香港龜友論壇

標題: 有養過盾/ 養緊既朋友請投票 [打印本頁]

作者: 圓圓龜    時間: 2014-4-17 10:34
標題: 有養過盾/ 養緊既朋友請投票
四個月前買了兩隻盾B,一隻好健康,另一隻昨天終於離我而去
佢因為排唔到尿同酸,用盡辦法,病左個幾星期最後都走左><
今日仍然好傷心,不過同時亦諗緊好唔好養番多一隻,起碼而家個隻有番個朋友陪佢
但係都好怕再次經歷龜龜離我而去既傷感

所以想調查下各位師兄成功養大盾B的成功比率~
養大既意思是起碼三年以上~謝謝!

作者: 純真小弟弟    時間: 2014-4-17 10:54
死過四隻BB......而家的第五隻養左四五年......但唔知點解買時亦無留意.....底板重傷過.....當時爬店知有問題所意特價
作者: ki0110    時間: 2014-4-17 11:30
盾B我覺得令願餓教食糧,教好過成日食菜
作者: 山貓    時間: 2014-4-17 11:38
我無養過盾, 不過都想俾d回應.
我同你一樣鍾意由苗養起, 感情好d, 又有滿足感. 但養苗風險一定大d, 尤其養得愈多龜, 就愈有機會死龜, ching不必自責, 未必一定關你事.
作者: freemankapo    時間: 2014-4-17 15:12
我第一次買盾o既時候...隻龜唔太健康...最終死左...
第二次...第三次...第四次...3隻都好健康...e家好大隻lu...

作者: 小星星    時間: 2014-4-17 15:23
回復 freemankapo 的帖子

求指教其實養盾b有無咩特別要注意
作者: 圓圓龜    時間: 2014-4-17 15:26
見到咁多師兄都好成功....我都想將"奶茶"養大~~~請問有mud tips!謝謝!
作者: jason_    時間: 2014-4-17 21:23
圓圓龜 發表於 2014-4-17 15:26
見到咁多師兄都好成功....我都想將"奶茶"養大~~~請問有mud tips!謝謝!

養盾既環境要注意濕度,,
最重要注意有無排酸,,
盾係大快,, 餵唔使密
作者: 蔡虫    時間: 2014-7-21 21:47
我算係新手 上年8月入左隻底甲5.8cm既盾,e+10.5cm lu,其實只要你用心照顧佢,就算新手都無問題既,多d爬文,多d請教人 咁你d龜定可以健康長大
作者: kwong_1980    時間: 2014-8-1 16:24
回復 圓圓龜 的帖子

我早幾年第一次入盾B,當年真係用盡心機去養,早上  早半小時起床 浸水,放糧 先上班,下班回家又再浸,又買左個全自動溫控濕控既爬箱,幸好現在還健康,不給吃菜只吃糧,間中吃牧草
作者: chuntemp    時間: 2014-8-1 17:21

前排都啱啱死左隻B

跟住入返隻大少少既盾,
易D上手

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2