香港龜友論壇

標題: 炸龜童被捕!! [打印本頁]

作者: frankie118    時間: 2012-7-6 11:45
標題: 炸龜童被捕!!

拍分屍短片放 YouTube 網民人肉起底 炸龜童被捕

【本報訊】一名男童上月中自拍炸龜、分屍、食龜頭的「試食新鮮炸烏龜」短片上載至互聯網,惹來公憤經網民人肉起底及向警方報料後,重案組人員上月26日火速掩至鑽石山一屋苑,以虐畜拘捕該名12歲姓林「炸龜童」,現已獲准保釋候查。有律師指出,事主不足16歲一旦被控會交由兒童法庭審理,一般被判監察令由社工跟進,最嚴重會交由保良局監管,毋須坐監。
記者:蔡朗清 吳淑義                                                                        

警方發言人表示,「炸龜童」案件由黃大仙警區重案組跟進調查,警員於上月26日在黃大仙區拘捕一名12歲姓林男童,他涉嫌虐待動物,現獲准保釋候查,並於7月中旬向警方報到。                                                                     

律師:罪成應判監察令                                                                                                                                        消息稱,殘殺食龜片上月15日上載至分享網站 YouTube,片中只有男童以稚嫩聲線旁述,未有露面,惟網民不值其殘忍行為進行人肉起底,並將有關資料交予警方。

商業罪案調查科轄下科技罪案組亦加入調查,得悉短片上載者的 IP位址,再由黃大仙重案組探員上門拉人。據了解,男童在將軍澳一所中學就讀。

律師黃國桐指出,成人被控虐畜罪成可判監兩至三個月,10歲以下犯人毋須負刑責,但介乎10歲至16歲之間則會交由兒童法庭審理,該被捕男童年屆12歲,罪成一般會被判監察令,由社署派社工長期跟進案件;若法官認為不宜將事主交由家庭照顧,會將被告轉送保良局看管,「如果男童夠14歲,更加可以判佢去男童院」。

香港兩棲及爬蟲協會行政總監段國樑昨表示,對「炸龜」事件上月19日曾往警署報案。警方拘捕涉案男童,並不希望對方被重判,應從教育着手提高市民對動物權益的認知。

近月發生多宗嚴重虐待動物事故,經傳媒報道惹來極大迴響,反映市民不認同虐畜行為,希望警方加強執法。

「試食新鮮炸烏龜」短片截至昨日點擊率高逾30萬人次。片中所見,一隻疑被油炸小烏龜被放在碗中。旁述是一名孩童,他持刀叉揚言示範食炸龜。只見他手起刀落,切開烏龜頭部,並用叉拮著龜頭說試一試是否鬆脆,片段傳來咬東西的聲音後,該男童說非常鬆脆,最終將烏龜分屍。

來源:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120706/16489904

抵佢死

作者: wongfafa    時間: 2012-7-6 11:48

作者: halo_gugu    時間: 2012-7-6 11:51
除左要拉佢本人仲要警剔下佢父母, 仲要長時期要有專業人士跟進特別教導佢, 否則長大後變成殺人狂魔, 為害社會!!!
作者: kfp510    時間: 2012-7-6 11:55
回復 frankie118 的帖子

做錯事, 係要受罰既~~~
作者: 肥文    時間: 2012-7-6 11:56
好牙...做得好牙..爽
作者: 肥文    時間: 2012-7-6 11:59
到我地今次食花生食到真係大叫:鬆脆可口
作者: frankie118    時間: 2012-7-6 12:03
12歲就咁變態~大左仲得了
作者: iamnero    時間: 2012-7-6 12:04
原來離我甘近...
作者: lktq    時間: 2012-7-6 12:06
應該拉埋對父母 ...
作者: Eric    時間: 2012-7-6 12:07
好野做得好
作者: 阿肥    時間: 2012-7-6 12:11
應有始報   
作者: 鬼仔    時間: 2012-7-6 12:25
人在做,天在看......

作者: leonardomonster    時間: 2012-7-6 12:37
龜龜終於可以安息!呢d細路吾教訓下吾掂架!將來大個仲得了!佢呀媽應該付最大概責任,無家教嘅細路係可憐!
作者: kenbb    時間: 2012-7-6 12:43
lktq 發表於 2012-7-6 12:06
應該拉埋對父母 ...

唔關你父母事呀@@?佢老母有話佢....佢唔聽姐..
作者: tom6ii00    時間: 2012-7-6 12:46
謝天謝地
作者: www    時間: 2012-7-6 12:50
黃大仙重案組探員上門拉12歲,,,,,,,非常鬆脆 !
重案組,,,,咁得閑呀 !
作者: flower07223    時間: 2012-7-6 12:50
阿肥 發表於 2012-7-6 12:11
應有始報

應有此報...最緊要正字
作者: EDWINWAN.    時間: 2012-7-6 12:50
拉返大陸打把啦!!!!!!!!!!!
作者: 小花    時間: 2012-7-6 12:51
12歲=皿=
作者: 肥仔c    時間: 2012-7-6 13:03
得到教訓了
作者: 阿肥    時間: 2012-7-6 13:03
回復 flower07223 的帖子

讀法一樣   
作者: wel524    時間: 2012-7-6 13:04
做得好, 我覺得好有警愓作用, 响網上發表 OR作出任何違反香港法律既犯罪行為 eg虐待動物, 言論恐嚇 or 誘人犯罪如叫人做一樓一, 只要有人報案, 警察絕對可以憑 '上載者的 IP位址' 找出真凶, 所以希望某些人士停止 做出此類犯罪行為, 如遇有個人困難無法控制請立刻尋求援助, 希望大家都能珍惜自己和其他動物既生命, 令這個世界會變得更和諧
作者: 亂彈王子    時間: 2012-7-6 13:06
抵x死
作者: wongfafa    時間: 2012-7-6 13:15
原來姓林…唔知係唔係林過雲既親戚?
作者: Lyar    時間: 2012-7-6 13:21
抵佢有今日~!
12歲就學虐待寵物.
第時大個埋虐待屋企人?~
作者: IamWinG    時間: 2012-7-6 13:30
佢要承擔返個後果
作者: tortoises    時間: 2012-7-6 13:32
真的令人十分氣憤, 心痛!!!
終於抓到人太好了, 但每次看到形容如何對待那隻龜, 心就很難受
作者: unknown_wct    時間: 2012-7-6 13:45
真得嗎~天收佢啦~唔知動新聞有無講?
作者: siuchun2003    時間: 2012-7-6 13:49
呢D一定要交俾社工跟啦...
唔係遲D食人肉添呀

作者: unknown_wct    時間: 2012-7-6 13:50

睇完動新聞,我想嘔!!!條友好變態!!!
作者: teelak    時間: 2012-7-6 13:55
抵x死!! 555~~~
作者: shayne74    時間: 2012-7-6 13:55
wel524 發表於 2012-7-6 13:04
做得好, 我覺得好有警愓作用, 响網上發表 OR作出任何違反香港法律既犯罪行為 eg虐待動物, 言論恐嚇 or 誘人 ...

師兄好有暗示性

作者: 4848    時間: 2012-7-6 14:10
最嚴重會交由保良局監管,毋須坐監

搞錯呀  起焉入男同院啦
作者: leoyuchiu    時間: 2012-7-6 14:16
天有眼!!
作者: rianwing    時間: 2012-7-6 14:35
抵死終於比人捉左佢!最好捉埋佢入去痞監
作者: Tony_Chu    時間: 2012-7-6 14:36
天有眼!!!!!!   拉9佢啦!!!!!  天怒人憤!!!!!!!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-7-6 14:41
小時偷針, 大時偷金。

小時肢解龜, 大時肢解人!!!!!!!!!!!!!!!!

拉佢, 對社會, 對佢自己都有好處!  等佢知道萬事都有後果!!!!!

姓林?  林過雲親人?
作者: taylortin    時間: 2012-7-6 14:57
諗唔到警方今次做野咁快手
作者: rianwing    時間: 2012-7-6 15:02
抵死終於比人捉到,最好捉埋佢去痞監
作者: Andygogo    時間: 2012-7-6 15:26
罪有應得,天有眼喇!
作者: Ivan9999    時間: 2012-7-6 15:32
拉得好。。。。最小都要坐番十年八年
作者: Koa    時間: 2012-7-6 15:44
希望佢真係會知錯!
作者: AL0v0    時間: 2012-7-6 15:47
抵死
作者: ahching    時間: 2012-7-6 16:04
依個系應該既!
佢知錯就好! 但系始於覺得龜龜好慘!
作者: freemankapo    時間: 2012-7-6 16:05
做得好...唔俾d教訓佢...容乜易大個少少走去炸人...又拍片講食評嫁...
作者: JevinLee    時間: 2012-7-6 17:22
oh no ... 唔好送入保良局呀 ! ! !
我唔要見到佢丫 !!!!
作者: lktq    時間: 2012-7-6 17:23

回復 bobby310 的帖子

小朋友既行為好大程度受著父母既管教,身教同埋溝通影響。

唔係只係所謂一人做事一人當咁簡單,佢心裏既呢種賤視生命既價值觀一定從家庭、學校甚至社會學來,卻冇人喺當中教返好佢,結果,佢將所有事看成理所當然,而當中,父母係最常接觸自己小朋友既成年人。小朋友有錯當然要受罰,但父母亦都責無旁貸。
作者: lktq    時間: 2012-7-6 17:28
回復 kenbb 的帖子

其實而家好多父母都只係

一句:唔好。
兩句:好喇,再係咁我打你架喇。
三句:喂,都叫你唔好咯。

但一直冇阻止過,教過個小朋友…
作者: lamx3    時間: 2012-7-6 17:37
bobby310 發表於 2012-7-6 16:22
回復 lktq 的帖子

一人做事一人當,要受罰都係佢自己嘅事,

唔覺得十二歲夠膽開油穫
佢丫媽應該係幫兇
作者: 北鄉一刀    時間: 2012-7-6 17:48

如果有睇第2條片將另一隻龜插滿天竺鼠糧,喂天竺鼠,就知佢老母一早知
佢老母仲要大大聲講:又搞死隻龜),個仆街,答佢老母:隻龜死唔緊要)
細時炸龜,大時炸人,依d人渣千其唔好放過佢,隨時心理變態

作者: hobillgo    時間: 2012-7-6 18:00
最緊要係要留佢案底!!!!
作者: tony821    時間: 2012-7-6 19:08
比人拉~低死!!!!!!!!!!
最衰得12歲,唔洗 洗下8月15  可惜~.~
作者: mikechann    時間: 2012-7-6 21:01
惡有惡報~希望他能改邪歸正~
作者: mm8100    時間: 2012-7-6 22:03
北鄉一刀 發表於 2012-7-6 17:48
如果有睇第2條片將另一隻龜插滿天竺鼠糧,喂天竺鼠,就知佢老母一早知
佢老母仲要大大聲講:又搞死隻龜),個仆 ...

當時佢呀媽唔立刻阻止就錯啦..大人都好有問題囉!
隻龜龜都咁大隻都應該養左幾年啦..一D感情都無.由得個衰仔咁對龜龜..
所以大人都要罰..
作者: rickylee123    時間: 2012-7-6 22:05
非常鬆脆啊!!!!!
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-6 22:15
佢真係好7=_="...無啦啦拍條變態片上網, 宜家比人拉埋,=_="...7.7"
作者: chim    時間: 2012-7-6 22:16
罪有應得, 應有此報!!
作者: lktq    時間: 2012-7-6 23:24
回復 bobby310 的帖子

邊個影響得佢最深,嗰個就有問題。從片中睇,個媽咪根本冇管教好過個小朋友,所以我認為父母必須負上責任。

Ching,將例子極端化唔係辯理既方法。
作者: lamchiukei    時間: 2012-7-6 23:33
善惡到頭終有報.
作者: matt_zero    時間: 2012-7-8 21:01
罪有應得, 有報應的............
作者: Tracycc    時間: 2012-7-10 22:00
YEAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!大快人心!!!
作者: 地獄火    時間: 2012-7-10 22:19
我睇法有些 5 同,佢應該係心理思想上有種病態,父母清楚佢有呢 d 特殊癖好,但不懂加以改變及更正,久而久之更難改變,導致現在要付上法律責任
我反而同情呢個病態童,試問有誰敢吃炸龜,比著我都 5 敢吃,這常態已清楚他是有問題的
人誰無過
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-7-10 23:35
呢粒花生真係....非常鬆脆
作者: stofa    時間: 2012-7-11 00:09
我送四個字比佢(應有此報)
作者: Zoeyoung    時間: 2012-7-11 00:18
住我個邊=_=唔會同一個屋園掛*
龜龜你可以安息了終於
作者: king_1995    時間: 2012-10-25 15:57
應該炸左個靚仔佢

作者: professional    時間: 2012-10-25 16:16
用佢d肉黎餵龜啦,

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2