香港龜友論壇

查看: 10184|回復: 80
打印 上一主題 下一主題

同豹b睇完醫生返黎啦!!!

樓主

睇完之後都安心左d
余醫生話豹b都好健康 都叫有肉 養得都ok
不過驗屎一驗之下的確好多虫!所以同佢杜虫!

我同余醫生講我兩星期前自己用過掃虫王 但余醫生講返我聽話
掃虫王係用黎杜迴虫既(迴虫係一條條既)
但e家豹b身體入面有既係原虫(一粒粒既) 係掃虫王杜唔到既!
而呢d虫都會應響柯屎 身體差時會影響健康!

跟住我見一場去到 又冇咩人就問左幾個關於飼養上既問題
好多龜友都可能會有同樣問題 係到簡單講講希望幫到大家~

1. 飲水飲得多會肚柯?

余醫生好決絕地話 飲得多係唔會柯既!佢話同埋龜龜唔係傻既
    飲到夠係唔會再飲  相反  好多時d人都誤會豹龜or其他陸龜 係要好乾 所以就唔比水
    咁樣有機會會令到龜龜脫水(龜b特別容易脫水)  跟住龜龜就會唔食野 然後就.........
    所以佢建議龜bb可以每日浸水 最多浸半個鐘 比佢補充水份(其實15mins is ok)

2. 成日訓係正常?

余醫生話成日訓其實唔係咁好 當然bb訓既時候會較多~
   但余醫生話點樣睇佢訓得多時係咪仲係健康 佢話 佢養既龜bb
   當佢搞佢時佢會即刻起身睇下咩事 咁呢隻龜龜都仲算健康 但如果你既龜龜搞極都唔醒
   訓到好似死左咁就要留意下!當然 訓得越少就越好啦~

3. 係山洞入面龜龜吸收到uvb?

余醫生話:完全吸唔到 但佢話不過放心 如果你有uvb燈開足 8-10個鐘
    龜龜又有係龜箱活動既話都已經可以 因為野外既龜龜都會入山洞 亦都唔係always出黎
    所以只要做到每日開到8-10個鐘就得 當然曬太陽最好!

4. 陰天曬龜有冇用?

呢個問題其實有少少低b 但都問左 余醫生話其實陰天曬龜係ok架!
    因為uvb會穿過雲層!(當然唔係落雨去曬啦)

5. 指甲長洗唔洗剪?

余醫生話:你地真係當佢地係貓狗....(無奈)
    原來龜龜指甲長係有問題既徵狀 可能係唔夠鈣先會指甲太長
    一般黎講都唔會過長架!所以都唔洗剪~

6. 有冇好既食譜提供?

原來余醫生自己餵龜龜係真係餵菜!!!!!!!!!!!
    佢話佢多數街市咩平就買咩餵 多數都係油墨菜 白菜仔 菜心之類!
    但余醫生唔係全菜 而係3成菜 7成糧!!其實1成菜 9成糧都可以
    佢話zoomed草粒 同mazuri呢兩隻係幾好~都係草既成份較多!
    但之後佢覺得呢兩隻糧太貴 佢話就轉餵兔仔糧(佢話係oxbow 係i love rabbit有得賣 不過我冇詳細問
    如果大家買得起zoomed同mazuri都係用返呢兩隻啦)
    總之就多d比草龜龜食就可以!

最後 余醫生仲提醒我曬龜時小心龜龜亂食野~因為有時龜龜唔夠鈣 可能就會食d沙石去補充鈣
但咁樣對龜龜身體完全唔好~甚至可能有生命危險!所以大家可以一星期比一次鈣粉龜龜 如果驚隆背咪兩星期一次
最緊要係龜龜可以健康!

以上可能講得未夠詳盡 or 有漏左既地方 希望大家唔好見怪~
睇完之後 問清楚專家真係安心dd 其實價錢都叫合理既
如果大家touch wood龜龜有咩事 而又有空閒錢既咪帶龜龜去睇醫生囉
先唔好理龜龜原本既身價係幾多 有機會一齊呢一份緣份已經係無價!

評分

參與人數 7威望 +17 收起 理由
JoeK + 1 Detail !
Johannchan + 1 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享
leofung + 2 多謝分享~~THX
Star + 1 多謝
R之迷 + 1 詳盡x2
mean2mean + 1 好詳盡~多謝

查看全部評分

沙發
烏龜的 發表於 2011-7-27 18:15
睇完之後都安心左d
余醫生話豹b都好健康 都叫有肉 養得都ok
不過驗屎一驗之下的確好多虫!所以同佢杜 ...

好有用;`!^^
真係好長細;`..
ching你隻豹仔快啲好番喇;p
回復

板凳
thank you 
回復

地板
希望你豹B快D好返啦
回復

好詳盡既資料
相信幫到好多養緊豹既人
回復

Thanks for sharing ar~~ ^^
回復

但係你好似唔只一隻龜,咁第二隻怕唔怕會比豹染到?
回復

多謝分享!
回復

ching 好詳盡 請問余醫生在邊一區?有冇地址呀?貴吾貴呀?
THANKYOU
回復

hyy 發表於 2011-7-27 19:35
但係你好似唔只一隻龜,咁第二隻怕唔怕會比豹染到?

就係驚 所以帶先冇咩都帶佢去睇醫生!!!
回復

dmyoyo 發表於 2011-7-27 19:55
ching 好詳盡 請問余醫生在邊一區?有冇地址呀?貴吾貴呀?
THANKYOU

土瓜灣北帝街139號!!

其實都唔係好貴姐.....我今次睇一睇 杜埋虫 515蚊~
佢consultation standard $260(所以幾大都問佢問題)
驗屎睇下有冇虫 $165
幫你杜虫(連藥) $90(但視乎份量)
回復

烏龜的 發表於 2011-7-27 21:23
土瓜灣北帝街139號!!

其實都唔係好貴姐.....我今次睇一睇 杜埋虫 515蚊~

咁請問聲ching你呢次係咪吾洗番去復"陳"架;o?`
回復

ah林-3- 發表於 2011-7-27 21:31
咁請問聲ching你呢次係咪吾洗番去復"陳"架;o?`

佢要求你兩星期後 但你覺得冇野可以唔洗
回復

你隻豹有咩問題??????????
回復

烏龜的 發表於 2011-7-27 21:32
佢要求你兩星期後 但你覺得冇野可以唔洗

喔;s
原來係咁;`._.
回復

亟her 發表於 2011-7-27 21:34
你隻豹有咩問題??????????

冇咩問題 只係杜原虫
回復

睇左幾多錢???
回復

仁仔 發表於 2011-7-27 22:01
睇左幾多錢???

515蚊
回復

回復 烏龜的 的帖子

仲貴過我睇醫生呀
回復

乜龜食沙唔好架?我以為食沙可以幫助消化