香港龜友論壇

查看: 2238|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

新手想開始養龜

樓主
好耐以前養過巴西龜養左幾年死左就無再養龜宜家想養下其他龜
但唔知簡咩龜好

因為屋企人比較麻煩 唔想有太大陣味
係咪搵陸龜岩D?
定有無咩陸龜出名無咩味?

我自己都工作幾忙 陸龜係咪可以唔洗日日換水?

其實係咪水龜澤龜都可以乾養的? 咁都可以解決以上2個問題?

我本來睇岩左豹龜 但上網睇到豹龜好似大得好快同會大到好大隻
有無咩龜好推介最大都唔會大得好勁
最大都係1X CM到
沙發
紅腿
回復

板凳
個人覺得陸龜比水龜大陣味... 每次行過d 陸龜箱..都好大陣怪味...~   唔一定有水就會臭...你個缸有齊設備... keep 住水清...就唔會有味...   

我養緊水龜X3, 我個缸每星期先換一次水,每次換3分之1  or 一半,  d 都都好清... 同埋我放係房養,完全唔覺有味...
回復

地板
如果養陸龜唔想養到好大, 咁四趾龜啦.
回復

鱷龜
回復

水龜養刀蛋黑蛋果d都唔錯細細粒
個人覺得養咩都可以養到冇咩味
回復

星龜
回復

回復 1mm 的帖子

養龜個濾水同養魚哦d有無分別? 係咪只要水深較番岩就ok?
回復

回復 EddieFong 的帖子

基本上係,  龜缸都可以用掛濾, 潛濾~
回復

其實我最大問題係無時間日日換水 驚d水好似變濁變臭  陸龜幾耐要換一次沙哦d嘢?

另外水龜會唔會驚人d? 我以前兩隻巴西龜養左五六年都好驚人 一拎上手就叔哂入個殼到
回復

我都冇時間日日換水, 平均每1 星期換一次..... d 龜驚唔驚人應該係以性格來分.不是用品種來分~之前你唔好彩..入左d 驚人既龜..haha..基本上d 龜...適應左..就唔會驚人= =
回復

係,水通常都唔深得
水龜=澤龜,成龜可以長期乾養,但要有個大水盤
陸/箱龜都比較好,係比佢飲果盤水要換
四趾唔錯的,保到溫就可以長期大
回復

水龜有無d個樣cute d  我好鍾意豹b d樣 水龜有無咁上下的樣?

四趾哦d深色類唔合眼緣
回復

箱龜囉一係, 安緣   個樣幾似陸龜... 箱龜係介乎陸同澤龜之間
回復

EddieFong 發表於 2013-4-2 23:44
水龜有無d個樣cute d  我好鍾意豹b d樣 水龜有無咁上下的樣?

四趾哦d深色類唔合眼緣 ...

豹大左都有機會係黑豹喎,而且新手養星、豹都好易出事,請三思或多爬文先決定
回復

回復 1mm 的帖子

其實我都唔係好識咩叫箱龜 最主要我係要乾養 入面得個大兜有水 唔洗成日成個缸搞
回復

EddieFong 發表於 2013-4-2 23:33
其實我最大問題係無時間日日換水 驚d水好似變濁變臭  陸龜幾耐要換一次沙哦d嘢?

另外水龜會唔會驚人d?  ...

想唔縮唔驚人可以試諗下養鱷龜
回復

我個人覺得陸龜比較易打理,水龜啲水你換遲2日已經好混濁,仲要勁大味,我之前都有養水龜,養左1年到放棄左,陸龜比我感覺係器材貴,但係打理方便好多,幼龜比較難養,好果你係新手,最好買大少少嘅陸龜,最少6cm以上,隻龜大啲,煩惱少啲,只要買大少少,好多龜都唔難養,而且買大少少,個顏色比較容易睇到白唔白淨
回復

EddieFong 發表於 2013-4-2 23:33

另外水龜會唔會驚人d?  ...

養大少少嘅豹,最好有6cm,太細隻真係好難養,豹主要係腸胃唔好,你只喂糧,唔好喂菜,腸胃就會好,我覺得豹龜都算係幾唔怕人架,如果你想易養又無味,首推幅射,但係價錢好貴(1xxxx),靴腳,紅腿,四趾,豹(本人覺得),黃頭象,阿達(勁易養,但係好貴&大隻),呢啲都係幾易養架
回復

我養左3缸水龜D水一個星期換2/3 都冇味
回復