香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

了解飼養環境中的底材

JACK_TSE 發表於 2011-7-13 20:03
姐係冇加化學肥果D泥

可以.       .
回復

佢意思係指龜都係用土+沙做底材 唔同品種,濕度GE龜所用GE底材只不過係土+沙GE比例唔同
回復

waiman 發表於 2011-6-21 11:28
建議使用的底材

目前我們所找到最好用且最安全的底材就是以土壤為主,然後再加上不同比例軟沙(遊戲沙坑的 ...

睇完都係唔明 咁小弟養豹b既 咁最o岩用既底才會係乜呢?? 呢樣真係好緊要
回復

actiffany 發表於 2011-8-18 11:32
佢意思係指龜都係用土+沙做底材 唔同品種,濕度GE龜所用GE底材只不過係土+沙GE比例唔同 ...

係, 佢意思係指陸龜都係用土+沙做底材最好, 唔同品種唔同濕度, 只不過係要濕度高D就沙既高D.
回復

古蘭修 發表於 2011-8-18 11:41
睇完都係唔明 咁小弟養豹b既 咁最o岩用既底才會係乜呢?? 呢樣真係好緊要

其實底材, 係好多方面, 主要係睇個主人希望有乜野目的同條件, 否則常見到問乜野底材好? 呢個問題其實係冇意思既.

底材目的有:

1) 龜他的生理性命的需要 = 微氣候.
2) 龜他的心理的需要 = 躲藏與玩.
3) 主人的美觀自然感, 以便觀賞.
4) 提高平均濕度.
5) 降低平均濕度.
6) 提供各一半的干區, 濕區.
7) 要方便衛生或清理.
8) 多人話好, 所以就用.

自己清楚自己的需要, 至去搵有條件同可達到目的既方法.

而唔係好似呢咁, 講來講去, 都係實際冇意義既:

集思廣益 !! 底材優劣大集合 !!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9106&extra=page%3D1
沙漠型陸龜底材投票
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 8497&extra=page%3D2
森林型陸龜底材投票
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 8498&extra=page%3D1

回復

waiman 發表於 2011-8-18 13:03
係, 佢意思係指陸龜都係用土+沙做底材最好, 唔同品種唔同濕度, 只不過係要濕度高D就沙既高D. ...

不過, 土+沙係要做到好厚至有效, 至少都要深度能夠比度龜成個埋住至有用.
而且缺點係髒與難清理.
回復

回復 waiman 的帖子

我從大量中外各論譠睇到, 包括新手同老手佢post自己D底材圖片, 係95%以上都唔係真係對龜好既.
回復

有个大院子能天天散养才好呢
回復

我想問用磁磚做微氣候 係咪直接係上面噴水 仲可以配合咩底材???
回復

Anguswcy 發表於 2012-3-12 21:41
我想問用磁磚做微氣候 係咪直接係上面噴水 仲可以配合咩底材???

磁磚可加噴霧, 或用 "吸水" 磁磚, 再用一塊海綿吸滿水, 放係兩塊磁磚之間.
回復

噴霧用咩set?
回復

Anguswcy 發表於 2012-3-13 00:02
噴霧用咩set?

噴霧機, 造霧機, 空氣加濕器.

http://www.amazon.cn/s?search-type=ss&index=home-appliances&field-keywords=%BC%D3%CA%AA%C6%F7&tag=baiduiclickcn-23&ref=pd_sl_xmo_DJJSQs21
回復

c兄, 我想知多d點可以做微氣後??
我一開左風扇, 濕氣就一同抽出去~
回復

enter2342003 發表於 2012-3-13 23:43
c兄, 我想知多d點可以做微氣後??
我一開左風扇, 濕氣就一同抽出去~

風扇只用一個, 用抽出, 噴霧機係遠离風扇既另一邊噴, 咁就有局部高濕度.
回復

c兄, 我個箱得24吋, 而家的擺放位置係打對面放一把風扇&放濕, 咁我係咪應該打斜角放會更好??
回復

enter2342003 發表於 2012-3-14 21:35

c兄, 我個箱得24吋, 而家的擺放位置係打對面放一把風扇&放濕, 咁我係咪應該打斜角放會 ...

你有冇圖?
回復

wai man 兄, 我想問, 如果係盾B, 咁用咩沙及土先啱呢?比例如何?及要保濕到幾到先最好?
謝謝!
回復