香港龜友論壇

樓主: Marco0
打印 上一主題 下一主題

又一龜殺手

回復 EV-DAY 的帖子

ching一講就覺得似
回復

回復 wel524 的帖子

我自己D 龜都試過病,都試過比D C兄/姐  媽過,
但係佢隻龜係傷呀!唔係病呀!

係人為FING 癱咗呀!

我見到真係勁火LO!
回復

EV-DAY 發表於 2012-5-7 23:18
真身係呢度   http://www.ha.org.hk/cph/
歡迎  有問題   既師兄 研究 研究

我竟然會信你點左入去=.=" 我錯喇

我都點左.......... = =  發表於 2012-5-22 01:48
x2, 不過唔使鍚番我xd  發表於 2012-5-7 23:42
5錯5錯,最多錫番你一擔  發表於 2012-5-7 23:38
回復

我真係未見過D 咁既人~
FING 癱咗都有既....

唉...勁SAD
回復

回復 Marco0 的帖子

如果你有誠意幫D龜,應該平心靜氣講.
而且你到依家都唔確定個事實係点,咁就鬧人,隨時鬧錯人.
將心比己,如果人地鬧錯你,你都會好難受.
己所不欲,勿施於人.
千祈唔好"鬧咗先"!
回復

回復 龜媽 的帖子

已經好清楚咗啦!

佢「屋企人」因為「大意」FING 癱咗隻龜。
回復

其實樓主駛唔駛咁激動
果個post我一路都有睇
我睇到都好唔舒服
不過意外LI D冇人想
佢又有心帶龜去睇醫生 咪算LO
你估佢會因為龜龜癱左而開心咩?
明白閣下可能真系好有愛心
睇到隻龜咁真系好心痛
不過我覺得你反應太大LO 未免有小小誇張
而且作為一個系唔系真心為龜嘅人都唔鐘意比人小架LA
好聲好氣總好過鬧丫
回復

回復 龜媽 的帖子

如果有人鬧錯我,
我會去解釋,
點都唔會「已解決」咁就消失咗,

如果有人鬧錯你,比你都唔會比自己蒙上不白之冤啦!
回復

其實而家佢失左蹤都於事無補, 反而希望佢唔好怕左俾尼度d ching鬧而唔再問果隻龜既問題(如果未死) , 最好就係快d帶去睇多一次e生, 即使個e生話要人道毀滅, 花多幾百蚊再睇第二個問下, 先再考慮, 唔好因為慳果幾百蚊而咁快give up隻龜, 我唔理佢點解搞成咁, 佢既然想救佢問野, 即係起碼知錯, 有點良心不安, 最好方法就係儘能力補救之前既不足, 希望佢咁多個分身睇到之后, 自己再開post啦, 之前刪左就刪左, 呼'於'佢再貼相出黎扮第二隻龜也好, 死都唔認也好, 只要隻龜未死, 希望佢好好諗清楚隻龜係一條生命~儘左能力去救, 佢一世過得自己過得人, 好多事天知地知自己知~
回復

我唔知你有冇睇到佢個POST,
佢係講到好似完全唔關佢事咁,
係佢「屋企人」「大意」咁FING 癱咗佢...

睇完心情勁激動!!!

=.=唔係所有post都睇, 不過係有印象  發表於 2012-5-7 23:51
wel524 有乜 post 吾睇傢 實有睇啦  發表於 2012-5-7 23:49
回復

回復 弱水三千 的帖子

我都明,

但係我真係頂唔順佢嗰D 獨善其身既講法LO!
回復

其實文字都有好多想像空間, 唔好咁氣憤, 可能未必係你想像咁呢, 始終佢肯講出黎好過唔講, 重點係佢真心想e番隻龜, 隻龜又真係慘, 睇到既人雖然唔知咩事, 但係都真心祝福佢隻龜, 希望佢醫得好, 佢刪post, 佢可能有佢原因, 鬧佢都無用, 同時你沒有錯, 可以看得出你對龜既疼愛
回復

佢睇醫生真係得個睇字,
咩都冇做就出番泥,

佢有一句「我冇比龜龜打針」
佢所講既針,係佢個POST講到明係 抗生素針
仲要係醫生提議既
回復

佢 口中既 屋企人 可能係位  去佢度玩既 小朋友  
感覺當事人都身受其害 but 如果fing 果個係佢 就...
回復

哈哈~

但係佢口中所言,
佢好似冇任何責任咁LO~
回復

其實樓主俾ching媽過, 應該可以體會到 fing傷左隻龜果個人既感受,
大家都唔好受, 可能你見佢個post描述得有點推卸責任,
我好理解你心情, 相信好多ching都理解,
而家佢刪左post, 可能你覺得佢放棄左隻龜, 所以咁激動, 大家都理解,
不過有時人不太善於表達 或者 怕事逃避等等都可能導致佢既描述有所差誤,
希望樓主明白過激既反應無助於事情發展, 所以儘量應保持冷靜,
可能有d ching見到個post都好想罵佢, 但係因為知道無助事情, 所以收埋左係心,
我覺得而家樓主發現講尼件事出黎分享, 好熱心, 好有勇氣, 不過我希望鼓勵多於責罵,
當事人如果隻龜未死, 希望可以讓佢大膽站出來(無論以任何身份), 我地心知就算,
相信版主和ching會儘能力內, 去控制自己情緒, 提供具建設性既意見去幫你
回復

我都覺可能有小朋友去佢果度玩, 轉頭發現隻龜咁, 機會性幾大
如果自己fing既話, 佢肯走出黎, 都算佢有良心,
其實佢無須解釋, 本身隻龜咁, 再講得再清楚, 只會被人罵, 如果佢為左省卻應對尼d事唔講到明都ok既,
反而我覺得佢應該直接講俾個醫生聽, 有人唔覺意fing大力左就ok, 起碼減少斷錯症既可能性

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 你打字還真快

查看全部評分

回復

正所謂: 一樣米養百樣人, 大把人係咁, 心知就算唔好咁勞氣啦,
正能量多d, 負能量減少, 鼓勵佢再出黎分享, 無謂成日鬧人, 大家都唔好受~
回復

其實佢可能担心費用貴, 或者佢經濟能力未必負担得起, 所以佢只可以咁講, 有好多私人野未必可以講明, 始終佢肯去搵方法幫佢隻龜都係好既, 不過建議佢隻龜而家咁嚴重, 真係要儘力自己掏銀包也好, 借也好, 先救左條命先
回復

樓主,我都好火爆,好Q憎人虐待龜,我都有睇個post,話fing到神經線short左吖嘛,好老實講,fing到癱真係好陰功,我易好坦白講,隻龜到呢個地步可以講比死更難受,又食唔到野,又痛苦,死會係一總解脫,置於事主有帶隻龜睇醫生其實已經好好,好多人,可以講大部分人都唔會捨得洗錢睇獸醫的,好多都自己醫,扮識得醫,或者唔醫,呢D人多不勝數,所以樓主唔好勞氣,默默祝福隻龜平安健康就好了

言之成理, 100分.  發表於 2012-5-8 00:46
guy
完全同意  發表於 2012-5-8 00:31
回復