香港龜友論壇

查看: 9176|回復: 65
打印 上一主題 下一主題

Mega-Ray™發出聲明 (from:Bob MacCargar)

樓主
婷婷 發表於 2012-5-17 08:44
~以下聲明由Mega-Ray™始創人Bob MacCargar發出~
就有關Mega-Ray之包裝問題,分銷商已收到回覆及聲明,原文如 ...

比較搞笑的是, Mega-Ray在美國是沒代理, 沒分銷, 也沒給零售店賣, 只自己直接出售, 只能向Mega-Ray直接訂, 根本沒別的地方可買到的.
我在NY, 我的彩色盒的Mega-Ray, 都是直接向Mega-Ray購買的, 都已連續直接向Mega-Ray買過三個彩色盒了, 這代表Mega-Ray自己寄給我的是假貨? 呵呵.

看來現在Mega-Ray本身的燈, 與誠實程度, 都很不可靠喔.

回復

沙發
iamnero 發表於 2012-5-17 09:53
即系而家俾Bob講到反轉左,白色盒先系堅野,彩色盒反而系流野?
佢email中關於solar raptor個部分我睇唔明 ...

那是一封商業的門面話的信. 很假. 呵呵.
那email剛好說明了他有很強隱瞞的成份.

簡而言之, Mega-Ray信中是說明了他曾和另一間公司合作, (Link中他強調了那家只是經銷商而非生產商), 彩色盒是那家經銷商的, Mega-Ray自己賣的一直都是非彩色盒的貼標貼包裝, (我已証實了是非常假).

而事實上, 應是Mega-Ray曾和另一家公司合作, 並決定從此全部更新成彩色盒包裝, 包括自己自也更新成彩色盒包裝賣了一段時間, 已但後來和另一家公司合作出了事了, Mega-Ray就自己換回舊包裝, 並反口否應自己曾已更及出售成彩色盒包裝. 呵呵.

現在只是, 証實了Mega-Ray給她的, 並非全非Mega-Ray部件的假貨, 其實一開始知她非向大陸經銷商賣, 而是向美國買, 就已沒人質疑她收到的, 是全非Mega-Ray部件的假貨.
而其它方面的全部質疑, 至今不變, 還加重了Mega-Ray的不可信性.

回復

板凳
jasonsz 發表於 2012-5-17 10:11
仲有,MEGA RAY嘅120W燈,係極不穩定,QC唔係做得太好,會經常自動熄燈或閃得好勁,各位買家自己留意返喇~ ...

比較奇怪既係, 美國和英國Mega-ray官網, 都冇話有120w.
Mega-ray係2009年之前, 就有120w.
回復

地板
anthonywoo 發表於 2012-5-17 10:23
我唔會用Mega-Ray, 跟本就買大細。
幾好都冇用, QC咁差, 就算唔燒都唔知跟唔跟Spec.
都係留返俾waima ...

110v版100%跟Spec.
220v版跟不跟規格好難講, 但我個人至今, 都相信220v係跟Spec. 除非真係有時有D混合配件型.

我係8-9個月前, 由於已找到大大超越Mega-ray既組合, 所以已經決定棄用Mega-ray啦, 但係我一直保持每5-6個月就訂一個100w, 目的只係買黎測試, 只測試一日, 試完就等住送比人, 最希望既就係買到60w, (等左兩年都買唔到), 亦希望Mega-ray會改成泛光型, 有大範圍照射.
但係係今年3月份, 我就決定以後唔再買黎測啦, 至今共買過4果, 最後果個上個月係甲骨文bbs, 有位住係美國既話要, 我比埋運費比左佢Lo.

所以現時都唔研究Mega-ray, 除左會替大陸D bbs朋友投訴時至順便睇下問下.
回復

iamnero 發表於 2012-5-17 10:47
你所說的“另一家公司”,是否是solar raptor?佢出左咩事?點解你會知道?
即是BOB將所有責任推卸俾sola ...

信中佢自己比出條Link既里面就有講.

如果佢話佢從來只賣非彩盒既, 咁佢唔係講大話推卸就有鬼啦, 我都直接同佢買過共3個彩盒啦, 每次都超過一個月以上至收到, 我次次都係PC set定提醒, 等20日收唔到, 就一定打電話去問, 我次次亦都同必提醒要寄粉紅色管既新版彩盒裝, 同順便問有冇更加新既版本? 必又再提醒強調千祈唔好寄1-2既舊版比我, 佢地答我N次新版係彩盒裝啦, 同時又向我介紹過N次新版既係改良左乜乜乜.

http://www.reptileuv.com/news/econlux-defective-products.php
..............
The Solar Raptor Mega-Ray™ is the first partnership that Reptile UV has ever had involved in our business. Solar raptor (ECONLUX) is a distributor and not a manufacturer. ECONLUX was the company that had the bulbs manufactured.
..............
回復

benlc 發表於 2012-5-17 11:08
現在只是, 証實了Mega-Ray給她的, 並非全非Mega-Ray部件的假貨, 其實一開始知她非向大陸經銷商賣, 而是向美 ...

有乜野好激者, 唔通你會認為佢會答: 係呀我係將不合格既貨賣左比你? 或答: 係呀我係將一D合拚部件既的貨賣左比你? 或答: 係呀我係將舊既燈賣左比你?

當然, 就算係佢都死都唔認架啦.

首先, 佢曾以彩盒為最新版, 並且佢自己親自出售, 呢點就係已証實的.

所以, 如果答: 我從來只有賣非彩盒包裝. = 撤謊.
如果答: 我們以前曾賣過新版燈+彩盒包裝, 但現時是已改回非彩盒包裝. = 誠實.

回復

iamnero 發表於 2012-5-17 11:52
我持觀望態度,暫時只見立場不見真相。你可否再買個非彩盒包裝既Mega-Ray來測下? ...

我自己都係觀望態度, 而且好肯定過一段時間, 佢同D合作廠穩定落黎, 就會整理好.
但我早已決定唔再買啦, 我最後買果個, 係因為聽講Mega-Ray又將120v燈既UVB光照範圍收窄, 所以買黎睇下係唔係, 結果收到既係冇收窄.
問題亦根本不在於彩不彩盒, 而係如果混合出貨, 有時出好貨, 有時出混合部件貨, 或平時係正常出好貨, 偶然先出小量混合部件貨, 咁係冇法測既. 美國既110v貨因為有法律嚴格鑑管, 一直冇問題, 220v既, 紐約呢度係冇得賣, 就算比個220v燈我, 我亦冇法測, 因為冇220v電, 同埋實驗室係唔準帶110v to 220v既升壓牛同任何儀器入去概.

其實如果佢答: 我們以前曾賣過新版燈+彩盒包裝, 但現時是已改回非彩盒包裝.  = 咁我會唔再懷疑呢批燈.
但係如果都用到D咁低既大話答: 我們從來只有賣非彩盒包裝. = 更加另人懷疑佢身有糞啦.

另外, 死火啦! 同你講到呢度, 先至醒起實驗室係唔準帶升壓牛入去, 我之前仲應承左某中國研發燈既, 凡係有新燈都各型號, 連同110v to 220v升壓牛免費寄給我, 我會長期免費幫佢測試光譜規格, 以便佢研發新燈.

呢個研發人佢就係係各大陸bbs及淘寶皆誠信出名既 "大韓", (淘寶店名亦叫大韓), 佢支解D外國燈, 化驗其成份及copy, 同時佢自己一向亦正式從USA Mega-ray進口Mega-ray燈, (我認識佢一年幾, 但我從未介紹任何人去買過, 因為佢同我都知Mega-ray直接比佢D彩色盒燈大有問題, 經N久向Mega-ray投訴, Mega-ray已承認, 回收與賠償, 現時最近已是Mega-ray賠償再寄給他的第二批, 也是彩色盒的, 這批我也是認為有不妥, 也是不介紹任何人去買, 而且我在大陸bbs, 從沒公開或私下告知他人那些貨有不妥).
回復

烏龜的 發表於 2012-5-17 12:33
有乜野好激者, 唔通你會認為燈神會答: 係呀我係買左不合格/假既燈? 或答: 係呀我係將一D大話合拚左D幻想 ...

傻言傻語.

我現時一樣懷疑果D係合拼既假燈, 而唔係有意冇意.
話我向Mega-ray直接買個果燈係流野, 咁就更加傻, 即係話Mega-ray自己會賣假燈.
回復

烏龜的 發表於 2012-5-17 12:53
同你講既野係一樣 我居然係傻言傻語???
我擺到明係抄你架WOR~~
自打咀巴????????????

傻文, 笑翻了.
回復

benlc 發表於 2012-5-17 12:13
回復 waiman 的帖子

你唔洗回我啦,我唔知你d中文up乜

唔係咁自欺既.
回復

婷婷 發表於 2012-5-17 14:47
睇到呢篇~

呢度正正有龜友早前向大韓買左支Mega-ray,用左5分鐘爆燈,

>呢度正正有龜友早前向大韓買左支Mega-ray,用左5分鐘爆燈,
>唔肯更換原因係事主燈座設有光暗制.
>但而家大韓同你承認早前所 售既貨品本身已經有問題,
>即使事主被大韓定為不當使用,但根本支燈已經有問題,應同樣得到回收與赔償。

事主應該跟進, 因為設有光暗制係唔會令燈絲燒既, 除非將個光暗制調低電壓到個燈會閃都唔理, 咁就係會燒燈絲.
早前指幾時呢? 大韓D所謂有事既Mega-ray, 好似係超過半年以上, 好耐架啦, 當時好多人燒燈, 大韓接受退貨同公佈回收和停買, 之後幾個月冇得賣, 然後Mega-ray又運一批燈賠比佢, 也是彩色盒, 呢一批Mega-ray當然亦話冇問題啦, 大韓更當然應為冇問題啦, 所以佢就賣Lo.

但我還是質疑呢批燈, 一樣係廠家比既流野. 所以唔好以為原廠直接比既貨, 就唔會有流野.

>我會將呢篇由你轉述既事,通知事主跟進。
>但你 既然作為知情者而 處事又咁公正,重點係原來你同賣彩盒既賣家咁相熟,
>可唔可以幫到事主追討呢?

我唔幫, 因為我從來冇介紹人去佢果度買Mega-ray. 佢地亦兩個當事人, 都唔係直接係bbs度交談, 如果係直接係bbs度交談, 又比我睇到, 我就會幫口, 但亦只不過是說:

"賣家大韓應退款或免費換燈, 因為設有調光器, 是不會令燒燈絲的的, 除非用家將調光器調低電壓到燈會閃動, 而用家還不理, 讓燈一直閃動, 這才會燒燈絲".

就算幫, 都只有上面呢段, 如果事主冇唔理燈閃, 大可將呢段轉給大韓, 話問過我, 而我對加光暗制會燒既意見係咁.
另外, 我亦建議事主, 可將詳細事件貼到大陸既bbs, 咁就可以迫賣家出面面對, 大家同我都好方便插嘴.
但係如果要我無啦啦寫信比大韓而幫, 我就一定唔會做既, 原因就上面已講過啦, 我從來冇介紹人去買丫嗎.

另外, 除左Mega-ray之外, 其它野我都係一樣從不介紹別人去買, 原因係我第一次想介紹, 某個問我想買UVA燈既人去買, 我自己就先去大韓淘寶睇下找Link, 但係睇到大韓有賣一D唔合安全規格既, 所謂出口級既UVB太陽燈, 同Zoovigor和CL, (大韓相信係合安全規格既), 所以我從此一直唔敢介紹別人去大韓度買任何野.

回復

hongie 發表於 2012-5-17 23:45
咁即係點?  市場上出現假貨?  次貨?

即係已知既係:

1) 大陸長久以來, 一直都有中國做既Mega-ray假貨. (唔關婷婷D貨事).
2) 正版Mega-ray燈本身共有0,1,2,3, 共4種版本.
3) Mega-ray自己有賣所謂最新版係用彩盒裝既. 但因和合作的公司出事, 所以又用返舊式非彩盒裝, 而且否認賣彩盒裝.
4) Mega-ray有大量燈出事, Mega-ray有賣次貨比經銷商既情況.

一切有問題的事, 是來自Mega-ray本身, 不關婷婷的事, 婷婷完全沒問題.

回復

Sunflower 發表於 2012-5-17 19:55
回復 婷婷 的帖子

我認為waiman的彩色盒確係美國貨, 坦白講我一見妳D貨,

>因我係英國訂都係咁....

我有D朋友向英國訂, 一樣係彩盒.

>而且Mega-ray次次要等先有貨....邊有舊貨可言.....

次次要等, 只不過係人手組裝部件唔切, 唔代表冇非常大批舊部件.
回復

ak615 發表於 2012-5-18 00:45

但係我買個兩個係用佢所講既紙皮盒裝架喎, (我係上年 3月係佢個 website 訂, 但到成差 ...

好難講, Mega-ray可能有每批唔同既比英國亦唔出奇.
回復

iamnero 發表於 2012-5-18 01:20
大韓我都知道
但之前5分鐘爆燈個位師兄就話,佢買之前問過你,你話大韓信得過佢先買。佢話佢既光暗制一直 ...

一開始有頻閃就應該換, 佢閃住都照用?
咁既現像通常係220v, 240v既問題啦. Mega-ray有出左好多有呢D問題既貨, 有人直接同Mega-ray買, 都存在這問題, 但如唔用光暗制, 係會睇唔出有呢種潛伏問題既.
回復

ak615 發表於 2012-5-18 01:26

都係既. 又或者美版真係好D, 始終礙於當地法律, 係美國一俾人告, 隨時破產都似.

係有時差, 但我係夜鬼黎既, 日日唔會早過2:30am交交豬.

Mega-ray官網係有長時間公佈過彩盒版, 重強調個燈已經乜乜乜改良左, 不過佢個官網依家移走晒, 所以我懶得講.
佢依家反口就更加肯定佢身有糞啦, 比較精彩既係, 佢聲明燈係自己生產, 卻賴某間合作公司彩盒裝D燈有問題, 佢後來又係官網強調個間合作公司並非生產廠, Mega-ray這點超搞笑, 因為就算果間合作非生產廠既公司用彩盒裝, 里面個燈都係Mega-ray自己生產既, 依家Mega-ray反口話彩盒裝里面係假燈, 咁即係話Mega-ray有親手賣出大量(或曾有賣)彩盒裝Mega-ray燈, 但Mega-ray自己都唔知個彩盒里面, 裝住既係乜野燈.

回復

Tony_Chu 發表於 2012-5-18 01:56
所以話, 越想追求, 就越係失望, 追得到, 未必好, 反被利用, 又成日爆炸, 真真假假, 假假真真, 寄來寄去, 浪 ...

或者根本就唔關你講既事?

其實第三版燈的確係勁過1,2版既, 只不過無論彩盒與非彩盒, 和直接同Mega-ray買, 都冇辨法保証個盒里面係第三版燈者.

另外, 希望凡有Mega-ray既, 請提供一下:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=40993&extra=
回復

jasonsz 發表於 2012-5-18 04:29
WAIMAN, 220V 嘅120W (或佢官網仲叫緊嘅100W)好垃圾呀,極不穩定!

問Mega-ray佢係絕對唔會講既.
我經常直接向工廠投訴, 從工廠度完全知道點解, 其實唔係燈有問題, 而係係行政市場策劃, 及出貨部門官理, 出錯版本方面造成既問題, 其實(彩盒裝與非彩盒裝)實際分別有7-8種版本. 不過我唔想多講啦, 果D要講好多生產技術性既問題, 好麻煩.
回復

jasonsz 發表於 2012-5-18 04:28
有冇人有興趣做香港MEGA RAY分銷商? 好簡單架咋, 最好係D舖頭做啦,做保養做得好D嘛 ...

婷婷咪就係分銷商Lo? 佢做得幾好啊.
回復

iamnero 發表於 2012-5-21 04:30
佢見到頻閃,發覺燈座過熱,都繼續用。幾分鐘就燒左……
另外有一位朋友支Mega-Ray都系頻閃,燈座超熱, ...

>佢見到頻閃,發覺燈座過熱,都繼續用。幾分鐘就燒左……

咁既情況賣家的確可以唔換!

>另外有一位朋友支Mega-Ray都系頻閃,燈座超熱,但暫時冇燒。

要即刻叫換啦.

thx  發表於 2012-5-21 18:35
回復