oooooo 發表於 2012-4-18 23:40:34

古玩(21樓開始)

雖然我呢個post被移來移去,不過依然可以繼續吹下水,
我都唔介意,無計人家分身多投訴多,移咪移law~~
不過希望果條無乜家教嘅茂利唔好出聲就好啦!果條無乜家教嘅茂利噏親都噏9段架!!
果個9噏都係唔好提啦!!

古玩呢個post唔啱覆,各位可能可以到下面回應下
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=37425&extra=&page=1

致leoyuchiu
曾經有個傻佬咁講過:
我希望你為保育、環保著想,唔好再去捉野生動物,就算你覺得你捉果種動物有害,但係係自然界一定有佢用處。
...咁傻佬你要做個好榜樣喇
1-為保育著想,你以唔好睇醫生,睇醫生要食藥,產藥研藥要用動物做試煉,就算果種動物有害,但係係自然界一定有佢用處!!
2-為環保著想,你以唔好用電,產電會影響環保破壞生態,你用電係鼓吹產電,所以唔好俾我見到你上網

fai890 發表於 2012-4-18 23:43:19

佩服師兄咁有耐性{:90:}

ron410 發表於 2012-4-18 23:51:18

算啦;P咁樣好傷神呀:$

samwong4949 發表於 2012-4-18 23:55:01

{:135:}Ching息怒!何必傷肝呢!

EV-DAY 發表於 2012-4-18 23:55:53

師兄算了 說 回古玩吧 因我愛 故難收

SnappingTurtle 發表於 2012-4-19 00:10:26

佩服你的毅力!

Tony_Chu 發表於 2012-4-19 00:15:17

我收過4次大陸打黎既電話騙案, 話咩佢係大陸地盤工人掘倒古玩, 跟住叫我上深圳同佢一起攞黎香港賣左D古玩.頂, 當我3歲細路哥??!!!

中國天翻地覆左幾百年, 特別係解放後, 幾乎每吋土地都被翻轉過, 除非幾百米深, 又或者深山野嶺, 你周街掘倒或執倒宋朝古玩?咪玩啦{:108:}

oooooo 發表於 2012-4-19 00:18:09

EV-DAY 發表於 2012-4-18 23:55 http://www.hkturtle.org/static/image/common/back.gif
師兄算了 說 回古玩吧 因我愛 故難收

其實都唔係咩故事,事原係訂左苗,我同友人去收龜,咁Q經過田見到有5-6隻好大隻成20斤隻1隻嘅龜,
走左入田同唔知喺田食緊咩,當時有個農民捉緊走佢地,雙拳難敵5-6隻好大隻嘅龜嘛,我在野外又未見過咁大嘅龜,
咁我梗係停車去搞下佢啦!好彩死左唔係好多菜,捉到幾隻流氓大龜之後果個農民話呢種龜好好食架,咁我咪帶走啦,
件事未完架,原來果度經常有人去買野,因為經常有農民民工掘到D舊野,佢以為我地來收舊野,咁就俾咗幾件野我睇,
我見舊野好以花樽咪洗乾淨D再睇,原來係酒壺重係官窟燒添,咁我咪估係宋野law,
D玉同金屬果D我唔敢買,果D出街係有價無市,不過我朋友全要了~~

EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:19:53

Tony_Chu 發表於 2012-4-19 00:08 static/image/common/back.gif
我收過4次大陸打黎既電話騙案, 話咩佢係大陸地盤工人掘倒古玩, 跟住叫我上深圳同佢一起攞黎香港賣左D古玩....

係呀 然後一去到話你見到佢地啲寶 一定要買左先俾走 ,到你一買 戲肉來了,機位制服大漢突出來說:你偷運國寶,可知是死罪{:91:}......打電話回港提款 免你死罪 国寶冲工{:92:}

EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:30:38

回復 oooooo 的帖子

譁!    5、6 隻十機廿斤既龜   連群結黨沖擊農田 場面震撼.,聽農民話食龜,救埋 流氓大龜一命 師兄真係好人 .

saturday 發表於 2012-4-19 00:32:14

回復 oooooo 的帖子

師兄算吧啦!
呢度好多人都繼承左"巴姐"精神;P

EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:34:07

師兄 好多子弟兵帶呢啲野來香港賣

爬爬爬 發表於 2012-4-19 00:45:58

我唔知講唔講野好唔啱睇del/skip左佢唔該
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
其實俾人del左post都應該了結啦....仲嚟@@

{:99:}不過有人讚我有熱誠(厚面皮地對號入坐中)
証明串 人地仲可以留一線 人身攻擊 就過晒人底線
我承認依個社會開始顛倒是非 道德敗壞
我唔係想推卸責任 不過正如一舊海綿一塊鏡一張白紙 社會係點就係咩
幾時先學識批判同得到認同?30歲吖
如果你可以改變任何野包括我所睇到嘅人情冷暖同社會嘅殘酷我會好感激同讚賞你
我今次學到咩?堅持己見 排除異己 固步自封 斷章取義 郁d問候人阿媽同爆粗
真係學到好多野啊哈哈 不過永不言敗依樣都係好嘅

btw 個比喻用得唔好 強姦同世界未日比先啱
如果A引致B引致C引致D 嚴重性隨茲列上升
A<B<C<D
時序----------------l-----------------
                      (now)

你會處理咩先?

唔鼓勵回復唔鼓勵離題
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我地講番古玩啦 多謝

EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:51:09

上代同 :掌:家 略有關係家中曾代保管 唐8虎字畫 大量咨器..... 因為民革 家中某白痴長背怕死,偷偷趁全家工作時 佢燒既燒 打爛既打 只剩三兩件 小的 好藏的留下 . 時至今日 幾年前俾不肖子孫強奪賣左

oooooo 發表於 2012-4-19 00:56:58

EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:51 http://www.hkturtle.org/static/image/common/back.gif
上代同 :掌:家 略有關係家中曾代保管 唐8虎字畫 大量咨器..... 因為民革 家中某白痴長背怕死,偷偷趁全 ...

咁又唔係嘅,人怕死正常啫,果D野就因為少至值錢!!如果重有大量就唔係稀有,龜都分幾級啦~

EV-DAY 發表於 2012-4-19 01:03:43

呢到係投訢區俄而家投訢    不肖子不肖孫 吊你老丹怎麽我房分的全是假古董你老丹見字快快到爺爺墓前消孽

EV-DAY 發表於 2012-4-19 01:16:48

EV-DAY 發表於 2012-4-19 01:03 http://www.hkturtle.org/static/image/common/back.gif
呢到係投訢區俄而家投訢    不肖子不肖孫 吊你老丹怎麽我房分的全是假古董你老丹見字快快到爺爺墓 ...

分身家時分得 正宗鴨寮街 古董 , 係你嬲5嬲(當年鴨記仿的只須機十件更有一根爛木頭)

EV-DAY 發表於 2012-4-19 02:11:02

師兄我在 內地街市見到 啲食用蛙 有人面o甘 大 一隻,是否農田裏的蛙

oooooo 發表於 2012-4-19 02:12:49

有年份仿品都好好價架
風險細D,國寶殺頭級曾幾何時會係仿
我見過個無名無姓嘅白色玉政府鍳定叫100萬
啱啱12月嘅事,上咗電視架

oooooo 發表於 2012-4-19 02:15:51

EV-DAY 發表於 2012-4-19 02:11 static/image/common/back.gif
師兄我在 內地街市見到 啲食用蛙 有人面o甘 大 一隻,是否農田裏的蛙

石蛙,人工食用蛙,最少3年至可食用,2百人仔3隻,淅江的
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 古玩(21樓開始)