香港龜友論壇

標題: 朋友的紅肚側頸 [打印本頁]

作者: Uncledash    時間: 2014-5-13 18:55
標題: 朋友的紅肚側頸

朋友係魚街入左隻紅肚側頸,背甲3cm,腹甲2.5cm
拎到返家發現背部,尾,左腳底,頸側都有白點。
因朋友無多餘缸隔離(好寶寶不要學,新龜點都應該先隔下),依家係我屋企休養中,我加左優碘落白點,幾滴龜精靈落水。
落左暖管保持水溫26度。
不敢乾養,未餵食。
各位有無意見可以俾倒我

作者: polar9212    時間: 2014-5-13 19:05
有無圖 我都有養紅肚
作者: 10qpalzm    時間: 2014-5-13 19:35
我養紅肚習慣二曰水一曰乾養,咁就好好多
作者: Uncledash    時間: 2014-5-13 20:18
回復 polar9212 的帖子

有睇你個缸呀,好大個。
d粒粒返屋企試下影,好細粒,thx。
作者: 古羅洛斯    時間: 2014-5-13 20:46
回復 10qpalzm 的帖子

想問養紅肚係咪好複雜???要特別注意水質???
作者: Uncledash    時間: 2014-5-13 21:23

成日乾養都無問題?
作者: 10qpalzm    時間: 2014-5-13 23:35
冇問題,一日半日五會點,皮膚好好多
作者: Uncledash    時間: 2014-5-13 23:36

THANK YOU. 等我研究下。
作者: khip    時間: 2014-5-13 23:56
俾相睇下白點情況先,有優碘就唔好落龜精,兩者唔知會唔會有抵觸。

水過背就夠,新龜到手唔好太心急住。

星期4俾糧你試同俾支Retoboost你搞搞佢。

優碘和陸龜用法差不多,先用廚紙印乾位置,再滴落去,乾佢15-30分鐘,如是者早晚做呢個動作。
作者: Uncledash    時間: 2014-5-13 23:58
回復 khip 的帖子

THX.
先頭唔記得問你
淺水養姐係唔用暖管?
REPTOBOOST 我有呀? 應該依家浸?
作者: khip    時間: 2014-5-14 00:01
Uncledash 發表於 2014-5-13 23:58
回復 khip 的帖子

THX.

新龜落左穩陣點,你水 cover左支暖管唔會俾支暖管浮出水面既深度就ok  (你都打橫嫁啦 right?)

明天...............見定?
作者: Uncledash    時間: 2014-5-14 00:26
回復 khip 的帖子

我明天約左人點半彩虹送野,之後就番工番到10點...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2