香港龜友論壇

標題: 我隻巴西龜成日叫.....唔知係唔係肺炎..... [打印本頁]

作者: kenneth20045    時間: 2014-5-13 22:14
標題: 我隻巴西龜成日叫.....唔知係唔係肺炎.....
我隻龜仔打開個口叫,我之前聽人講買黑藥俾佢食,但佢好似唔想食咁成日避開我
有冇d方法或用具可以餵到佢食藥....?

佢依家好好胃口,但都係驚佢有咩事,
我想問問有冇d醫龜既獸醫院推介.....?
我住天后的......食多幾日藥佢仲係咁,我會帶佢去睇....佢叫左成個星期了........
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-13 22:25
我睇左養龜手冊post,肯定佢係肺炎.....:'
請問有冇d醫龜既獸醫推介.....?我聽日放假可以去,幾遠都去......
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-13 22:28
回復 kenneth20045 的帖子

我隻龜都有叫幾聲。。。唔食野。。。
如果肺炎有咩特徵呀??
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-13 22:29
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589

十二、呼吸道感染
  診斷:流眼淚、鼻冒水泡、流鼻涕、鼻孔結痂、 張嘴呼吸。 肺炎的特徵:張嘴呼吸或有哮鳴聲或有吱吱的叫聲或有嬰兒般叫聲。

岩岩睇哂.......
作者: Mike2012    時間: 2014-5-13 22:30
聽人講大角咀有位余醫生
作者: Mike2012    時間: 2014-5-13 22:30
Mike2012 發表於 2014-5-13 22:30
聽人講大角咀有位余醫生

有無邊位有余醫生電話
作者: 小迪迪    時間: 2014-5-13 22:33
我見好多人成日話去土瓜灣呢個余醫生
你扒下文睇下O唔OK丫
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E9%86%AB%E7%94%9F
作者: kk龜    時間: 2014-5-13 22:56
我隻龜都系,不過系就鼻水者,仲會食,不過侑小左
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-13 23:03
佢係咁  -張嘴呼吸或有哮鳴聲或有吱吱的叫聲或有嬰兒般叫聲....
我聽日打去余醫生到make booking先.......希望盡快睇....

作者: kenneth20045    時間: 2014-5-13 23:04
小迪迪 發表於 2014-5-13 22:33
我見好多人成日話去土瓜灣呢個余醫生
你扒下文睇下O唔OK丫
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod= ...

thx a lot.....我會上多d呢個forum~好多龜仔資訊~
作者: tiffany_john    時間: 2014-5-14 00:10
kenneth20045 發表於 2014-5-13 22:14
我隻龜仔打開個口叫,我之前聽人講買黑藥俾佢食,但佢好似唔想食咁成日避開我
有冇d方法或用具可以餵到 ...

黑藥唔掂咖,個人意見,不喜勿插,我放左條LINK《龜龜照顧手冊》,快D去下載啦

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=102435
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-14 09:29
tiffany_john 發表於 2014-5-14 00:10
黑藥唔掂咖,個人意見,不喜勿插,我放左條LINK《龜龜照顧手冊》,快D去下載啦

http://www.hkturtle.org ...

尋晚下載了,不過未有時間睇,THX A LOT....我嘗試下加暖管先
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-14 10:57
依家天氣咁熱.....係唔係唔駛開暖管,我放左佢係大缸到......保持水質清潔應該OK?
作者: tiffany_john    時間: 2014-5-14 11:09
kenneth20045 發表於 2014-5-14 10:57
依家天氣咁熱.....係唔係唔駛開暖管,我放左佢係大缸到......保持水質清潔應該OK? ...

肺炎要快快處理,死亡率非常高
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-14 11:28
東區幾間D獸醫診所叫我去搵余醫生,銅鑼灣有一間睇龜但要星期六......最緊要余醫生診所電話無人聽......
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-14 11:28
我想問問太平道獸醫診所係咩東東?我上網睇好似醫院黎....
作者: power123    時間: 2014-5-14 12:24
kenneth20045 發表於 2014-5-14 11:28
東區幾間D獸醫診所叫我去搵余醫生,銅鑼灣有一間睇龜但要星期六......最緊要余醫生診所電話無人聽...... ...

http://www.quarrybayvet.iyp.hk/

作者: kenneth20045    時間: 2014-5-14 12:46
power123 發表於 2014-5-14 12:24
http://www.quarrybayvet.iyp.hk/

THX A LOT,好近我,但我去左大圍睇了.....都多謝先~!
作者: Mike記    時間: 2014-5-14 15:42
kenneth20045 發表於 2014-5-14 12:46
THX A LOT,好近我,但我去左大圍睇了.....都多謝先~!

E道有師兄話大圍嗰間唔掂。
睇咗之後點?
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-14 22:37
Mike記 發表於 2014-5-14 15:42
E道有師兄話大圍嗰間唔掂。
睇咗之後點?

好詳細,我問問題佢地到慢慢一一答我,而且俾左幾頁資料關於巴西龜。

其實我第一次睇就覺得幾好,佢做完基本檢查後話要做D詳細D檢查先知佢打開口呼吸既原因,佢俾左張LIST我,X-RAY、照聲波......唔知4定5樣,之後證實左唔係肺炎,係我俾龜仔既還境同營養未夠好.....(因為我以為淨係餵龜糧就得.....),係D卵唔夠營養鈣分排出黎,係哂身體入面頂住,變到肺部空間比較少,佢呼吸就會打力D。(以上女仔先會咁)

佢地幫龜仔打左張晶片,佢地話可以控制病情,同開左D抗生素同鈣水,仲教埋我用,TOTAL:$4XXX。個醫生係外國人黎,好彩旁邊有個姑娘全程跟住我幫我翻譯,因為醫生D語速真係太快。

我依家諗緊點樣整整龜仔屋,唔想第2隻龜仔都係咁!
作者: Samurai    時間: 2014-5-14 23:12

Dr. James>?
作者: tiffany_john    時間: 2014-5-14 23:42
呢度好多Ching話大圍間診所係謀人寺,果然係甘,先做一堆檢查(成頸血),然後係用藥上再斬一刀
作者: abcma12345    時間: 2014-5-15 00:14
4000蚊醫吾醫到先
作者: Mike記    時間: 2014-5-15 00:15
kenneth20045 發表於 2014-5-14 22:37
好詳細,我問問題佢地到慢慢一一答我,而且俾左幾頁資料關於巴西龜。

其實我第一次睇就覺得幾好,佢做完 ...

答得好詳細,唔該!希望佢快d好返。
你好錫寵物喎!4千幾,比著係我,老婆斬死我。
晶片對病情有幫助???
我覺得龜缸setting最好以實際行先,最好冇花考,否則易出問題,同埋太多maintenance可能長久會冇心機。用common sense啦!
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-15 09:56

ching...你同我個case一樣呀!!!!!!
尋日我去左搵Dr Yu...佢都幫佢照x光唔係肺炎(好彩)
佢話係隻龜做緊d卵子(變唔變到蛋係一個問題)...所以佢冇胃口..仲有時叫

尋日dr yu 餵左d野食比佢..佢就冇叫喇...我放心哂...
用左二千左右~
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 11:50
Samurai 發表於 2014-5-14 23:12

Dr. James>?

係啊
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 11:51
tiffany_john 發表於 2014-5-14 23:42
呢度好多Ching話大圍間診所係謀人寺,果然係甘,先做一堆檢查(成頸血),然後係用藥上再斬 ...

下面ching話same case, 但我貴一倍==
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 11:55
圓圓龜 發表於 2014-5-15 09:56

ching...你同我個case一樣呀!!!!!!

我今個星期得星期三同五放假,dr yu診所電話打左成朝無人聽(可能太忙)我先去試大圍
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 11:57
今朝龜仔變到唔食野唔知點算,我諗住放工番去幫佢浸鈣水
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 12:00
abcma12345 發表於 2014-5-15 00:14
4000蚊醫吾醫到先

仲觀察緊,姑娘話佢呢幾日會無咁活潑....
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-15 16:23

想問下佢幫隻龜龜做左d mud收四千?
我分享下我個case
幫佢照左兩次x ray...1 for 睇下有冇蛋, 2 for check下有冇肺炎
開左d reptoboost, 鐵丸, 抗生素 (好似係), 兩罐糧, 仲有消毒藥水+膏(因為佢上星期比其他咬傷左條尾)
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-15 16:24

佢本身食野架??
慢慢啦.....正常要一星期先會開始康復....
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 19:44
圓圓龜 發表於 2014-5-15 16:23

想問下佢幫隻龜龜做左d mud收四千?

佢地幫龜仔驗左血、3要X-RAY、超聲波,開左鈣水同抗生素針。
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 19:46
圓圓龜 發表於 2014-5-15 16:24

佢本身食野架??

醫生叫唔好俾水佢住既地方......但每日俾佢浸30MIN鈣水,佢依家猛咁飲
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-15 19:46
kenneth20045 發表於 2014-5-15 19:46
醫生叫唔好俾水佢住既地方......但每日俾佢浸30MIN鈣水,佢依家猛咁飲

睇前好好胃口,但今日唔食....淨飲鈣水
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-15 23:38

我又冇話要驗血~~~點解要驗血O既???
我好怕幫佢Force feed...都係聽日先做...今晚比左幾粒糧佢,佢食左兩粒...

作者: kenneth20045    時間: 2014-5-16 13:33
圓圓龜 發表於 2014-5-15 23:38

我又冇話要驗血~~~點解要驗血O既???

佢淨係話基本檢查CHECK唔到太詳細,跟住俾左張LIST我,我聽完,就叫佢跟住做,我唔係醫生我都唔知

佢都依家都係唔肯食野唯有又係飲鈣水
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-16 23:07

我O個隻今日冇食...FORCE FEED佢又唔成功><
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-16 23:08

我O個隻今日冇食...FORCE FEED佢又唔成功><
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-17 12:41
圓圓龜 發表於 2014-5-16 23:07

我O個隻今日冇食...FORCE FEED佢又唔成功>

龜仔夜晚浸完鈣水個陣,我放左幾粒糧俾佢,佢開口食!!!佢應該唔習慣乾梗我今晚繼續試下~~
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-21 08:12

我o個隻仲未開口..而家仲要force feed..
佢冇mud力...因為之前比龜咬傷..冇mud血...好擔心
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-21 22:27
我個隻肯食野啊,佢呼吸個陣個口已經冇開咁大,但都仲有小小「鳴鳴」聲....我D打針技術真係好唔得,成日差D整親佢......
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-21 22:29
睇黎下星期覆診要又要同醫生講,佢又要做一堆檢查
作者: 圓圓龜    時間: 2014-5-21 22:47

我o個隻今日死左....喊左成晚
作者: Mike記    時間: 2014-5-22 03:49
回復 圓圓龜 的帖子

唔好太傷心啦!
作者: kenneth20045    時間: 2014-5-23 16:55
圓圓龜 發表於 2014-5-21 22:47

我o個隻今日死左....喊左成晚

唔好太傷心啦..............

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2