香港龜友論壇

標題: 我隻巴西龜好驚人 [打印本頁]

作者: jasonhin813    時間: 2014-6-16 14:51
標題: 我隻巴西龜好驚人
我隻巴西龜係汁番黎既 , 可能佢之前比人搞過 , 所以佢好驚我,對我有介心???
咁我而家都養左佢1年到 , 佢都仲係好驚 , 而且我發現個殼有D位一TOUCH 到佢佢就會好惡 , 唔知係咪代表痛呢
我有幾個問題想問大家!!! 求求高手答一答 !!!
1.  我可以做D咩拎佢無咁驚?
2.  如果我養多一隻佢會唔會同佢打架?
3.  你地建唔建議將佢比我個親戚 (我同我親戚好熟,可以成日睇到) 佢屋企有好多龜龜
4.  仲有咩要主意??有冇解決方法

我而家真係好頭痛好想佢開心D , 但係又唔知可以做乜?
作者: 龜之力    時間: 2014-6-16 17:28
你可問下你親戚先, 同埋你可帶他看下獸醫睇下係唔係傷左...
作者: Teddy西瓜    時間: 2014-6-16 18:14
  你接觸動物果陣會散發正能量or負能量,如果你用驚or心虛ge心態掂隻龜,隻龜就會感受到你散發出黎ge負能量,從而變做防禦狀態(可能係張大口想咬你etc...鱷龜惡係天性所以例外).
  無論佢之前有冇比人搞過,佢對人類有介心都係正常的,就算你養左佢一年,但如果冇好ge相處方式佢之後ge時間一樣唔會改變對你ge態度,始終佢係一隻龜唔係人類.

1.你先要改變你對佢ge心態,

2.一隻龜係受驚ge狀態下可以好有攻擊性,所以唔好起佢未平緩心情ge時候比佢同第二隻龜同缸養. 龜唔會知你買第二隻龜反黎係為左陪佢or係因為你想養多隻,佢只會當多左個敵人or多左個陌生人出現起自己地盤.

3.如果你親戚屋企養龜環境好空擴,d龜有好多空間去活動ge話係ok ge,但如果龜生活環境緊迫,比龜爬行or游水ge空間少,咁就最好唔好比你個親戚養,你自己單養會好d.  

4.多d同龜出外散步(最好有陽光果日出去比佢曬下個龜殼),對佢身心都有好處,如果你成日同佢去散步,佢就會認住你係會帶佢散步ge人,同時間明白到你唔係壞人,因此你同佢ge關係會更加親密,佢起散步ge同時會放鬆心情,緩和情緒同埋發洩精力,可以改善佢惡ge問題.

篇野我花時間用心打出耐架!(我自己都有過咁ge經驗)希望你作個參考啦~
希望你早日同龜龜有愉快ge生活!
作者: siumaiguy    時間: 2014-6-16 18:21
龜其實唔多鐘意人理佢,始終龜膽小
有空間的話俾私人空間例如粗膠水管、大石後面佢躲起,用水族彩紙四面圍缸都有用
要再養要睇龜的性別男同男打得好厲害架
作者: jasonhin813    時間: 2014-6-16 22:22
Teddy西瓜 發表於 2014-6-16 18:14
你接觸動物果陣會散發正能量or負能量,如果你用驚or心虛ge心態掂隻龜,隻龜就會感受到你散發出黎ge負能量, ...

thanks !!!!
作者: Mike2012    時間: 2014-6-17 20:05
吾好住
作者: 小瑰子2    時間: 2014-6-18 00:39
回復 Teddy西瓜 的帖子

又知多D野
作者: 小瑰子2    時間: 2014-6-19 01:35
回復 小瑰子2 的帖子

黎呢度就係因為養龜會不斷要學習~~要向其他人請教~

尋晚行過魚街~~見到袋礦物鹽~問下個鋪頭既人~同粗鹽功效有咩唔同

點知換來1句~你有冇腦呀﹖
作者: 科拿仔    時間: 2014-6-24 14:25
小瑰子2 發表於 2014-6-19 01:35
回復 小瑰子2 的帖子

可能以為你係強國人,先用咁既態度姐。
作者: 小瑰子2    時間: 2014-6-29 00:10
回復 科拿仔 的帖子

我又真係沒唸過這原因

冇野買都唔想去魚街喇
作者: toytoy3993    時間: 2014-6-29 00:32
小瑰子2 發表於 2014-6-19 01:35
回復 小瑰子2 的帖子

咩料呀, 咁都得邊間舖頭咁串祝佢生意興隆...
作者: 小瑰子2    時間: 2014-6-29 01:56
應該係街尾~好似係近太子果邊~門口有鹽﹐水草~石頭~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2