香港龜友論壇

標題: 連續兩日都無人回 [打印本頁]

作者: twbb    時間: 2014-6-27 14:17
標題: 連續兩日都無人回
連續兩日出左兩個post想收集情報/意見(帶龜睇醫生收費調查同龜有病的治療方法),唔期望好熱烈,但我估唔到竟然一個情報都收集唔到,雖未至於心灰意冷,但都無晒繼續既動力,睇怕我都係做返一個旁觀者算喇

作者: Mike記    時間: 2014-6-27 14:26
我有睇師兄你之前個post,但因小弟養龜年資好淺,所以冇野分享。
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-27 14:32

有D香港人係咁冷漠架啦。但是有D人真係唔識答或者可能有D人養龜年資好淺,所以冇野分享。又有可能他想回答你,但覺得回答了你,對你沒有什麼幫助。所以不選擇回答。
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2014-6-27 14:38
因為最近好多新手咩爬文就養龜,又或者上呢問點樣醫龜,搞到樓主的post被壓曬落去
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-27 14:45
我愛爬蟲類 發表於 2014-6-27 14:38
因為最近好多新手咩爬文就養龜,又或者上呢問點樣醫龜,搞到樓主的post被壓曬落去 ...

多了[新手報到],或者一些post相,或者新手一問......
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-27 14:50
竟然有人說樓主係賤人,所以無人回!
作者: turtle_2014    時間: 2014-6-27 16:01
養龜日子尚淺,無野分享到。 師兄哩類集師廣益post係應該支持的~令更多龜友學到野!
作者: twbb    時間: 2014-6-27 16:10
Nicole1010 發表於 2014-6-27 14:32
有D香港人係咁冷漠架啦。但是有D人真係唔識答或者可能有D人養龜年資好淺,所以冇野分享。又有可能他想回答 ...

其實我失望既係因為據我所知有好多人都有相關經驗,我期望10%到都應該有十個八個回覆,點知一個都無
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-27 16:12
twbb 發表於 2014-6-27 16:10
其實我失望既係因為據我所知有好多人都有相關經驗,我期望10%到都應該有十個八個回覆,點知一個都無 ...

那是因為他們吝嗇,不願跟人分享。
作者: twbb    時間: 2014-6-27 16:12
我愛爬蟲類 發表於 2014-6-27 14:38
因為最近好多新手咩爬文就養龜,又或者上呢問點樣醫龜,搞到樓主的post被壓曬落去 ...

應該未必關班新手事,因為我見瀏覽人數都有幾百次
作者: twbb    時間: 2014-6-27 16:19
Nicole1010 發表於 2014-6-27 14:50
竟然有人說樓主係賤人,所以無人回!

善?惡?從來無準則,我做事只問良心,或者我眼中既善正係他人眼中既賤,正等如我覺得政府貪污腐敗,但竟然有人覺得佢為國為民一樣
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-27 16:20
twbb 發表於 2014-6-27 16:19
善?惡?從來無準則,我做事只問良心,或者我眼中既善正係他人眼中既賤,正等如我覺得政府貪污腐敗,但竟 ...

Bingo
作者: Chivas    時間: 2014-6-27 16:43

小弟養龜的熱情忽高忽低

但對討論區的熱情就每況愈下

開左帖無人覆固然無癮

但就算有人覆 其實大家講來講去都係果啲

醫病 睇醫生呢啲帖我睇過好多

老實講 我無睇過你之前2個帖

不過我想講

過多一段時間

ching你都未必咁有熱情開帖架喇

依家我來只係間中睇下交易區

睇下有冇鍾意既龜

但每次睇完

都只係感嘆

愈來愈貴

養龜熱情漸減

龜價漸高

令我慳到錢慳到時間

想深一層都要講聲多謝

總結:

我諗大家唔覆你 唔係因為唔鍾意你  唔好唔開心

如果呢度多啲新血

應該回帖既反應會好啲

作者: roy20090308    時間: 2014-6-27 16:50
最近都好似靜左好多,所以冇人答吧,我禁耐隻龜龜都冇睇過醫生,病龜貼真的不識答
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-27 17:07
roy20090308 發表於 2014-6-27 16:50
最近都好似靜左好多,所以冇人答吧,我禁耐隻龜龜都冇睇過醫生,病龜貼真的不識答 ...

好像真的比之前少人
作者: turtle5354    時間: 2014-6-27 18:24
入嚟嘅人大不如前,活躍嗰d都潛水了
作者: 玄武門    時間: 2014-6-27 18:49
沉底沉得快,睇都睇唔切掛......
作者: 黑崎鳴人    時間: 2014-6-27 19:20
遊客多,會員少
作者: twbb    時間: 2014-6-27 19:21
turtle5354 發表於 2014-6-27 18:24
入嚟嘅人大不如前,活躍嗰d都潛水了

我一年前入會,半年前因意志消沉而潛水,一個月前再上返嚟,但之前傾開計個班無九成咁濟
作者: chan359777    時間: 2014-6-27 21:54
唔夠班答你唔到!
作者: abcma12345    時間: 2014-6-27 22:55
我選擇其他,論壇人變少,根本無吸納新血,舊人又睇悶左個論壇,
不思進取既結果,最後只餘下只會發問的會員
作者: 殺破狼    時間: 2014-6-28 02:04
講真有時d問題問完一次又一次,好多老手都答到唔想答
龜友論壇都接近只對貴龜有反應
如果師兄想有熱烈反應我見意你送最小三百起既龜比人,短訊最小40條
作者: abcma12345    時間: 2014-6-28 05:25
仲有一個可能性,呢個論壇因為吾登入都可以睇到大部分野,
所以我習慣吾登入睇論壇,一見樓主兩個長編大論既文章已經禁返回制,
如果我吾係覆樓主我都吾會登入
作者: twbb    時間: 2014-6-28 09:48
殺破狼 發表於 2014-6-28 02:04
講真有時d問題問完一次又一次,好多老手都答到唔想答
龜友論壇都接近只對貴龜有反應
如果師兄想有熱烈反應 ...

講真,有d問題真係嚟嚟去去都係個d,連我呢d新手都答過幾次,不過本着幫到人就幫既心態都盡可能去答,至於利益輸送就無謂喇,反正我要知既都知晒,無反應我又無損失既,咪由佢囉
作者: twbb    時間: 2014-6-28 10:00
Chivas 發表於 2014-6-27 16:43
小弟養龜的熱情忽高忽低

但對討論區的熱情就每況愈下

醫病 睇醫生呢啲帖我睇過好多~~但好多都係個別例子,所以我想將佢地集中係一齊,等大家方便睇
作者: Nicole1010    時間: 2014-6-28 10:07
會員其實不少只是大多都潛水了,新手問的問題來來去去都是那些,沒有潛水的會員好像忘了一些事情,那就是:龜是有生命的,無論多貴多便宜都不會改變,都要好好照顧。
作者: Mayo    時間: 2014-6-28 11:20
可能他們養龜知識少,不懂得回複樓主的問題吧
作者: gfyzc    時間: 2014-6-28 13:07
朋友,繼續加油!
作者: 龜小B    時間: 2014-6-29 14:54

師兄,我都有睇你之前個post呀~
其實你個post好好,對大家有幫助架!
但我未帶龜龜去帶過醫生,所以未有情報提供啊
作者: bsexpb007500    時間: 2014-7-2 17:57

龜有病點醫真係唔敢亂答呀
始終唔係醫生
陣間教錯人
作者: twbb    時間: 2014-7-3 10:06
bsexpb007500 發表於 2014-7-2 17:57
龜有病點醫真係唔敢亂答呀
始終唔係醫生
陣間教錯人

因為唔係每個人都睇得起醫生或者每一樣野都需要睇醫生,所以多一個方法多一分希望啫,我亦有提醒參考者自行判斷,後果自付

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2