香港龜友論壇

標題: 龜第一次生左蛋問題??? [打印本頁]

作者: debyfrog    時間: 2014-7-6 01:17
標題: 龜第一次生左蛋問題???

我同缸養左一對龜5 6年一路以為兩隻都係公黎點知上個星期竟然出現左蛋
佢分開2日生出黎, 見到有第一隻就即刻搵資料但係好多都唔明....
問題1:係咪用沙灘D沙都得O架???
問題2:因為D蛋唔係我執出黎我上網睇話有分底面宜家已經分唔返有冇影響??
問題3: 第1隻26/6 生(今日隔左10日見到有好似白點GE野)
           第2隻27/6 生(30/6左右係我反轉隻蛋見到有撻白色斑)
           其實係咪睇錯??? 我見話搵燈照會有紅絲但我照完睇唔見有野

作者: wel524    時間: 2014-7-6 01:39

1. 主要係保持一定濕度同溫度, 而家既溫度應該無問題, 濕度幾多至幾多我就唔清楚, 仲之唔係乾又唔係水浸咁
2. 而家分唔返底面就由得佢, 唔好再轉
3. 左面果粒有白斑似有受精, 正常發育受精斑會慢慢擴大, 右面果粒睇唔清楚, 唔之係咪光影位, 我通常D蛋十日八日先照燈, 紅耳龜要孵耐D 90天左右先出殼, 我諗應該較遲先會出現血絲, 我屋企果D孵左一個多月照燈睇到有, 之前孵左一個星期左右係未有血絲

我果D係用蛭石孵, 埋到只剩個面
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=106002

P.S: 想睇下C兄既愛龜相
作者: debyfrog    時間: 2014-7-6 02:16

唔該哂宜家安落喇
第一次見到龜蛋真係都唔知點好

作者: jeffrey    時間: 2014-7-6 07:06
沙灘沙鹽份太高,唔好用,受精蛋黎,第一日反轉左都可以,但之後就唔好喇
作者: Nicole1010    時間: 2014-7-6 13:37
希望可以孵到出來
作者: Mike記    時間: 2014-7-6 20:48
混種堅喎!
作者: debyfrog    時間: 2014-7-7 03:28

今日去買過D石幫佢地換返個盒仔
希望成功孵得出啦!!!!

作者: debyfrog    時間: 2014-7-15 20:31

第18日
D白斑係咪變得太慢呢定係我太心急
宜家夏天成日開冷氣會唔會唔夠高溫o架???

作者: 釣魚台    時間: 2014-7-15 21:39
回復 debyfrog 的帖子

呢d係 蛭石? 石仔? (可能我睇錯!如睇錯勿怪!)
蛭石~ 石仔~ 係兩樣嘢~唔同ga~!
作者: debyfrog    時間: 2014-7-15 21:42
回復 釣魚台 的帖子

呢D我係金魚街買
售貨員話一樣叫我買呢隻都得
作者: coinne    時間: 2014-7-15 22:32
debyfrog 發表於 2014-7-15 20:31
第18日
D白斑係咪變得太慢呢定係我太心急
宜家夏天成日開冷氣會唔會唔夠高溫o架???

買泥啦
作者: coinne    時間: 2014-7-16 11:54
debyfrog 發表於 2014-7-15 21:42
回復 釣魚台 的帖子

呢D我係金魚街買

買蛭石或者沙或者我之前見過有人用泥
作者: clso    時間: 2014-7-26 18:33
其實你地係全水養,等佢生左喺水先先拎上泥孚定係會預先俾兜泥/沙落去俾佢地用?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2