香港龜友論壇

標題: (純討論)捐唔捐? [打印本頁]

作者: ki0110    時間: 2014-8-5 20:12
標題: (純討論)捐唔捐?
睇到新聞話地震死好多人,好多人乜都冇晒,你地願意再捐錢上去嗎?

我—諗到比晒D貪官就怕…

希望大家理性討論…

作者: 龜痴    時間: 2014-8-5 20:17
唔捐
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2014-8-5 20:20
最近d血性又試無曬,答唔到了
作者: RICKEY224    時間: 2014-8-5 20:28
大陸人話:香港都係靠中國經濟支持
我地點有錢捐
作者: 哇哈哈    時間: 2014-8-5 21:02
致會捐錢既人
我代表貪官多謝你
作者: 808204    時間: 2014-8-5 21:12
一百幾十,但求自己安心,無必要去計較。
作者: kwong_1980    時間: 2014-8-5 21:42

捐左,你有善心有褔
貪官貪左,貪官有報應
你出發點冇錯,捐去正常途徑,之後既事控制唔到
作者: U87111    時間: 2014-8-5 21:57

作者: 燕赤霞    時間: 2014-8-5 21:57
作者: seira2242527    時間: 2014-8-5 22:05
見到既話會捐 但邊度有得捐
作者: astroppc    時間: 2014-8-5 22:15
捐條毛比強國
作者: chan359777    時間: 2014-8-5 22:48
香港有非常多愛國愛黨人仕留俾佢地報恩!
周X就捐多啲喇,祖國出糧俾佢!
作者: 火水.    時間: 2014-8-5 23:01
捐物資吧
作者: anson388    時間: 2014-8-5 23:54
如果紅十字有街站,我入100!
幫得幾多得幾多!
作者: michaelphone    時間: 2014-8-5 23:58
吾使捐,因為政府會幫你捐。重會有甘大捐甘大!
作者: herbalchung    時間: 2014-8-6 00:52
有部份貪官貪左講成俾哂啲貪官, 係與事實不乎嘅描述
如果散播同吹棒如斯言論, 誤導左其他善長令到真係要幫嘅人失救掉命水深火熱
咁樣行為係真真切切嘅行惡

點解官員衰, 係要做事令到災民受到制裁呢?
大家咁叻可以搵記律良好嘅揀嚟捐
至於本來就唔捨得唔願意捐嘅人, 唔需要放大其他理由做籍口

大陸人係好多土豪暴發戶, 淨係養龜發達一部份大家都接觸到, 十四億人當中當然有人狂言香港都靠中國, 但會係地震泥木屋平房災民嗎?
要綑綁全部中國人就要綁埋香港, 香港都係中國一部份, 冇外國人幫時香港人並無太多過人之處而且一樣多醜陋習慣一樣多貪官樓一樣會冧有人會為錢殺父母周街都係騙徙.
作者: lamlamho    時間: 2014-8-6 01:39
捐……                           
作者: lamlamho    時間: 2014-8-6 02:40
血濃於水                                
作者: 鬼仔    時間: 2014-8-6 10:55
我有d舊羽絨........捐唔捐好
作者: 玄武門    時間: 2014-8-6 11:04
有哲學博士講過:你喺街比錢乞衣,就算明知佢係假乞食,都無所謂,因為捐錢主要係發揮自己嘅善心,呢啲係對自己嘅得著。當然如果自己認為錢比善心重要,就算係真乞衣都唔會施捨。
作者: 808204    時間: 2014-8-6 11:11
捐助只有一個理由!! 吾捐有無限藉口!!

作者: twbb    時間: 2014-8-6 15:54
上次地震,捐款一成都到唔到災民手上,紅十字會(中國)開假單呃善款,某慈善機構變賣物資,香港義工隊被阻,你地話唔好因人惡而不為善,咁有邊位可以保證我既捐款一定會去到災民手上,你地話只有一部份土豪睇唔起香港,咁唔該話我知呢d血濃於水既土豪捐左幾多,明知我d錢只會助養貪官仲去捐,呢d唔係叫善,而係叫蠢,行善心種惡果,咁都可以叫買個心安,服左你地囉
作者: EV-DAY    時間: 2014-8-6 18:49
大國崛起了 1人民強大了  
  大地震動了    官民開眼了   
強人:這是哪裡了?  關伐屁事了!
巷人:快快捐$了  血濃於水了

作者: EV-DAY    時間: 2014-8-6 18:55
純討論   純吾純?         
作者: EV-DAY    時間: 2014-8-6 19:47
外在:大國崛起了 ,人民強大了  。
  內在:大地震動了 ,   官民開眼了@   
巷人:快快捐$了  血濃於水了"
作者: U87111    時間: 2014-8-6 19:50

作者: Uncledash    時間: 2014-8-6 21:34
twbb 發表於 2014-8-6 15:54
上次地震,捐款一成都到唔到災民手上,紅十字會(中國)開假單呃善款,某慈善機構變賣物資,香港義工隊被阻,你地 ...

你最尾果幾句,尤其善心種惡果,令我聯想起放生龜隻行為。
如果只以自己動機出發,動機好就唔駛理事實同後果,巴西龜放生落海都係好事啦。
如以結果出發,其他地方大力捐錢令政府放軟手腳,不負責任,好心做壞事,係咪唔應該做?中國最需要既唔係錢,而係監察。
作者: lamlamho    時間: 2014-8-6 22:16
捐錢就係左仔?5毛?上吾到爛果網就係左仔做,係啦!中國正X街啦!你就岩哂啦…………假西!
作者: herbalchung    時間: 2014-8-6 23:46
twbb 發表於 2014-8-6 15:54
上次地震,捐款一成都到唔到災民手上,紅十字會(中國)開假單呃善款,某慈善機構變賣物資,香港義工隊被阻,你地 ...

其實我唔會信囉... 過百個慈善機構, 災區又咁大... 除左神邊個統計到唔夠一成捐款到災民手? 咁災區實質咁多救援物資係地震震出嚟架!? 紅十字會衰你咪揀其他捐囉, 唔通知道有問題師兄你仲想捐咩? 唔通麥當奴今次出事以後大家應該所有快餐店都唔食??? 香港慈善機構又會間間都謀你楝你咩... 土豪捐左幾多, 又係神先知, 但神要準確數字之前, 你都要祈禱同神溝通吓你覺得幾多身家先算土豪啦...

兩項超乎人類能力嘅統計, 對需要扞衛自己唔應該捐款立場時, 就實牙實齒堆砌出一個虛構嘅數字. 當要推倒對立方立場時, 就要求對立方做出提供土豪捐款數字哩件唔可能發生嘅事...

基於以上唔公平唔合理嘅觀點, 唔想浪費時間解釋太多...

其實善事唔係俸旨, 唔捐亦唔會有人人批評, 唔捐者亦勿太介懷, 唔好顛倒是非去批評善心人就係一種美德...
作者: herbalchung    時間: 2014-8-6 23:52
EV-DAY 發表於 2014-8-6 18:49
大國崛起了 1人民強大了  
  大地震動了    官民開眼了   

SORRY師兄, 當我理解能力低...
介唔介意打中文書面語或者香港白話(可能你地叫廣東話)? 會比較多人明
如果唔方便, 簡體字都得, 唔想估估吓
SORRY师兄, 当我理解能力低...
介唔介意打中文书面语或者香港白话(可能你地叫广东话)? 会比较多人明
如果唔方便, 简体字都得, 唔想估估吓

作者: herbalchung    時間: 2014-8-6 23:54

回復 herbalchung 的帖子

咲吾好玩踢爆垃 你真係好多事 傷曬上頁 港人同香港分身 的外角心

求翻譯上面句子, 謝謝
作者: twbb    時間: 2014-8-7 00:30
herbalchung 發表於 2014-8-6 23:46
其實我唔會信囉... 過百個慈善機構, 災區又咁大... 除左神邊個統計到唔夠一成捐款到災民手? 咁災區實質咁 ...

你無知我可以接受,但唔好講出嚟比人笑,慈善機構係多,日本,韓國,美國都有,但中國本土呢,新聞上我只見到佢地不斷收集物資,但就阻擾救援隊(香港)直接派比災民囉,至於捐款亦有新聞報導比人貪左幾多,一係香港新聞媒體好憎中國大陸所以作假報導欺騙市民,一係你有棵愛國既熱血單心唔理三七廿一護國先算,用比喻又用得唔好,唔係所有快餐店唔食,而係同中國食物有關既都唔食,即係話同中國有關既我毛都唔會捐一條,我所提出既全部有有數據可以搵出嚟,只係費事搵啫,至於你個d又神又盛又話要神幫土豪計身家又話唔想浪費時間解釋太多但就長篇大論,其實你想表達d咩啫?????
最後,善事係一種美德,無論金錢上及行動上我亦略有作為,但你唔搞清楚對象既話亂咁幫,養肥d貪官去魚肉百姓就係你所做既 罪孽,我只係提醒人咩先係正確行善啫
提多一提,你想做心目中既英雄就直接去災區做義工,係呢到做鍵盤戰士係無用架,我只會睇你唔起囉
作者: twbb    時間: 2014-8-7 00:48
herbalchung 發表於 2014-8-6 23:54

咲吾好玩踢爆垃 你真係好多事 傷曬上頁 港人同香港分身 的外角心

(咲吾好玩踢爆垃 你真係好多事 傷曬上頁 港人同香港分身 的外角心),呢句ev-day留比我既說話其實我都唔係好明,不過佢其中一個講得我好啱,個句就係………你真係好多事,深有同感
作者: herbalchung    時間: 2014-8-7 01:03
twbb 發表於 2014-8-7 00:48
(咲吾好玩踢爆垃 你真係好多事 傷曬上頁 港人同香港分身 的外角心),呢句ev-day留比我既說話其實我都唔 ...

師兄, 點評你架喎...
不過多事就好啦, 貴人事忙總好過無所事事
祝各香港同胞齊齊好多事
作者: twbb    時間: 2014-8-7 01:14
玄武門 發表於 2014-8-6 11:04
有哲學博士講過:你喺街比錢乞衣,就算明知佢係假乞食,都無所謂,因為捐錢主要係發揮自己嘅善心,呢啲係對 ...

請問有否想過,假設只為發揮自己善心,明知對方係假乞兒都照捐,一:只會令對方貪得無嫌,唔肯真正做人/工作,二:會有其他人有樣學樣,成為假乞兒制造社會問題,源頭只因自私既行善心理
一個簡單例子,有人因善心斷餵流浪貓狗,唔想佢地餓死,結果流浪貓狗不斷生育,四週圍不斷討食再生育,結果呢????
行善係好,災民係要幫,但前提係要幫到真正有需要既人,而唔係滿足自己所謂既善心,若果只為滿足自己既善心亦只係偽善,不足為人道之
作者: twbb    時間: 2014-8-7 01:21
herbalchung 發表於 2014-8-7 01:03
師兄, 點評你架喎...
不過多事就好啦, 貴人事忙總好過無所事事
祝各香港同胞齊齊好多事 ...

係架,我多事到等梗你d神既數據同埋等待你話我知有邊間機構d善款同物質可以直接去到災民手上,如果唔係我唔敢捐
作者: herbalchung    時間: 2014-8-7 01:28
twbb 發表於 2014-8-7 00:30
你無知我可以接受,但唔好講出嚟比人笑,慈善機構係多,日本,韓國,美國都有,但中國本土呢,新聞上我只 ...

吓... 香港邊個救援隊受過專業救災訓練呀... 講緊地震洪水瘟疫嗰啲喎... 如果冇受過專業訓練,地鐵墮軌或者遇溺哩啲輕KEN嘢香港都阻止你救啦,  如果派俾災民引起搶略混亂或者派重覆不得善用點計? 入災區餘震傷亡時責任邊個咩? 扮救援隊混入搜刮災民財產拐帶姦淫捉得倒你? 啲新聞睇你點放大縮細加柴米油鹽架啫, 同一件事份份報紙作法都唔同, 過左十歲都唔會信哂啲記者作者啦... 你有冇見到港人最後帶返哂全部物資返香港? 比喻講中要害對係嚟講實唔好啦你唔講吓麥當奴同福喜母公司同遙控者賺錢人係邊一個國家, 香港麥當奴認錯道歉班人係香港人定國內人呢??? 同中國有關都唔食你做倒一個月我送兩隻雙頭俾你都得呀 仲有捐毛又好捐錢又好, 唔好期待大家等你捐囉, 反正我又唔認為你日本南亞海嘯會捐左一萬幾千, 仲有睇我唔起冇所謂架... 就算讚我都要有資格我先開心架
作者: herbalchung    時間: 2014-8-7 01:35
twbb 發表於 2014-8-7 01:21
係架,我多事到等梗你d神既數據同埋等待你話我知有邊間機構d善款同物質可以直接去到災民手上,如果唔係我 ...

善款去災民手做咩架? 頹垣敗瓦冇野賣等緊食物藥物被鋪應急長遠幫助重建... 你想俾錢災民食定抄股票呢
作者: herbalchung    時間: 2014-8-7 01:40
twbb 發表於 2014-8-7 01:14
請問有否想過,假設只為發揮自己善心,明知對方係假乞兒都照捐,一:只會令對方貪得無嫌,唔肯真正做人/ ...

咁地震係咪虛構出嚟; 有冇假災民出現呀? 貪官係咪得閒走左去扮災民呃各位善長個康師傅即食面呀?有冇好啲同有可比性嘅比喻呀不求條件一樣最少性質接近啊師兄...
作者: herbalchung    時間: 2014-8-7 01:59
>>>>>>>>>>>無知,唔該你睇返上次四川地震既資料先覆我,其次,行善並非睇金額大細而定,而係睇你有幾多能力,又肯出幾多分力,如你所講,窮人是否無資格搏人稱讚又好想擦某某鞋都好,對於你呢d睇完得啖笑既流言我實在無興趣再

我無知, 點評唔知點覆
我仲唔知點食飯, 唔係點使賴死係度等住跟你學嘢!?
你知野可能比較多, 想請教你知唔知記者點寫易升職;報紙點報導會多人買多人落廣告???
作者: 808204    時間: 2014-8-7 10:10
回復 twbb 的帖子

我又係個句啦, 捐就有機會幫到人, 吾捐就幫吾到人.

當然呢個世界有好多人專門發死人財, 但有能力的話, 就當出街食少餐飯, 捐少少啦.
作者: 808204    時間: 2014-8-7 10:10

我又係個句啦, 捐就有機會幫到人, 吾捐就幫吾到人.

當然呢個世界有好多人專門發死人財, 但有能力的話, 就當出街食少餐飯, 捐少少啦.
作者: 燕赤霞    時間: 2014-8-7 10:28
作者: 你阿妹    時間: 2014-8-7 13:25
唔捐,窮到屋都冇得住,捐褲浪就有份,
作者: EV-DAY    時間: 2014-8-7 20:14
係垃 係垃      你又捐左幾多呀     知你係  痴善 零王  垃
作者: EV-DAY    時間: 2014-8-7 20:23
兩位重堤 上次四川地震後起既既 豆腐渣呀?  
算吧垃   知你大陸有親戚做 管垃   ,  習緦 反貪  知你無乜油水   垃
作者: herbalchung    時間: 2014-8-7 22:27
EV-DAY 發表於 2014-8-7 20:23
兩位重堤 上次四川地震後起既既 豆腐渣呀?  
算吧垃   知你大陸有親戚做 管垃   ,  習緦 反貪  知你無乜油 ...

講左冇人明我地都好困擾, 介唔介意講普通話或者白話?  你以前係咪受過國家咩壓逼? 有冇咩親身經歷可以同香港同胞分享吓???

讲左冇人明我地都好困扰, 介唔介意讲普通话或者白话?  你以前系咪受过国家咩压逼? 有冇咩亲身经历可以同香港同胞分享吓???

作者: EV-DAY    時間: 2014-8-7 23:39
伐係威逼  ?    你係利誘  ?

作者: herbalchung    時間: 2014-8-8 01:12
EV-DAY 發表於 2014-8-7 23:39
伐係威逼  ?    你係利誘  ?

冇所謂嘅, 上海人香港人都係中國人, 但唔好破壞香港秩序就得...

冇所谓嘅, 上海人香港人都系中国人, 但唔好破坏香港秩序就得...
作者: EV-DAY    時間: 2014-8-8 02:49
herbalchung 發表於 2014-8-8 01:12
冇所謂嘅, 上海人香港人都係中國人, 但唔好破壞香港秩序就得...

冇所谓嘅, 上海人香港人都系中国人, 但 ...

即係伐可以加入 維穩大隊 !?   多謝賞識

今日終遇明主, 橃開雲無見青天     
作者: lukehui    時間: 2014-8-8 05:11
政府派6000就捐,而家冇!
作者: nt4610    時間: 2014-8-8 08:39
肯定唔捐
作者: EV-DAY    時間: 2014-8-19 21:53
herbalchung 發表於 2014-8-8 01:12

冇所谓嘅, 上海人香港人都系中国人, 但 ...

白色恐佈   破坏香港秩序    定 妄想痴缐  破壞香港秩序
作者: Nicole1010    時間: 2014-8-19 23:06
EV-DAY 嘅中文太好,好到冇人明
作者: Nicole1010    時間: 2014-8-19 23:07
捐你個死人頭
作者: herbalchung    時間: 2014-8-19 23:31
EV-DAY 發表於 2014-8-19 21:53
白色恐佈   破坏香港秩序    定 妄想痴缐  破壞香港秩序

唔好意思, 即係咩?
作者: 迷你龜友    時間: 2014-8-20 17:39
會 但唔會多 捐左就算 對得住自己
作者: arthur    時間: 2014-8-20 18:55
回復 EV-DAY 的帖子

手其斤姊文彩人衣然
作者: herbalchung    時間: 2014-8-20 23:14
arthur 發表於 2014-8-20 18:55
回復 EV-DAY 的帖子

手其斤姊文彩人衣然

你係咪真係明?    我睇得明你但係睇佢唔透... 佢係師姐呀我以為都係有柄嘅添
作者: funfunamy826    時間: 2014-8-21 01:38
捐精比佢就得。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2