香港龜友論壇

標題: 星豹混養問題 [打印本頁]

作者: hohohoyin    時間: 2014-8-8 12:28
標題: 星豹混養問題
想問一下養好多種龜既師兄姐,我想知星龜同豹龜混養會唔會有問題?如果2隻都係健康可以的嗎?因我爬文有話豹身上既細菌可能會傳比星,但我又見好多人混養星豹盾,所以我想問清楚
作者: paulwai75    時間: 2014-8-8 13:15
小弟都係星同豹混養,較早前兩隻都爆蟲,而且豹龜仲比較嚴重,甚至乎要灌食,不過經過個幾兩個月,豹龜病情已漸漸好轉及康復…
之前帶兩隻龜睇土瓜灣某男性醫生,都有講過兩隻品種都有唔同既細菌,不過如果飼養環境做得恰當的話,又未至於唔可以混養,但係大前題係兩隻既體積絕對不宜相差太遠…
作者: chan359777    時間: 2014-8-8 14:59
回復 hohohoyin 的帖子

只要所有龜都健康本人覺得完全唔係問題!
我都一齊養左好耐!
作者: cakecake2468    時間: 2014-8-8 15:20
請問爆蟲點度蟲
作者: chan359777    時間: 2014-8-8 15:26
回復 cakecake2468 的帖子

買杜蟲藥溝糧餵!
作者: cakecake2468    時間: 2014-8-8 17:07
是否除蟲王
作者: 陸龜龜    時間: 2014-8-8 20:12
回復 cakecake2468 的帖子

掃蟲王用於消除身體內的寄生蟲  原蟲最好都糸用m藥好啲
作者: cakecake2468    時間: 2014-8-8 20:41
m藥有無相,唔該
作者: Kit2006    時間: 2014-8-9 01:13
我都想混養星星!
作者: 600FAI    時間: 2014-8-9 12:53
我就星.豹.盾混養
作者: 鎮1997    時間: 2014-8-9 21:13
回復 paulwai75 的帖子

混養我就冇,,不過浸水一定要分開品種浸
作者: paulwai75    時間: 2014-8-9 21:34
鎮1997 發表於 2014-8-9 21:13

混養我就冇,,不過浸水一定要分開品種浸

呢層當然啦
作者: 鎮1997    時間: 2014-8-9 21:39

豹要小心D囉,最好就牧草加糧,水果唔好比咁多

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2