香港龜友論壇

標題: 我隻龜仔會唔會大得太快 (已補相)? [打印本頁]

作者: mcdull    時間: 2014-9-14 00:53
標題: 我隻龜仔會唔會大得太快 (已補相)?

上個月睇醫生時, 得4cm多少少殼長.而家超過6cm... ~.~.. 仲有大樽幼龜糧.
點知過一個月已經要換糧....

係咪應該餓下佢?

補相.. 留意會睇到佢舊既透明殼, 就知佢大左幾多...

作者: seira2242527    時間: 2014-9-14 08:02
睇下個殼與殼之間生長紋有冇爆得勁 同d肉有冇過肥......

如果冇我應該冇咩問題....

但係4變6 又真係好似快左d
作者: janede1314    時間: 2014-9-14 11:19
請問每日點樣餵法?幾多粒糧?
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2014-9-14 15:57
恐龍既生長速度……
作者: 龜龜ying    時間: 2014-9-14 16:36
回復 mcdull 的帖子

正常個殼唔會一個月大咁多架喎...
通常係啲肉肥先,谷晒出黎... 
*養肥龜我好有經驗的
你養緊咩水龜~?
作者: roy20090308    時間: 2014-9-14 17:23
回復 龜龜ying 的帖子

講得冇錯
作者: 龜龜ying    時間: 2014-9-14 17:56
回復 roy20090308 的帖子

冇錯係指="正常個殼唔會一個月大咁多..."
定指="養肥龜我好有經驗"先
作者: mcdull    時間: 2014-9-14 19:41
係紅耳。我冇乜特別限制佢食。因為佢病好我都想佢食多啲。 仲有我有幾日唔係屋企靠餵糧機,驚餓親佢前前後後又狂餵。
作者: mcdull    時間: 2014-9-14 19:42
仲係食緊zoomed 幼糧
作者: roy20090308    時間: 2014-9-14 21:42
回復 龜龜ying 的帖子

兩樣都係
作者: Kenneth0917    時間: 2014-9-14 22:29
爆生長紋了嗎?
作者: 0osteven00    時間: 2014-9-14 23:14
我都有兩隻肥龜,兩隻日日都食2餐,如我啊媽係度可能更多,所以我果2隻都真肥龜。
作者: mcdull    時間: 2014-9-15 11:22
Kenneth0917 發表於 2014-9-14 22:29
爆生長紋了嗎?

我諗條紋都好勁下..
而家個龜腹仲有佢幼龜期的透明甲.. 好似日本AV三點式咁, 遮得少少.
作者: 4仔    時間: 2014-9-15 11:47
my north coin turtle is also growing too fast.
作者: 龜龜ying    時間: 2014-9-15 12:54
回復 roy20090308 的帖子

作者: mcdull    時間: 2014-9-16 20:26
補左相, 隻衰仔唔算好肥啫 , 可?
作者: janede1314    時間: 2014-9-17 00:00
無肥肉必出來唔算肥

底板好靚花紋
作者: mcdull    時間: 2014-9-17 11:37

好乖咁晒燈, 唔怪得大得咁快....

作者: mcdull    時間: 2015-1-8 23:45

過左三個幾月... 唉.......
個藍色餵食環係10cm x 10cm
佢仲禾過生日架...

[url=] [/url]
[url=] [/url]

作者: mcdull    時間: 2015-1-9 00:28
點解佢仲唔肯食中龜糧。 淨肯食幼龜糧。
雖然佢未有一歲。。。。。
作者: 地獄火    時間: 2015-1-9 00:49
mcdull 發表於 2015-1-9 00:28
點解佢仲唔肯食中龜糧。 淨肯食幼龜糧。
雖然佢未有一歲。。。。。

我果 2 隻變巴食緊 M 水龜糧
佢地食開果隻糧,最好 5 好改變,你隻龜只係大 2 cm 咁快改糧
作者: tiffany_john    時間: 2015-1-9 10:55
6cm可以繼續餵幼龜糧,食曬先換,巴西係大得好誇張,我有一只,前年10月31mm,舊年11月已經變成90mm,一年光景,翻左兩番,係人工就好嘞,另外一只,舊年中耳炎,六月手術,半年時間,由78mm,126克變成109mm,283克,體重爆增。
作者: mcdull    時間: 2015-1-9 11:45
地獄火 發表於 2015-1-9 00:49
我果 2 隻變巴食緊 M 水龜糧
佢地食開果隻糧,最好 5 好改變,你隻龜只係大 2 cm 咁快改糧 ...

唔係呀師兄..

隻龜上年4月返屋企時好似個五蚊咁大... 兩個月後就大左2cm..
到而家, 有13cm啦..... 所以佢都未夠一歲.... (我諗差唔多一歲掛)
作者: mcdull    時間: 2015-1-9 11:47
tiffany_john 發表於 2015-1-9 10:55
6cm可以繼續餵幼龜糧,食曬先換,巴西係大得好誇張,我有一只,前年10月31mm,舊年11月已經變成90mm,一年 ...

我係佢8cm時開始比中龜糧, 佢當啲大粒糧係怪物咁, 仲嚇佢.
到今日13cm.. 都仲唔肯食中糧. 有時咬到, 但太硬佢又吐出來, 浸過既就例牌唔食架啦.
作者: mcdull    時間: 2015-1-9 11:49
好搞笑, 我女人買左一包魚仔喂佢, 都幾血腥.. 原本係拎佢出來分缸餵, 食剩四條, 我放埋落龜缸, 龜缸大啲, 啲魚冇咁易比龜捉到.. 而家佢地相處得好似唔錯.. ..
但間中隻龜都會追啲魚仔咬.. 不過多數佢都係等我餵糧.
作者: tiffany_john    時間: 2015-1-9 13:17
mcdull 發表於 2015-1-9 11:47
我係佢8cm時開始比中龜糧, 佢當啲大粒糧係怪物咁, 仲嚇佢.
到今日13cm.. 都仲唔肯食中糧. 有時咬到, 但太 ...

試下D條狀既龜糧啦,譬如Nutrafin Max我D龜比較中意,而且我D龜最大都未夠12cm(底甲)。
作者: 金金    時間: 2015-1-9 15:01
冇必要減食囉~
作者: 圓圓龜    時間: 2015-1-9 15:04
請問個藍色餵食環係點運作呢?
作者: mcdull    時間: 2015-1-9 16:08
tiffany_john 發表於 2015-1-9 13:17
試下D條狀既龜糧啦,譬如Nutrafin Max我D龜比較中意,而且我D龜最大都未夠12cm(底甲)。 ...

我成筒 ZooMed 係屋企, 個衰仔唔同我食晒佢就餓鬼死佢.

作者: mcdull    時間: 2015-1-9 16:10
圓圓龜 發表於 2015-1-9 15:04
請問個藍色餵食環係點運作呢?

冇乜特別, 頭頂個自動餵食機會跌啲糧出來, 大部份會跌入藍色個環... 咁就唔會比水流帶到轉來轉去. 個衰仔就係潛入去係個環入面伸個頭出來食. 不過佢會大力咬個環唔肯放.. 蠢到冇人有.

作者: 地獄火    時間: 2015-1-13 23:04
mcdull 發表於 2015-1-9 11:45
唔係呀師兄..

隻龜上年4月返屋企時好似個五蚊咁大... 兩個月後就大左2cm..

咁真係大得好快下

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2