香港龜友論壇

標題: 黑藥是什麼? [打印本頁]

作者: 藍海豚    時間: 2014-9-14 20:35
標題: 黑藥是什麼?
請問各位C兄,黑藥是什麼藥?有何用途?
可有正確名稱?
作者: Mike記    時間: 2014-9-14 20:44
用嚟醫感冒或肺炎,不過有師兄話改咗配方,用咗重衰。
作者: 藍海豚    時間: 2014-9-14 20:55
回復 Mike記 的帖子

咁如有感冒或肺炎,用什麼藥好呀?
我其中一隻黃肚龜bb,不肯下水,不吃糧,
成日訓,我覺得牠有問題
作者: iris007    時間: 2014-9-14 22:04
見到有人介绍如果係初期感冒,可用genetic eye drops滴一滴落龜鼻孔,早晚一次,作可試試,或再找找其他有关資料,不過要視乎是否病因是否感冒及嚴重程度。

旺角藥房可買到$18-20左右。
作者: iris007    時間: 2014-9-14 22:06
應该係genoptic eye drops.
作者: 8ways    時間: 2014-9-15 00:11
百歐爬蟲抗菌滴 Clean Infect, 專醫感冒及肺炎, 是抗生素一種. 以前是台灣生產, 現在改為大陸, 市面仲有兩種黑藥, 一種寫 Clean Infect, 另一種寫 Claen Infect, 買時要小心.
作者: Mike記    時間: 2014-9-15 00:58
回復 藍海豚 的帖子

提議拿拿臨帶隻龜去中蜂到。e家千奇唔好放佢喺冷氣地方,同埋千奇唔好深水,越淺越好,因估計佢d體能會越來越差,可能淺水都浸得死。最好放佢喺個暗同靜嘅地方休養,盡量少攪佢。
作者: 4仔    時間: 2014-9-15 11:50
thank you. got it.
作者: 藍海豚    時間: 2014-9-15 12:04
謝謝各位
作者: sakasangel    時間: 2014-9-17 08:39
我隻巴西龜滴咗幾日好似仲差咗,後尾帶咗佢去睇獸醫,而家唔知叫做好番未……
作者: leonardomonster    時間: 2014-9-17 09:36
8ways 發表於 2014-9-15 00:11
百歐爬蟲抗菌滴 Clean Infect, 專醫感冒及肺炎, 是抗生素一種. 以前是台灣生產, 現在改為大陸, 市面仲有兩 ...

還有一種, 就是Clearn Infect ,是黑色盒的. 吾知真定假? 但我會用Clean Infect 白盒這種, 其它一率不敢試.... 還有8ways兄你代理的REPTAID.. 絶對有用.直得推介一下, 養爬一定要有支看下門口.

作者: 藍海豚    時間: 2014-9-20 17:46

之前係金魚街鋪頭買了這隻黑藥,佢係寫住 'Clearn Infect',咁夠竟係咪真貨呀
請各位C兄指教

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2