香港龜友論壇

標題: 佔"旺"既人 [打印本頁]

作者: chosonchan    時間: 2014-10-4 05:25
標題: 佔"旺"既人

天真...
呢個世界幾多地方日日打扙,幾多人跪地求2餐都無得食
而家清場我理得佢黑定白呀,達到目的.
再講支持同反佔搞到點都唔多關我事,雖然我都想有真普選
我只係覺得你要有追求就要有付出,做咩都有代價...
又要人地俾你和平示威...而家有人反又要有人保護你
烏克蘭同敆利亞D人舉高手就無流血咩?係香港咋
我淨係想搵多D錢,身體健康,世界和平!

學生哥諗下點搵到錢...體驗下疾苦,再諗下點先可以改變到世界啦...
作者: 爬蟲城    時間: 2014-10-4 05:28

喂, 你幾時拿返隻4眼班公比我, 一年半啦!

淨係想搵多D錢.. 但唔係比隻有問題發臭龜賣比人囉!

作者: chosonchan    時間: 2014-10-4 06:50
你幾時聽電話拎龟?隨時得,定想要錢,幾多百?隨時有
作者: chosonchan    時間: 2014-10-4 06:57
我以為你忙到电話都唔得閒聽,龟都不要了,你係要可以打黎,send過acc黎過番錢你,唔係我唔俾你.四眼龟係臭嫁,你賣龟都唔知?
作者: kit941120    時間: 2014-10-4 07:43
政棍玩政治,叫學生出去頂,我唔支持學生出去,就便成五毛!政棍同佢地d仔女就食花生,累死香港旣年輕人!
作者: RICKEY224    時間: 2014-10-4 08:10

你老母...講呢番說話出黎!係唔係人!!
係(敘)利亞

作者: Reason    時間: 2014-10-4 08:56

回復 RICKEY224 的帖子

香港乜人都有淨係識揾眼前嘅錢!吾怪知得以加啲龜賣得咁貴!
作者: Lau19890401    時間: 2014-10-4 09:14
我支持你
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 09:31
作者: 陸龜龜    時間: 2014-10-4 10:54
講真 依家阻你小小又小佢地 第時成功左個社會變好你又會話佔中好野
c兄 你要揾錢都要付出 何況糸為大家爭取利益?
個人意見
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-4 11:03
回復 kit941120 的帖子

個個網都係咁, 佢地應為所有市民唔支持佢地就係大陸五毛,咁有問題的人,都費事答佢地
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-4 11:04
回復 kit941120 的帖子

個個網都係咁, 佢地應為所有市民唔支持佢地就係大陸五毛,咁有問題的人,都費事答佢地
作者: TakTak    時間: 2014-10-4 11:10
非法集會阻佔街就趕警察走,衝擊防線,
换班又唔比,病都唔譲路,食物都唔比入,
有事又叫警察,無事就小警察,
完全體驗乜嘢叫野蠻無理,
作者: 啊橙    時間: 2014-10-4 11:24
唔理各位咩立場,
請緊記慎言,
切勿留下一言半語既粗口,
知大家激動,
所以我見到會盡力del左尐粗口字眼,
如果演變成罵戰,就唔好怪我del帖。
作者: Crazyjan    時間: 2014-10-4 11:48
何為"民主"?我不知如何講起,但民主出之每人內心,每個人底線不同。有人為兩餐溫飽,有人為不同層度自由。爭取,應由根源問題思考,合情合理合法出發!某些人大大聲話"爭取民主",但不能容納不同的聲音,己違背民主的真正意義,唉!!!
支持或反對都是大家的民主自由,發聲前應言慎思!
作者: TakTak    時間: 2014-10-4 11:54
回復 Crazyjan 的帖子

師兄講得有道理
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-4 11:54
安定才可繁榮
作者: tiffany_john    時間: 2014-10-4 12:04
Crazyjan 發表於 2014-10-4 11:48
何為"民主"?我不知如何講起,但民主出之每人內心,每個人底線不同。有人為兩餐溫飽,有人為不同層度自由 ...

呢挺叫“民主獨裁”
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 12:24
作者: 啊橙    時間: 2014-10-4 12:27
tiffany_john 發表於 2014-10-4 12:04
呢挺叫“民主獨裁”

「民主」這回事只出現於古希臘時代,
當時只要你係「自由人」(即滿20歲既成年男子),
就可以隨便參加議政討論,發表己見。
然而呢種民主要能於老子所講既「小國寡民」既情況,
人少先易於達成社會共識。
而家既民主,不過係多數派既獨裁,
少數派係投票上敗走,就得服從多數派,
多數派只需要集中於社會福利,就能吸引社會中立派既支持,
「福利主義」於民主社會中,往往佔優,
利用短期目標放棄長期既民生政策,
於我而言,民主這回事,只要有「代議士」既出現,
就等到與選舉掛鈎,長遠不利社會發展,
所以師兄你所請既「民主獨裁」其實係講得通,
亦係社會必須注意既一點。
作者: Crazyjan    時間: 2014-10-4 12:32
tiffany_john 發表於 2014-10-4 12:04
呢挺叫“民主獨裁”

呢種不算係,民主獨裁需在兩者中有一個好的平衡點。香港掌政者可考慮的方向!
作者: kit941120    時間: 2014-10-4 12:34
如果大話英落左台我冇得吊佢,我會好悶呀!順便騎劫個Post!
作者: abc123    時間: 2014-10-4 12:54
回復 啊橙 的帖子

佢地而家ge民主係要佢地話哂事,仲大過政府
咁其他人點解要由佢地話事,只會長期鬥爭
中國制定選特首制度,其實唔關佢地事
佢地根本一直話自己唔係中國人
咁中國的政策關佢地乜野事
佢地只係暫住/寄宿係香港
根本連投票權都唔應有
仲攞緊香港福利
佢地應快d離開香港去英美,返回佢地祖家
作者: 啊橙    時間: 2014-10-4 13:05
abc123 發表於 2014-10-4 12:54
回復 啊橙 的帖子

佢地而家ge民主係要佢地話哂事,仲大過政府

於國家效率及團結而言,
民主制度必然將社會分化,
投票本就浪費資源時間,
選舉亦不過係各人鬥吹牛。
任何新政都要進行投票,
只會浪費最佳既推行時機,
市民於民主社會既角色,
其實不過係投票機器。
然而呢尐機器究竟可以明白政策既全部,
就在於佢地自身既教育程度去取決。
作者: chosonchan    時間: 2014-10-4 13:19
爬蟲城 發表於 2014-10-4 05:28
喂, 你幾時拿返隻4眼班公比我, 一年半啦!

淨係想搵多D錢.. 但唔係比隻有問題發臭龜賣比人囉!

到而家仲未收到你要番幾百蚊既电話同acc.係就那那聲解決去,唔好講啲咩龟有問題唔俾番你,無心解決唔係我,
作者: chosonchan    時間: 2014-10-4 15:05
Reason 發表於 2014-10-4 08:56
回復 RICKEY224 的帖子

香港乜人都有淨係識揾眼前嘅錢!吾怪知得以加啲龜賣得咁貴! ...

連呀婆番工都阻!飯都無得食,成班路霸講自私?邊個自私呀?
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 15:41
作者: redbean723    時間: 2014-10-4 17:10
我個人系支持佢地
我同意你講佢地會阻到唔少人
但佢地都想爭取真普選先至咁做姐
佢地都會體諒人既((小部份唔系
所以睇兩面啦..
作者: redbean723    時間: 2014-10-4 17:16
咁之前英成過香港 比真普選嫁BOR
但依家佢講大話 佢唔岩.
E個我相信系佢承諾問題
要諗下原因佢地先至咁做BOR
唔系你所講既冇條件比六千蚊 唔比就阻街
作者: 地獄火    時間: 2014-10-4 17:23
Tony_Chu 發表於 2014-10-4 11:54
安定才可繁榮

玩乜佔中
媾女緊要 d ma
見到 TV 訪問個細路講到眼濕濕真係幾可憐,覺得自己無錯就係真理果下先吹脹
作者: TakTak    時間: 2014-10-4 18:58
回復 地獄火 的帖子

啲細慨奶都未介,講極都唔明,
大個啲得個身軀大個,一樣係無腦嘅
解放後香港用咗50幾年時間建設,才
有現在繁榮安稳的现况,現在個班
廢青只用了五日時間,就撕裂咗社會,
搞到家嘈屋閉,兄弟反目,朋友反檯,
仲自以為係救世主,唉!!!!
作者: kit941120    時間: 2014-10-4 19:00
回復 地獄火 的帖子

宜家強姦都合法架!唔洗溝!
作者: kit941120    時間: 2014-10-4 19:03
回復 redbean723 的帖子

之前講佔中!宜家佔旺、佔尖、佔铜、佔政府總部!
作者: 地獄火    時間: 2014-10-4 19:04
TakTak 發表於 2014-10-4 18:58
回復 地獄火 的帖子

啲細慨奶都未介,講極都唔明,

而家 d 後生仔太有理想,可惜過於科幻
我同黃絲帶既人仲好好傾,雖文塞但算係個好人
作者: 地獄火    時間: 2014-10-4 19:08
kit941120 發表於 2014-10-4 19:00
回復 地獄火 的帖子

宜家強姦都合法架!唔洗溝!

所以我提 2 叫佢地去下印度,可能果邊 d 法制岩佢地,順便移民
作者: abc123    時間: 2014-10-4 19:47
回復 地獄火 的帖子

佢地係睇d唔睇d, 以為好醒 ,換過由佢地選ge人就得
因為佢地一出世就唔成應自己係中國人,唔成應香港係中國地方
以為搵條茂利唔係中央ge人,就可以獨立話事,脫離中央,安居到爆
有個post仲係度講,話呢度d人上哂岸 ,唔諗將來
佢地都冇諗將就真, 根本佢地冇政治常識,係度攪政治,比人表面講幾句民主就信到十心

作者: abc123    時間: 2014-10-4 19:51

但人地冇理由比你個反中國ge人做特首掛,笑死人咩
而家費青唔會諗呢樣,因為佢地己做緊情況一樣ge野
問老豆老媽攞完錢就小返佢地
作者: 地獄火    時間: 2014-10-4 19:52
abc123 發表於 2014-10-4 19:47
回復 地獄火 的帖子

佢地係睇d唔睇d, 以為好醒 ,換過由佢地選ge人就得

洗哂腦好難搞,今次搞完下次又 lai 過
作者: abc123    時間: 2014-10-4 19:53

點真法都冇理由選個人出黎反中國掛, 你去叫美國委任一個反美的人都國防部長得唔得
仲話長遠有利益,就係驚將來鬥爭仲激烈過而家咋,民主檔班人係好人咩,咪又自己爭權
作者: TakTak    時間: 2014-10-4 20:01
回復 地獄火 的帖子

我都覺得佢地有好人,係On 9 加無腦個隻
得個熱血理想,不計後果,打死罷就,

最惨要全港七百萬人埋單呢
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-4 21:15
啊橙 發表於 2014-10-4 13:05
於國家效率及團結而言,
民主制度必然將社會分化,
投票本就浪費資源時間,
選舉亦不過係各人鬥吹牛。
任何新政都要進行投票,
只會浪費最佳既推行時機,
市民於民主社會既角色,
其實不過係投票機器。
然而呢尐機器究竟可以明白政策既全部,
就在於佢地自身既教育程度去取決。

Exactly,  香港應該保留精英管制&功能組別, 而非direct democracy
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 21:25
作者: 地獄火    時間: 2014-10-4 21:45
TakTak 發表於 2014-10-4 20:01
回復 地獄火 的帖子

我都覺得佢地有好人,係On 9 加無腦個隻

甘願做人棋子有乜辦法
作者: 魚街拾荒者    時間: 2014-10-4 21:53
回復 啊橙 的帖子

我好小讚人,你呢番意見真係對學生(當頭棒喝)
作者: RickyLee    時間: 2014-10-5 03:48
chosonchan 發表於 2014-10-4 06:57
我以為你忙到电話都唔得閒聽,龟都不要了,你係要可以打黎,send過acc黎過番錢你,唔係我唔俾你.四眼龟係臭嫁, ...

四眼龜點解臭既?
作者: chosonchan    時間: 2014-10-5 04:03
RickyLee 發表於 2014-10-5 03:48
四眼龜點解臭既?

4眼,眼班本身有陣臭狐味,可能無噴香水
作者: RickyLee    時間: 2014-10-5 05:37
but我屋企果啲冇臭味喎……
作者: herman1    時間: 2014-10-5 13:49
喜歡就睇下,不喜可DELETE
"小靴人”送給愛和平,支持民主的香港人,只要對香港,香港人,香港經濟好的,都支持。從佔中事件學到的…,睇真D,想清D……
1)香港繁榮得來不易,破壞容易,建設難。可惜年輕人心中一團火,新一代資源富裕,請學會珍惜今日的香港。
2)倒塞交通,影響他人生計,正常生活,破壞社會秩序不理他人死活,是最不民主的做法。己演變成一羣人為達到目的不斷影響700萬人的安定社會。
3)佔中,倒塞交通,衝擊警方等犯法行為,被美化成和平行為。以後只要有不滿相同事件將陸續發生。
4)不斷衝擊,部份和平佔中口號人士,行為表現出香港人最不和平的一面。
5)佔中吹雞已多天,佔中支持者约10萬人已相繼全力出動,香港是700多萬人社會,反映690萬都是和平人士,沒有 被鼓動上街參與犯法行為,和平沈默忍讓本是勤奮香港人的特質,極具競爭力,但部份新一代改變了。
6)雖然對祖國沒有好感,但回歸17年都是支援香港,看不到有害港意圖。
7)佔領一但成功,風氣投射到國內,13億人口有樣學樣將一發不可收拾。
8)國家反貪腐,内部鬥爭正如火如荼,決不可因佔中行為退讓,給有心人有機可乘,制造話題。
9)部份香港年輕人,甚至婚後仍住在父母家中,只懂伸手要父母及政府支援,已變成理所當然的事,是中港關係的縮影。
10)佔中口號,是梁振英下台,那究竟找誰上台而又可以得到祖國支持,無人提到,不是天真得認為香港要獨立吧!真 是身在福中……
11)上界特首選舉,民調顯示梁振英大幅領先唐英年。當時唐唐得到商界支持,理應對港發展有利,部份人一早已看出問題,但唐唐得不到民眾支持,這民調結果有甚麼啟示?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2