香港龜友論壇

標題: 乖乖的一天 [打印本頁]

作者: janede1314    時間: 2014-10-16 21:50
標題: 乖乖的一天

完美的一天

wake up.jpg (187.03 KB, 下載次數: 21)

起床

起床

做個晨操∼引體上升

做個晨操∼引體上升

sunshine bath.jpg (205.44 KB, 下載次數: 18)

曬一曬燈

曬一曬燈

思考下龜生

思考下龜生

游一游水

游一游水

親一親主人嗲下

親一親主人嗲下

等開餐中

等開餐中

開餐喇,yummy yummy

開餐喇,yummy yummy

痾一篤靚c

痾一篤靚c

美好的一天完結,累了要覺,good night

美好的一天完結,累了要覺,good night

作者: 東方不敗    時間: 2014-10-16 22:01
佢對腳好似咁長ge
作者: Teddy西瓜    時間: 2014-10-16 22:33
感覺佢好快樂
作者: janede1314    時間: 2014-10-16 23:56
回復 東方不敗 的帖子

除了長仲好有力,拎起佢時對腳會好似摩打咁撥來撥去發發聲
作者: janede1314    時間: 2014-10-16 23:57
回復 Teddy西瓜 的帖子

但願佢真的快樂

而事實上佢亦帶給我好多快樂
作者: iris007    時間: 2014-10-16 23:59
回復 janede1314 的帖子

晚上乾養,佢無不安嗎?有幾大隻?
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-17 00:02

狀態好的表現, 咁先會少病少感染 ,養得好吖
作者: janede1314    時間: 2014-10-17 08:35

回復 iris007 的帖子

晚上沒有乾養,這個情況是朝早換水洗缸將佢移去膠箱十分鐘時間
環境變小又冇水佢就喜歡設法逃離,這應是不安表現吧

乖乖底甲8cm 左右

作者: 東方不敗    時間: 2014-10-17 20:19

我之前個隻,放佢係個桶仔一陣,即疴了,好緊張 , 睇返張相,個盒高度同佢企起身的高度, 隻腳幫唔到佢爬咁高,全係對手拉起成隻
作者: janede1314    時間: 2014-10-17 21:00
回復 東方不敗 的帖子

冬天又要面臨大敵,希望佢過渡到
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-17 21:04

12月小心一點,呢個時間係凍同唔凍之間, 一有小事,即治理 ,留意setting
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-17 21:04

12月小心一點,呢個時間係凍同唔凍之間, 一有小事,即治理 ,留意setting
作者: Gaichai    時間: 2014-10-17 22:10
師姐照顧得龜龜好好
作者: 龜龜ying    時間: 2014-10-17 22:47

天氣開始轉涼了,有為乖乖準備暖管等等嗎?
同埋我想問好耐,點解唔比多D水佢游既~?
作者: janede1314    時間: 2014-10-17 23:03
回復 龜龜ying 的帖子

已開䁔管了,仲有陶瓷膽等凍d會開

試過用深水,但乖乖死都要四肢著地,頭伸到長一長咁,好似好緊張,始終慣了行

其次要每日100%換水,冇咁多隔夜水可以換呢
作者: N1202118112    時間: 2014-10-18 09:33
樓主一係你可以加個濾水,咁咪唔洗成日換水
作者: 富富    時間: 2014-10-20 21:07
乖乖有個咁細心嘅主人, 一定超快樂啦 ...
作者: candydeep96    時間: 2014-10-20 21:22
哈哈…思考下龜生。
佢一定思考緊點解主人對佢咁好
作者: janede1314    時間: 2014-10-20 22:18
回復 N1202118112 的帖子

技術問題未能安裝到
作者: janede1314    時間: 2014-10-20 22:19
回復 富富 的帖子

富富也很快樂因為有4個鍚到佢燶的主人
作者: janede1314    時間: 2014-10-20 22:20
回復 candydeep96 的帖子

我相信你也是一個好主人
作者: fanrong911    時間: 2014-10-22 21:15
养的不错。
作者: janede1314    時間: 2014-10-23 23:39
回復 fanrong911 的帖子

過獎了,還有很多學習進步空間

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2