香港龜友論壇

標題: 草亀行為一問 [打印本頁]

作者: masuku    時間: 2014-10-23 00:32
標題: 草亀行為一問

我養的草亀、放在地上行時、当見到人的脚時、経常作勢用鼻嘴頂脚指公、想問此行為是亀亀意為脚指公是其他動物進行攻撃?還是別的行為(如求偶等)?
作者: 沙田鄂仔    時間: 2014-10-23 09:20
我無放我隻落地, 不過伸隻手埋去, 佢都會去聞我啲手指但唔會咬, 仲越行越近, 放其他嘢埋去都係咁 (除非佢驚), 我估係好奇卦
作者: wel524    時間: 2014-10-23 17:17

近排我普遍隔日餵, D龜係個箱入面勁追我手指咬, 好恐怖 可能食得唔夠飽, 但係天氣開始凍我都唔敢餵咁多, 怕餵過量消化唔好腸胃炎仲大劑, C兄係咪隔日餵???
作者: masuku    時間: 2015-3-7 02:46
wel524 發表於 2014-10-23 17:17
近排我普遍隔日餵, D龜係個箱入面勁追我手指咬, 好恐怖 可能食得唔夠飽, 但係天氣開始凍我都唔敢餵 ...

我日日餵阿亀的、但阿亀経常用頭部頂我的脚或手指

作者: PIGMAN503    時間: 2015-3-7 07:04

作者: waterboy    時間: 2015-3-7 10:50

我被佢頂咬頂到慣,而我只可以比番個讚佢

唔信你可以睇下  

[youtube]watch?v=mbButmWbXig&list=PLNcDIySzms3EQ-AvgOe5fQ_XStIwh29dw&t=21[/youtube]

[youtube]watch?v=jlxzs7JCFnA&list=PLNcDIySzms3EQ-AvgOe5fQ_XStIwh29dw[/youtube]

同場加映

[youtube]watch?v=KsspUtDIwHw&list=PLNcDIySzms3EQ-AvgOe5fQ_XStIwh29dw[/youtube]

[youtube]MxGPlEN-RTU?list=PLNcDIySzms3EQ-AvgOe5fQ_XStIwh29dw[/youtube]

作者: masuku    時間: 2015-3-8 13:00
waterboy 發表於 2015-3-7 10:50
我被佢頂咬頂到慣,而我只可以比番個讚佢

唔信你可以睇下   

我覚得草亀特別鐘意長条形的東西(如手指和脚指)
又鐘意追住人
作者: EV-DAY    時間: 2015-3-8 15:52
Бэрхшээлтэй  దాడి

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2