香港龜友論壇

標題: 有關水盤. [打印本頁]

作者: violet_lam    時間: 2014-10-30 14:01
標題: 有關水盤.

HELLO~

大家既水盤係點樣既呢?

我老細果兩隻龜,成日整到D樹皮走哂入水盤,
D水烏糟哂,又唔飲,又要換過, 不停LOOP...

有無師兄師姐有好提議? 買個咩水盤比佢地好?

THANK YOU

作者: 圓圓龜    時間: 2014-10-30 14:34
我諗隻盾唔止同個水缸唔合比例, 同個缸本身都係....
作者: roy20090308    時間: 2014-10-30 14:40
我都係禁架,佢哋鐘意行過水盆,隻腳濕左水,就一定會禁,一係買個喂食盆比佢地飲水,一係吾放水盆,等浸水才飲水,個喂食盆我找一找條link,一陣再貼比你
作者: roy20090308    時間: 2014-10-30 15:01
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E5%96%82%E9%A3%9F
這個可以試下,可以喂食用又可以飲水用
作者: violet_lam    時間: 2014-10-30 15:02
圓圓龜 發表於 2014-10-30 14:34
我諗隻盾唔止同個水缸唔合比例, 同個缸本身都係....

無計呀..呢兩隻係我老細放係公司養,我負責湊佢地,
平時已經成日放龜架喇,
但係個缸就真係無辨法.... 我都唔想...

P.S. 我自己一直都好想養陸龜,但屋企無地方了...
作者: violet_lam    時間: 2014-10-30 15:06
roy20090308 發表於 2014-10-30 15:01
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=42344&highlight=%E5%96%82%E9%A3%9F
這個可以試下 ...

唔該哂,但唔係太岩用...
BTW 咁似雞籠既?XD
作者: 圓圓龜    時間: 2014-10-30 16:41
回復 violet_lam 的帖子

有無成個set up睇下呢?
如果你有幫佢定時浸水,可以唔要水盤
或者老細肯唔肯比錢,可以買個放濕

P.S. 有d陸龜唔會太大隻的, 可以考慮下喎
作者: violet_lam    時間: 2014-10-30 18:14
回復 圓圓龜 的帖子

咁樣~

作者: violet_lam    時間: 2014-10-30 18:19
圓圓龜 發表於 2014-10-30 16:41

有無成個set up睇下呢?

器材果D要長開,屋企人唔鍾意..... 而且又準備裝修..所以都係唔搞咁多住~
遲下有地方先再養~而且我而家都算係養緊龜XDXD
三不五時都落友緣問野XDXD 今日仲買左支黑藥,
咁岩細龜流左幾日鼻鼻, 但又肯食野又肯痾,又肯周圍爬....

士頭婆可能都認得我了~而家佢地仲養左隻貓,好鬼百厭
作者: 快快長大吧    時間: 2014-10-30 20:06
妹妹係時候叫你老細換個大d既龜箱養啦..
作者: 金金    時間: 2014-10-30 21:06
從不用水盤,每天浸水便夠
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-30 21:07
回復 roy20090308 的帖子

其實係有野攔住 ,龜龜要伸頭入去食,又唔可以行入去
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-30 21:08

咁咪可以喻工作於娛樂
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-30 21:09

咁咪可以喻工作於娛樂, 你養緊水龜嗎
作者: roy20090308    時間: 2014-10-30 21:24
回復 東方不敗 的帖子

我覺得幾好,吾怕比龜龜行到周地係糧
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-31 00:58
金金 發表於 2014-10-30 21:06

我都係!  從不用水盤, 浸水時狂飲水.
而且不放水盤, 空間都會大D.

作者: wohglam    時間: 2014-10-31 01:24

認得佢地...車房盾!!!!
作者: 圓圓龜    時間: 2014-10-31 09:57

佢地要換大缸養喇....
冬天快到,要記住保温加濕(浸温水)
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-31 10:09
兩隻龜龜殼起曬釘, 太乾了, 成個焗爐, 除左會起釘, 仲會生膀胱石!  手術費好鬼貴!!!
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:27
快快長大吧 發表於 2014-10-30 20:06
妹妹係時候叫你老細換個大d既龜箱養啦..

佢話遲D攞番去天台養...
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:28
金金 發表於 2014-10-30 21:06

但我都會放假架,唔用水盤,我放假佢地咪渴死...?
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:28
東方不敗 發表於 2014-10-30 21:07
回復 roy20090308 的帖子

其實係有野攔住 ,龜龜要伸頭入去食,又唔可以行入去

但個缸此終唔大,放埋果舊野入去... 頂住哂
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:30
wohglam 發表於 2014-10-31 01:24

認得佢地...車房盾!!!!

咁都比你發現到
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:30
圓圓龜 發表於 2014-10-31 09:57

佢地要換大缸養喇....

平時都係浸暖水~
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:31
Tony_Chu 發表於 2014-10-31 10:09
兩隻龜龜殼起曬釘, 太乾了, 成個焗爐, 除左會起釘, 仲會生膀胱石!  手術費好鬼貴!!! ...

咁點算? 買個噴水噴下得嗎?
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:34
Tony_Chu 發表於 2014-10-31 10:09
兩隻龜龜殼起曬釘, 太乾了, 成個焗爐, 除左會起釘, 仲會生膀胱石!  手術費好鬼貴!!! ...

同埋我想講... 我先番左一個月唔夠工, 佢地之前係無人理架!!!!!!!!
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-1 16:49

咁你小心要執唔小手尾,之前冇人理.你 上工知你養龜叫你睇住,之前有乜錯誤做法你唔知,有排你理 ,以前養魚都遇過咁 ,有個女仔無lala pm我,話係人介紹佢搵我,又係條魚養到就死咁制,佢新上工叫佢打理 ,佢攪唔掂搵我 ,就係之前做得唔好,  乜野毛病都有 , 好似而家ching咁講,太乾,起哂釘 ,呢個問題你要快d解決,唔係真係生石(可能裡邊己生緊) ,到時手術費,或者醫唔返又一個問題了
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 16:59
東方不敗 發表於 2014-11-1 16:49

咁你小心要執唔小手尾,之前冇人理.你 上工知你養龜叫你睇住,之前有乜錯誤做法你唔 ...

但係佢地兩三日就痾一次酸. 佢地近尾果個位係唔會特上黎,
我開始理佢地果時, 佢地又慢慢特番, 咁我既方法有無做錯呢?

我10點番工, 食埋個早, 搞埋尋日D手尾, 十點九至十一點就開始洗菜,浸菜,
而家多數食豆苗, 會隔住咁食,一日浸M糧+牧草, 一日菜,
開一盤我隻手浸落去會岩岩好水溫既水唔會太熱, 放係出面(因為室內有冷氣),
留意住佢地痾尿屎/排酸, 唔痾就幫佢地按摩下腹甲,
浸完就用布抹乾, 放番入缸,

洗完浸完菜就比佢地食.
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-1 17:09

你自己養乜龜 ,做咁多野 ,老細有冇加你人工,係咪見工時,講明要識養龜架
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 17:15
東方不敗 發表於 2014-11-1 17:09

你自己養乜龜 ,做咁多野 ,老細有冇加你人工,係咪見工時,講明要識養龜架 ...

呢樣係我鍾意既野, 而且我唔想睇住兩條小生命死, 我自己無養龜.
人工包唔包另一回事, 一定要講錢?
我太悶, 當有D手藝得唔得先??? 而且糧呀,菜呀,保健野都係公司出~
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-1 17:18

你冇養,但你又識養喎
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 17:22
東方不敗 發表於 2014-11-1 17:18

你冇養,但你又識養喎

因為我好想養,之前係咁爬文,
但屋企人唔比養,得未???
滿意嗎?
作者: violet_lam    時間: 2014-11-1 17:25
東方不敗 發表於 2014-11-1 17:18

你冇養,但你又識養喎

你唔係以為D龜係我自己, 養唔掂就POST上黎賴老細下話???

呢度都有人講得出呢兩隻係車房盾!
作者: wohglam    時間: 2014-11-1 18:53

我係行家....有比車呀肥執的..所以認得!!
作者: violet_lam    時間: 2014-11-2 10:45

係我角度啦... 我自己好奇係用"既?" 唔係用"喎"
佢咁追問, 我覺得佢質疑緊我....

作者: violet_lam    時間: 2014-11-2 10:47
wohglam 發表於 2014-11-1 18:53

我係行家....有比車呀肥執的..所以認得!!

太好了.. 你係證人呀

我唔明,人地識多D野, 就算無養都可以學多D野架?
咁都要質疑我.. 咩世界....
作者: wohglam    時間: 2014-11-2 10:58

網上世界,不用執著……岩傾就傾多句,唔岩傾咪傾少句囉……不用太上心吧!
作者: violet_lam    時間: 2014-11-2 12:11

回復 wohglam 的帖子

唉, 大家都係愛龜之人,
唔需要講到咁架嘛,
有時文字不能表達到當時情感,
隔住個MON,無人會知你想點...
作者: Tony_Chu    時間: 2014-11-3 23:40

Sorry, 返左大陸4日傾生意, 順便問左人大既friend點睇香港占中.  你養得好好, 方法正確, 做足功夫, 爬左好多文, 功德無量!!  加油!!
作者: violet_lam    時間: 2014-11-4 12:25
回復 Tony_Chu 的帖子

多謝你.. 其實大細龜而家日日都會浸水,
呢幾日天氣凍左,無比佢地出去,
放番係室內,熄埋冷氣,
室溫連我都出汗..

圖為細龜排既酸,佢一入水就會排酸,
呢度只係一開始排既尿酸,
之後仲排左成個湯殼咁多既尿酸,

阿大就好鍾意入番缸先排...
因為趕住抹番乾淨,所以無影到..  

BTW,細龜而家個殼都開始圓,無咁隆

作者: violet_lam    時間: 2014-11-4 12:43
回復 Tony_Chu 的帖子

同埋我第一次見佢地,佢地呢個位就係凹左入去...

點解呢

大龜~~~~~~~~~~~~~

細龜~~~~~

作者: Tony_Chu    時間: 2014-11-4 17:27

我留意左好多年, 做左幾次實驗, 發現: 如果你突然俾好多野佢地食, 又或者食物蛋白過高, 前甲會谷得好高,高背, 而後面甲會相對凹左入去!!   可能呢D係龜既特性,前甲先漲,後甲慢D.

所以,我建議你多D浸水, 浸耐D.  同埋餵少D野食, 蛋白少D 或者隔日餵!

尿酸係蛋白質中核酸的代謝物, 尿酸多反映出你餵太多蛋白或者太多野食!!  盾臂龜同雀仔一樣黑人憎~代謝好多尿酸, 太乾好易生石!!

呢兩隻龜咁大隻, 可以隔日餵 (or餵少一半), 長慢D, 多D濕度, 會圓D.  自然界冇咁多野食! 而且運動量大好多倍!!  

作者: violet_lam    時間: 2014-11-4 18:54
Tony_Chu 發表於 2014-11-4 17:27

我留意左好多年, 做左幾次實驗, 發現: 如果你突然俾好多野佢地食, 又或者食物蛋白 ...

其實一日可以浸幾多次水既呢??
如果我得閒既話,可以幫到佢地浸兩次架~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2