香港龜友論壇

標題: 石金錢對眼眼角位有問題~! [打印本頁]

作者: 魚皮    時間: 2014-11-7 08:51
標題: 石金錢對眼眼角位有問題~!
各位師兄,師兄姐,

小弟最近開始養龜,先入左隻石金錢,初時喺公司養,用全蒸餾水,早晚都換一次水,

上星期拎左返屋企,改為早上換水,三份二係熱水爐37度嘅水,三份一係隔晚水,

暖管SET 25度,基本水溫係30度左右,無過濾,射燈早晚各照一小時,

昨晚睇到好眼角位好似有點事,想問下這情況係眼炎還是腐皮?

另上飼養環境,

謝謝各位賜教

作者: edgar~y    時間: 2014-11-7 13:03
我都想知, 我個隻係有白邊圍住隻眼
作者: 魚皮    時間: 2014-11-7 15:01
edgar~y 發表於 2014-11-7 13:03
我都想知, 我個隻係有白邊圍住隻眼

如果確定係眼炎,爬文睇到都係用Z眼藥水,不過水質係主因,
師兄都出相,方便其他師兄師姐
作者: edgar~y    時間: 2014-11-7 16:05
魚皮 發表於 2014-11-7 15:01
如果確定係眼炎,爬文睇到都係用Z眼藥水,不過水質係主因,
師兄都出相,方便其他師兄師姐 ...

已經用緊zoomed 眼藥水喇, 我d水都未過背, 依家都係日日換水同埋夜晚用眼藥水乾養住先
作者: edgar~y    時間: 2014-11-7 16:06
btw, 開唔到相既
作者: edgar~y    時間: 2014-11-7 16:14
石金仔既問題

作者: 魚皮    時間: 2014-11-10 07:59
無師兄師姐可以教下路....?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2