香港龜友論壇

標題: 眼角邊緣懷疑是腐皮,金霉素眼膏一問 [打印本頁]

作者: 魚皮    時間: 2014-11-10 09:12
標題: 眼角邊緣懷疑是腐皮,金霉素眼膏一問

我隻石金仔眼邊有懷疑腐皮,望落好似有點腫,

爬文見到有提及過這款膏

想問下係咪直接塗於眼的邊緣,入眼會有影響嗎?

其實初期已用Z牌眼藥水,但效果不太理想,有惡化嘅感覺,

又有試過浸聚維酮碘,暫時只試了一天,好心急怕會出事

謝謝各位

作者: 307456489    時間: 2014-11-10 11:50
金黴素医腐皮好見效。

眼就唔知。
作者: tsun930913    時間: 2014-11-10 11:54
浸聚維酮碘吧
係水加幾滴比佢浸
眼千萬唔好直接滴
作者: Mike記    時間: 2014-11-10 12:00
治療期間應該要乾養及加溫,你有冇呢?
你要肯定隻膏入得眼先好。
作者: 魚皮    時間: 2014-11-10 15:44
307456489 發表於 2014-11-10 11:50
金黴素医腐皮好見效。

眼就唔知。

收到,師兄,

眼邊位還是勤滴消炎藥水好了...
作者: 魚皮    時間: 2014-11-10 15:45
tsun930913 發表於 2014-11-10 11:54
浸聚維酮碘吧
係水加幾滴比佢浸
眼千萬唔好直接滴

有呀,浸完再用Z眼藥水,希望有效
作者: 魚皮    時間: 2014-11-10 15:47
Mike記 發表於 2014-11-10 12:00
治療期間應該要乾養及加溫,你有冇呢?
你要肯定隻膏入得眼先好。

師兄,我有乾養,有用陶瓷燈加溫架,

隻膏問過係可以搽眼邊,少量入眼無問題,但不能太多,

所以都係塗下身算了
作者: Mike記    時間: 2014-11-10 17:24
魚皮 發表於 2014-11-10 15:47
師兄,我有乾養,有用陶瓷燈加溫架,

隻膏問過係可以搽眼邊,少量入眼無問題,但不能太多,

你嘅做法非常正確,而家唯有等佢好返,如果醫一排都攪唔掂,就可能要出動中蜂隻黃粉。你最好都搵個致病原因出嚟,咁就可以減少再發生嘅機會。祝你隻龜快d好返!
作者: 魚皮    時間: 2014-11-10 18:11
Mike記 發表於 2014-11-10 17:24
你嘅做法非常正確,而家唯有等佢好返,如果醫一排都攪唔掂,就可能要出動中蜂隻黃粉。你最好都搵個致病原 ...

多謝師兄,

現在假設是水的問題,在公司用蒸餾水時,完全無問題,

在屋企用隔夜水,龜龜的眼都慢慢出現問題,但不排除環境因素,可能濕度不夠,

又或者設備消毒不足,

現在每次轉缸浸藥時,原缸都會用聚維酮碘消毒,

我都希望可以盡快找出原因
作者: Mike記    時間: 2014-11-11 01:19
師兄,應該唔關濕度事,可能因之前用蒸餾水,e家轉咗養嘅水所以唔適應。我睇返你之前個post,覺得你用熱水爐嘅水可能唔多好,不如淨係用隔夜水啦!同埋個水溫成30度可能對石金太高。最好買個時間制,令個射燈自動喺日間開10-12小時,就會引到d龜多d上岸曬燈,咁會少d皮膚同殼嘅病架!
作者: Mike記    時間: 2014-11-11 01:23
同埋最好加個暖管套,有d驚你d龜會辣親,由奇是你冇過濾,d熱力會比較集中。
作者: ping    時間: 2014-11-11 03:31

眼藥膏我用過好多次,細細個生眼挑針用,非常好,揸係龟眼出邊就ok.     一係介紹你用一隻(美國雪菲博士三寶抗生素消炎膏),傷口發炎,細菌感染化濃消炎,毒瘡,蘭肉,腐皮,超見效超好用!
作者: 魚皮    時間: 2014-11-11 08:20
Mike記 發表於 2014-11-11 01:19
師兄,應該唔關濕度事,可能因之前用蒸餾水,e家轉咗養嘅水所以唔適應。我睇返你之前個post,覺得你用熱水 ...

師兄,
我都有諗過係水質變化嘅影響,
我有諗過熱水爐出水會有問題,
有用隔夜水,但單靠隔夜水水溫太低,所以溝熱水爐熱水,因為養水缸無加暖管,
如今唯有喺養水缸都加一枝暖管

另外,用陶瓷燈可以代替射燈引龜龜上岸嗎?
其實我有兩枝燈架,一枝係UVA射燈,一枝係陶瓷燈,
陶瓷燈連接溫控,射燈之前我SET係早上照一小時,晚上照一小時,(主要係怕老豆怪責開咁多燈,因小弟興趣太多,有養魚,食蟲植物,全部都要開燈)
最後係水溫問題,龜兜有放石,水又無流動,水溫唔平均係一大問題,
其實我暖管只SET 24度,但無水流,變相集中嘅水溫推到上30度,

缸中有石金錢,紅腹火焰,黃耳,黑旦,中华草,
大部份時間火焰同黃耳會喺石上,
黃耳連便便都會喺石上搞掂......

其實心郁郁想入讚紋,不過未能令龜龜健康前,唔想龜龜痛苦,
累積下經驗先......
作者: 魚皮    時間: 2014-11-11 08:20
Mike記 發表於 2014-11-11 01:23
同埋最好加個暖管套,有d驚你d龜會辣親,由奇是你冇過濾,d熱力會比較集中。 ...

我有留意到,龜龜的確經常集中喺暖管發熱位,如果唔加過濾,加粒氣石得唔得呢?

作者: 魚皮    時間: 2014-11-11 08:23
ping 發表於 2014-11-11 03:31
眼藥膏我用過好多次,細細個生眼挑針用,非常好,揸係龟眼出邊就ok.     一係介紹你用一隻(美國雪菲博士三 ...

唔該晒師兄/師姐,

其實我買左幾枝尼款膏,想試一試個效果,

本身其實一無所知,只係爬文時見到有啲前輩提起,

所以買左幾枝,未必用到,只係以防萬一
作者: 你阿妹    時間: 2014-11-11 08:53
你隻大陸藥咪姐係用人用的眼炎藥,
你去藥房買都有啦,
作者: 魚皮    時間: 2014-11-11 11:42
你阿妹 發表於 2014-11-11 08:53
你隻大陸藥咪姐係用人用的眼炎藥,
你去藥房買都有啦,

無呀,我有大陸同事幫我買炸

作者: 你阿妹    時間: 2014-11-11 12:20
魚皮 發表於 2014-11-11 11:42
無呀,我有大陸同事幫我買炸

有藥就得啦~
祝你龜龜早日好返
作者: 魚皮    時間: 2014-11-11 17:29
你阿妹 發表於 2014-11-11 12:20
有藥就得啦~
祝你龜龜早日好返

收到,多謝謝晒

仲未開始用,因用緊龜康寶,每日早晚浸兩次,每次半至一小時,

感覺好似無咁腫,希望快啲退啦,

想問下係咪唔需要浸抗生素?

謝謝教路
作者: 你阿妹    時間: 2014-11-11 18:23
魚皮 發表於 2014-11-11 17:29
收到,多謝謝晒

仲未開始用,因用緊龜康寶,每日早晚浸兩次,每次半至一小時,

浸龜康寶浸得好咪keep浸
金霉素都係抗生素
作者: Mike記    時間: 2014-11-11 18:25
之前真係未諗過加氣石令暖管嘅熱力散開,我覺得會work,估計用個細氣pump就得,粒氣石放喺暖管旁邊個效果應較好。
查實你隻龜嘅病都可能同水溫唔平均有關,同埋d龜可能會易d感冒。
陶瓷膽未必會引到龜上水,射膽有光又有熱力比較似陽光。你怕比老頭鬧就收埋陶瓷膽,淨用射膽啦!射膽真係必需架!仲要開足10-12個鐘效果先好,為咗d龜健康著想,被鬧都冇法。同埋要比時間隻石金適應曬燈,佢習慣咗就會鍾意。
作者: Mike記    時間: 2014-11-11 18:33
你唔買鑽住啱呀!鑽紋如果唔好彩買咗隻到一、兩歲時,開始有皮膚或殼嘅病,就要焗住用咸淡水養,又要久唔久比淡水佢飲,我覺得有d煩。加上覺得你混養會易出事,加上鑽苗有打交傾向。
作者: 魚皮    時間: 2014-11-12 11:24
你阿妹 發表於 2014-11-11 18:23
浸龜康寶浸得好咪keep浸
金霉素都係抗生素

今日睇到石金仔左眼眼角果撻比金仔抓甩左,已經無咁腫

而右眼就仲未甩,仲有少少腫(圖係我硬生生整醒佢黎影相,所以眼仔未開到盡)

作者: 魚皮    時間: 2014-11-12 11:38
Mike記 發表於 2014-11-11 18:25
之前真係未諗過加氣石令暖管嘅熱力散開,我覺得會work,估計用個細氣pump就得,粒氣石放喺暖管旁邊個效果應 ...

等我試下用氣石睇睇有無幫助,遲啲報告個效果

另外,用石做晒台始終都太阻水流,打算轉用吸盤果種晒台,將晒台整個離開水面,睇下會唔會再好啲先

射燈方面,都無法子,為左龜龜,無辦法啦,加個時間掣真係會方便好多

作者: 魚皮    時間: 2014-11-12 11:40
Mike記 發表於 2014-11-11 18:33
你唔買鑽住啱呀!鑽紋如果唔好彩買咗隻到一、兩歲時,開始有皮膚或殼嘅病,就要焗住用咸淡水養,又要久唔久 ...

原來鑽仔咁麻煩架?咁我都係等現有嘅龜龜可以健康成長先
作者: Mike記    時間: 2014-11-12 16:39
換e種曬臺好呀!d龜會多咗地方游,水深又可以調整。我都想淘返個。
鑽紋衰在好靚,同情格外向,所以大把人鍾意。
作者: 魚皮    時間: 2014-11-12 16:51
Mike記 發表於 2014-11-12 16:39
換e種曬臺好呀!d龜會多咗地方游,水深又可以調整。我都想淘返個。
鑽紋衰在好靚,同情格外向,所以大把人 ...

師兄你都買嘅話,我幫你買埋啦,費事比多次運費丫麻

係呀,鑽紋啲花連個殼都有,真係好吸引架
作者: 307456489    時間: 2014-11-12 16:52
若四肢因腐皮而導致腫脹,可以藥房買四環素藥膏進行治療。

作者: Mike記    時間: 2014-11-12 17:23
魚皮 發表於 2014-11-12 16:51
師兄你都買嘅話,我幫你買埋啦,費事比多次運費丫麻

係呀,鑽紋啲花連個殼都有,真係好吸引架 ...

唔洗預我啦!Thx!
我買咗另一種浮臺冇幾耐咋!咁快又買個新嘅老婆會鬧鬼,下年可能會靜雞雞買。
作者: 751    時間: 2014-11-12 18:45
(美國雪菲博士三寶抗生素消炎膏)呢隻真係好用由其爛肉出血含濃勁掂
作者: edgar~y    時間: 2014-11-12 19:02
我加左溫d石金bb好返好多,z眼藥水都冇用
作者: iris007    時間: 2014-11-12 19:55
回復 Mike記 的帖子

開射燈過夜,对龟會否太光,影响龟訓覺?
作者: Mike記    時間: 2014-11-13 00:57
iris007 發表於 2014-11-12 19:55

我覺得唔好,會影響訓覺。
作者: iris007    時間: 2014-11-13 01:26

作者: iris007    時間: 2014-11-13 01:28
Mike記 發表於 2014-11-13 00:57

甘就要陶陶瓷燈,否則龟龟就走哂落水訓,因為水有暖管會暖D,特别係近暖管野水。
作者: iris007    時間: 2014-11-13 01:29
Mike記 發表於 2014-11-13 00:57

甘就要陶陶瓷燈,否則龟龟就走哂落水訓,因為水有暖管會暖D,特别係近暖管野水。
作者: Mike記    時間: 2014-11-13 07:16
iris007 發表於 2014-11-13 01:29
甘就要陶陶瓷燈,否則龟龟就走哂落水訓,因為水有暖管會暖D,特别係近暖管野水。 ...

以我了解,水龜喺水裡面訓好正常個播!
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 09:44
307456489 發表於 2014-11-12 16:52
若四肢因腐皮而導致腫脹,可以藥房買四環素藥膏進行治療。

我有隻中华草都有腐皮,早上搽左一次金霉素眼膏,到夜晚再搽一次,第二朝睇已經完全退晒,搽膏之前我有用龜康寶藥浴半至一小時!
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 09:45
Mike記 發表於 2014-11-12 17:23
唔洗預我啦!Thx!
我買咗另一種浮臺冇幾耐咋!咁快又買個新嘅老婆會鬧鬼,下年可能會靜雞雞買。 ...

無問題,有需要先再一齊訂
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 09:46
751 發表於 2014-11-12 18:45
(美國雪菲博士三寶抗生素消炎膏)呢隻真係好用由其爛肉出血含濃勁掂

多謝師兄推介,有機會試下

PS:希望唔會再要用

作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 09:47
edgar~y 發表於 2014-11-12 19:02
我加左溫d石金bb好返好多,z眼藥水都冇用

師兄,要出相睇下播
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 09:49
iris007 發表於 2014-11-12 19:55

我夜晚唔開架,都係用陶瓷燈,不過夜晚佢地訓覺多數落水訓
作者: iris007    時間: 2014-11-13 10:10
魚皮 發表於 2014-11-13 09:44
我有隻中华草都有腐皮,早上搽左一次金霉素眼膏,到夜晚再搽一次,第二朝睇已經完全退晒,搽膏之前我有用龜康 ...

香港有無lee眼膏得買?夜上落水訓覺,甘陶瓷胆未無用.
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 10:18
iris007 發表於 2014-11-13 10:10
香港有無lee眼膏得買?夜上落水訓覺,甘陶瓷胆未無用.

香港好似有金霉素成份嘅膏,但聽師姐講過要醫生紙,淘寶有,超值~!

夜晚開陶瓷燈係怕有啲會走上水架炸,如果唔開又怕溫差太大播
作者: iris007    時間: 2014-11-13 11:23
魚皮 發表於 2014-11-13 10:18
香港好似有金霉素成份嘅膏,但聽師姐講過要醫生紙,淘寶有,超值~!

夜晚開陶瓷燈係怕有啲會走上水架炸,如果 ...

想買陶瓷胆,有隻邊可靠又唔太貴介紹,唔該.

陶瓷胆會被水淺到爆呀?
作者: iris007    時間: 2014-11-13 11:51
魚皮 發表於 2014-11-11 08:20
師兄,
我都有諗過係水質變化嘅影響,
我有諗過熱水爐出水會有問題,

点解唔加濾水器,你有四隻龜,水質會好D,每次換三分之一水,水溫易掌握D.
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 16:27
iris007 發表於 2014-11-13 11:23
想買陶瓷胆,有隻邊可靠又唔太貴介紹,唔該.

陶瓷胆會被水淺到爆呀?

陶瓷燈其實我都係喺淘寶買炸,

水淺爆都唔奇架,因為咁高溫度遇到凍嘅野丫麻
作者: 魚皮    時間: 2014-11-13 16:29
iris007 發表於 2014-11-13 11:51
点解唔加濾水器,你有四隻龜,水質會好D,每次換三分之一水,水溫易掌握D.

無呀,好多因素,空間係其中一個,不過加濾水可以令水質穏定啲,我都考慮緊.....

師兄用緊邊隻過濾?
作者: iris007    時間: 2014-11-13 17:01
魚皮 發表於 2014-11-13 16:29
無呀,好多因素,空間係其中一個,不過加濾水可以令水質穏定啲,我都考慮緊.....

師兄用緊邊隻過濾? ...

有兩隻斑龟仔,
用緊cheap cheap 國產cy-20 濾水器(當潛濾用),遲D想試下hw-603b (淘宝人仔一百內),見到有師兄用過好似ok,不過平野好難要求太多。外國貨可考慮Eden  511,大约三百五左.右,好似好多師兄用緊。

之前,係淘宝見有隻陶瓷胆好似可以点水,但縲絲頭就唔点得水,比普通貴2/3倍。
作者: iris007    時間: 2014-11-13 17:31
Mike記 發表於 2014-11-11 18:25
之前真係未諗過加氣石令暖管嘅熱力散開,我覺得會work,估計用個細氣pump就得,粒氣石放喺暖管旁邊個效果應 ...

師兄,想請教60w射胆放離曬台要幾遠,15-20cm會否太近,見龟龟係倒訓覺乾哂身都唔走,是否正常!唔該。
作者: Mike記    時間: 2014-11-13 18:19
iris007 發表於 2014-11-13 17:31
師兄,想請教60w射胆放離曬台要幾遠,15-20cm會否太近,見龟龟係倒訓覺乾哂身都唔走,是否正常!唔該。 ...

答你唔到喎!要睇埋室溫,加上每個型號嘅熱力都未必一樣,一定要量個熱點幾多度架!朝早黃昏同中午個溫度都可能唔同咗,所以最好久唔久望吓!
我估野生嘅水龜係喺水裡面訓,但人養嘅就好難講,如果你有暖管,個水溫又啱你隻龜嘅品種,佢鍾意喺岸上訓咪由佢囉!不過夜晚就唔好比佢喺岸到訓會好d。
作者: iris007    時間: 2014-11-13 19:34
Mike記 發表於 2014-11-13 18:19
答你唔到喎!要睇埋室溫,加上每個型號嘅熱力都未必一樣,一定要量個熱點幾多度架!朝早黃昏同中午個溫度 ...

用Philips 60W R63, 熱點要幾多度? 30 -32 度OK?
作者: Mike記    時間: 2014-11-13 19:49
iris007 發表於 2014-11-13 19:34
用Philips 60W R63, 熱點要幾多度? 30 -32 度OK?

我估set做32度ok呱!不過你最好上網搵多幾篇有關斑龜嘅文章嚟confirm。
作者: iris007    時間: 2014-11-13 19:55

師兄,唔該哂.
作者: 魚皮    時間: 2014-11-14 08:54
iris007 發表於 2014-11-13 17:01
有兩隻斑龟仔,
用緊cheap cheap 國產cy-20 濾水器(當潛濾用),遲D想試下hw-603b (淘宝人仔一百內), ...

考慮緊用AA頂濾,換棉方便
作者: 魚皮    時間: 2014-11-14 08:58
Mike記 發表於 2014-11-13 18:19
答你唔到喎!要睇埋室溫,加上每個型號嘅熱力都未必一樣,一定要量個熱點幾多度架!朝早黃昏同中午個溫度 ...

師兄,如果夜晚想龜龜落水訓,唔開加熱設備,等岸上溫度凍啲,令龜龜自行落水,咁樣唔知得唔得呢?
作者: Mike記    時間: 2014-11-14 14:06
魚皮 發表於 2014-11-14 08:58
師兄,如果夜晚想龜龜落水訓,唔開加熱設備,等岸上溫度凍啲,令龜龜自行落水,咁樣唔知得唔得呢? ...

暖管就全日都唔可以熄,如果冇開陶瓷膽,正常嚟講夜晚會落水訓。有部份龜友要求較高,怕d龜吸入冷空氣唔多好,會全日開陶瓷膽,如果你set到水面附近空氣溫度同水溫一樣,我估大部份水龜都會簡喺水到訓。
作者: 魚皮    時間: 2014-11-14 15:48
Mike記 發表於 2014-11-14 14:06
暖管就全日都唔可以熄,如果冇開陶瓷膽,正常嚟講夜晚會落水訓。有部份龜友要求較高,怕d龜吸入冷空氣唔 ...

咁都唔長開好啲,無謂搞到龜龜病,又要搞一餐....
作者: 小粒子    時間: 2014-11-15 00:35
回復 魚皮 的帖子

原來淘寶有金霉素賣... 前陣子隻巴西眼炎喺香港藥店搵唔到依隻藥膏賣藥佬就賣咗支叫綠霉素藥膏比我,都係要來搽眼的,佢有多口問句比邊個搽, 我就答佢比龜用, 佢就有少少愕然。

隻巴西初時滴Z藥水唔得, 滴完仲嚴重咗, 之後日日KEEP住幫佢搽綠霉素就開得返眼。
作者: 魚皮    時間: 2014-11-15 10:17
小粒子 發表於 2014-11-15 00:35
回復 魚皮 的帖子

原來淘寶有金霉素賣... 前陣子隻巴西眼炎喺香港藥店搵唔到依隻藥膏賣藥佬就賣咗 ...

反而我都未試搽眼,只係搽身上腐皮,真係好快見效,

師兄,搽眼係搽眼邊嗎?
作者: edgar~y    時間: 2014-11-15 10:44
魚皮 發表於 2014-11-13 09:47
師兄,要出相睇下播

星期一返公司放相, 我係開暖管+圖磁膽, 24小時長開
作者: 小粒子    時間: 2014-11-15 23:31
回復 魚皮 的帖子

輕輕薄薄一層搽係眼蓋, 開到眼但仲腫腫地就搽眼邊, 我好小心幫巴西搽怕入到眼內, 之後乾養唔比佢沾到水, 巴西食完野之後我先會幫佢搽藥, 由於我工作時間長, 所以我早晚幫佢搽一次。 好返開到眼之後眼上邊患處一小塊皮硬咗, 我唔敢強行幫佢清走, 怕整親佢, 但佢成日間唔中用隻手捽果個位, 之後患咗肺炎, 黑藥都唔掂, 最後準備帶佢去搵中峰兄前已經成佛。

AND 我係小師妹
作者: 魚皮    時間: 2014-11-17 10:41
小粒子 發表於 2014-11-15 23:31
回復 魚皮 的帖子

輕輕薄薄一層搽係眼蓋, 開到眼但仲腫腫地就搽眼邊, 我好小心幫巴西搽怕入到眼內, 之後乾 ...

原來係師姐,

我果隻石金由發病到好返晒大約七日,頭兩日只用Z眼藥水(已經一日用三次),可以話係完全無好,反而有惡化,

第三日開始轉用龜康寶浸浴,早晚各一次,每次浸半至一小時,之後先再滴Z眼藥水,

眼角舊野係突然甩左,好神奇....

同埋,越接近康復就反而越腫咁....

作者: 小粒子    時間: 2014-11-17 12:33
回復 魚皮 的帖子

我未試過比佢浸藥, 只用過藥膏搽眼, 所以E個情況要由其他C HING幫你解答

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2