香港龜友論壇

標題: 哎呀…裝左暖管後……驚驚…… [打印本頁]

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-20 23:37
標題: 哎呀…裝左暖管後……驚驚……
死啦…因為啲水要蓋過支暖管,最後搞到咁深水……

佢地兩個好似好驚咁呀……一路喺度掙扎……又唔肯去啲石頭度……

點解佢地好似唔識游水咁既??我會唔會浸死佢地架??

2014-11-20 23.24.20_resized.jpg (276.97 KB, 下載次數: 64)

2014-11-20 23.24.20_resized.jpg

作者: masuku    時間: 2014-11-21 00:00
水深暫時不要放太高
作者: iris007    時間: 2014-11-21 00:03

回復 lovelybaby723 的帖子

你隻斑龟有7cm同我隻一樣,三四吋應不成問題,加個曬台比龟龟,可比佢地上去乾身曬燈.

巴西龟應該好游得.
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-21 00:16
你支暖管咁放,d水深極有限, d龜游水係咁上下樣
作者: spoonmanu    時間: 2014-11-21 00:21
反而我怕你嘅龜推舊石而整爛支暖管!
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-21 00:24
應買膠套套住支暖管好d
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 00:34
Re Masuku.....如果啲水無咁深就浸唔曬支暖管架啦……

Re Iris.....但因為我個箱係細箱,嗰個人話如果用暖管就唔好用燈,唔可以一齊用……我啲石全部啱啱同支暖管一樣高,佢地宜家得好少陸地咋,聽日可能要去買返個浮台……

Re 東方不敗......你都唔好睇小,啲水都有成4cm深呀…………

Re Spoonmanu.......你講得無錯,佢地係搬石頭,但又唔搬去支管度喎…………
作者: iris007    時間: 2014-11-21 00:36
你個缸细左D,如果继續用,出面賣D台可能太大,最簡單係用格仔DlY做個台,D石都幾沾地方,冬天水有暖管,龟多数係水訓。
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 00:37
iris007 發表於 2014-11-21 00:36
你個缸细左D,如果继續用,出面賣D台可能太大,最簡單係用格仔DlY做個台,D石都幾沾地方,冬天水有暖管,龟 ...

格仔係咩黎架??
作者: iris007    時間: 2014-11-21 00:41

自製格仔板
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=10428&extra=

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 00:47
iris007 發表於 2014-11-21 00:41

自製格仔板

wow......好似都易整喎,星期六整返個先,多謝……
作者: iris007    時間: 2014-11-21 01:11

浮台如不固定,浮來浮去,缸细就遮哂個缸.

燈any time 都要比龟曬(除非你帶佢常常曬太陽), 龟甲先健康.

The sellers are not right all the time.

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 01:23
iris007 發表於 2014-11-21 01:11

浮台如不固定,浮來浮去,缸细就遮哂個缸.

咁即係整返個浮台比佢就可以雙管齊下……好…………
作者: iris007    時間: 2014-11-21 01:37

固定台好D, 尤其你個缸细.
哂燈跟暖管無冲突.
作者: 圓圓龜    時間: 2014-11-21 10:35
水有幾深? 留意...水會蒸發, 要時常留意加水避免暖管出水面
其實, 個缸唔夠大, 平平地既話, $100都買到個18寸既缸架喇~
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 10:37
iris007 發表於 2014-11-21 01:37

固定台好D, 尤其你個缸细.

我陣間lunch就去買啲格仔黎試下先……
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 10:40
圓圓龜 發表於 2014-11-21 10:35
水有幾深? 留意...水會蒸發, 要時常留意加水避免暖管出水面
其實, 個缸唔夠大, 平平地既話, $100都買到個18 ...

哎呀……咁就死啦……我無諗過啲水會蒸發,又驚會浸死佢地,所以我整到啲水啱啱好蓋過支暖管咋喎……我仲要等到今晚成11點先會返到去……咁會唔會爆炸架?定會易壞啲咋??

其實因為屋企細同埋屋企人既問題……我暫時只可以用細缸……我都想換個大啲既,等佢地有多啲地方玩……但呢個要啲時間,要去感動下我屋企人唔好覺得佢地阻住先……
作者: 圓圓龜    時間: 2014-11-21 10:43

屋企有無人? 叫佢加加水穏陣d...
你而家個缸幾大到? 有無一呎?
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 10:52
圓圓龜 發表於 2014-11-21 10:43

屋企有無人? 叫佢加加水穏陣d...

無呀……

未夠一尺呀……11吋左右咋……
作者: iris007    時間: 2014-11-21 10:55

魚街近太子方向,$15一塊(12吋x12吋) ,簡單就用2個有吸盘clamp(Dazs 店有得買,魚街近太子) 放二邊, 好似我上載照片, 加樓梯完成。

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 11:02
iris007 發表於 2014-11-21 10:55

魚街近太子方向,$15一塊(12吋x12吋) ,簡單就用2個有吸盘clamp(Dazs 店有得買, ...

我就係諗住好似你咁整……
同埋你前面嗰個花花兜係咪比佢地食野既兜黎架??
因為其實宜家我仲係就咁掉啲龜糧落去啲水度比佢地食,早晚都換一次水(因為覺得啲水好污糟)……但尋晚開始4cm水深之後,今日就無咁污糟,所以我想睇下會唔會有其他方法比佢地食野呀……

作者: iris007    時間: 2014-11-21 11:33

不是,係比佢地站高,我有用平濾桶,我有時分缸喟,佢食完等一陣便便埋先放回缸,其實苗一日喟一次已經可以, too fat no good.

你個缸太細,好快就唔夠,空間不足,易有血案,我見卡x有個reptile one缸(14吋x8吋x8吋左右,四面玻璃底膠)加假山, 要$78, 睇你是否合適,但有心理準備遲D都係唔夠.
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 11:53
iris007 發表於 2014-11-21 11:33

不是,係比佢地站高,我有用平濾桶,我有時分缸喟,佢食完等一陣便便埋先放回缸,其 ...

平濾桶係咩黎架??
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-21 11:58
如果你家唔係好凍, 支管唔長著, 唔會蒸得好快
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-21 12:04
係協會睇過, 佢地話水深d 唔怕。 有陸地比佢地上水,佢地水深5 吋多,即12cm 有多,你去魚街時, 睇下d 現成斜台岩唔岩, 幾十元個
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 12:05
東方不敗 發表於 2014-11-21 11:58
如果你家唔係好凍, 支管唔長著, 唔會蒸得好快

其實因為呢個禮拜我自己已經冚緊棉胎,同埋因為我住上水啲山邊,同埋因為佢地唔係好願食野同有時無咁活躍,所以我先咁急用暖管……
作者: iris007    時間: 2014-11-21 12:11

好D濾桶通要三百元以上,夠力D, 我個國產貨一百元.

Ching 話,養龜通常用頂濾或濾桶水會keep得清好多。.
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 12:14
iris007 發表於 2014-11-21 12:11

好D濾桶通要三百元以上,夠力D, 我個國產貨一百元.

哦……係咪有左濾桶就唔駛日日換水啦?
作者: iris007    時間: 2014-11-21 12:25

係呀,但都要隔幾日換三分之一水,三四日換白棉(放濾桶入面),定期清洗濾桶,頂濾應該更方便,但自己未用過.
作者: iris007    時間: 2014-11-21 12:34

回復 iris007 的帖子

幾耐換水都要睇濾桶馬力.

參考以下

淺談過濾系統!
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 9&fromuid=19750

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 12:44
iris007 發表於 2014-11-21 12:34
回復 iris007 的帖子

幾耐換水都要睇濾桶馬力.

thanks thanks
作者: iris007    時間: 2014-11-21 12:50

缸太細,未必可以用濾桶,起碼要14/16吋缸.
作者: iris007    時間: 2014-11-21 12:54

缸太細,未必可用濾桶, 因為水流太大.
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 12:55
iris007 發表於 2014-11-21 12:54

缸太細,未必可用濾桶.

可能遲啲等佢地再大啲,我屋企人都覺得佢地唔夠位郁既時候,換大啲個缸再買啦……
作者: [foon]    時間: 2014-11-21 13:54
唔好當啲龜係傻,咁淺水點會浸死,比你高幾倍水都唔會有事
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 13:56
[foon] 發表於 2014-11-21 13:54
唔好當啲龜係傻,咁淺水點會浸死,比你高幾倍水都唔會有事

haha
作者: Cyranc    時間: 2014-11-21 17:18
或者可以考慮呢個方法
用海棉鋪底
暖管藏在海棉側邊或下面,
咁就可以set成淺水, 同時又有足夠水深俾支暖管啦.

20141108 (2).JPG (440.21 KB, 下載次數: 4)

20141108 (2).JPG

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 18:16
Cyranc 發表於 2014-11-21 17:18
或者可以考慮呢個方法
用海棉鋪底
暖管藏在海棉側邊或下面,

咁會唔會要用好多塊海棉呢?
其實我主要係驚唔知啲海棉會唔會藏住佢地啲便便同清洗唔到……
作者: Cyranc    時間: 2014-11-21 19:36
lovelybaby723 發表於 2014-11-21 18:16
咁會唔會要用好多塊海棉呢?
其實我主要係驚唔知啲海棉會唔會藏住佢地啲便便同清洗唔到…… ...

相中個缸, 我用左兩層.
亦可以用棉整出唔同地形, 相中缸後面的棉是上斜, 當陸地.
魚街都見過有鋪用棉整陸地的部份俾龜爬上去.

當佢係過濾棉用, 人手清洗都好易.
用了一段時間就換新棉.

作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 21:05
Cyranc 發表於 2014-11-21 19:36
相中個缸, 我用左兩層.
亦可以用棉整出唔同地形, 相中缸後面的棉是上斜, 當陸地.
魚街都見過有鋪用棉整陸 ...

咁塊棉其實係咪好厚架?睇唔清楚呀…………
作者: Cyranc    時間: 2014-11-21 21:32
lovelybaby723 發表於 2014-11-21 21:05
咁塊棉其實係咪好厚架?睇唔清楚呀…………

魚街買到的棉, 有唔同厚度.

視乎你想整幾厚.

我呢塊2cm
作者: lovelybaby723    時間: 2014-11-21 22:50
Cyranc 發表於 2014-11-21 21:32
魚街買到的棉, 有唔同厚度.

視乎你想整幾厚.

thanks thanks

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2