香港龜友論壇

標題: [求救]收養自來龜 [打印本頁]

作者: mchlui    時間: 2015-2-2 11:03
標題: [求救]收養自來龜
上星期返工,嚮街邊花槽執到佢,之後決定收養佢。
我上網買左個爬箱,但未送到,暫時放左個鞋盒度,舖左D 木碎做底材,俾左個水搫,搵左個陶瓷燈射住佢

我係新手,有數問:

1. 佢係咪豹龜?
2. 我買左M 糧同TIMOTHY 草,依幾日都係浸淋少少就試下餵佢食,M 糧同草都有切碎先,但依幾日佢都無乜食野,淨係飲過下水,有D 擔心,有冇方法令佢食野?我見佢大部分時間都係合埋眼,係咪正常嫁?

作者: kailunlun    時間: 2015-2-2 11:37

1.係豹龜

2.試下買芥蘭洗乾淨引佢開口先,慢慢再用菜溝m糧,當佢肯食時就完全餵m糧

Ps.睇下佢糞便有冇白色透明/啫利狀,如有好大機會係爆蟲,要買藥杜蟲/搵中峰

燈方面要買支UVB, 出魚街同佢講要支 zoomed 10.0 26w 大約$220

作者: kailunlun    時間: 2015-2-2 11:39

真係養唔到千其唔好放生,寜願送比其他師兄,因為養陸龜既環境要求幾高,放生=放死
作者: mchlui    時間: 2015-2-2 11:56
Thanks

前日佢痾左D,不過好少,我都唔知算唔算啫利狀。
爬箱我嚮淘BO 訂左個,包埋UVB 燈同日光燈,我諗應該OK 掛?

作者: 你阿妹    時間: 2015-2-2 12:29
可否影 SETTING?
作者: oooooo50    時間: 2015-2-2 12:49

作者: macau兄    時間: 2015-2-2 12:57
師兄我上年12月都係街門口執到隻地圖龜
都收養了要成個月先開口食野
作者: 米高佐龜    時間: 2015-2-2 13:22
佢好大機會凍親及前養主見佢唔開口,所以放棄養,痾透明事一定有問題,有時間的就去睇睇醫生吧。
支持有心人,
作者: 小迪迪    時間: 2015-2-2 13:26
豹龜都執倒
我都想要呵
作者: neillam    時間: 2015-2-2 14:10
阿透明野應該係爆原蟲
作者: neillam    時間: 2015-2-2 14:11
去睇下醫生好d
作者: 圓圓龜    時間: 2015-2-2 14:43
唔開眼, 可能已經有感冒
最好加温養, 多泡暖水

若情況無改善真係要盡快睇醫生

有心人, 加油!!!
作者: mchlui    時間: 2015-2-2 15:05
返工行開左一陣

SETTING 未有,只係得個鞋盒,舖左底料。買左支陶瓷煩射住佢。
爬箱我買左GA LA,淘BO 運緊黎香港。

原來咁樣已經係痾透明屎GA LA?
我好擔心喎,如果要睇醫生我真係財力上頂唔順。
作者: kailunlun    時間: 2015-2-2 18:30
mchlui 發表於 2015-2-2 15:05
返工行開左一陣

SETTING 未有,只係得個鞋盒,舖左底料。買左支陶瓷煩射住佢。

去搵中峰幫手,去之前打個電話問中峰係唔係鋪頭
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=73
作者: Tony_Chu    時間: 2015-2-3 03:01
邊條PK見佢痴甲就遺棄佢??!!  
作者: Nicole1010    時間: 2015-2-3 18:08
豹龜都執倒
我都想要AR

add oil !!!!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2