香港龜友論壇

標題: 豹龜BB (9 CM) 唔肯食野+1 [打印本頁]

作者: mchlui    時間: 2015-3-18 22:20
標題: 豹龜BB (9 CM) 唔肯食野+1
各位大大想問下

我隻豹龜BB 無食野幾日啦,爬左D文,有幾個問題想問:

1. BB 係咪成日訓架?我嚮街執佢返黎咁耐都係見佢食日訓,成日合埋眼?

2. 佢連續幾日無食野,今日睇左其他文話可以保礦力加暖水浸下,試左,真係生猛返好多,仲食左一啖車前草.... 但係無吞晒,含左嚮口度......仲有冇其辦法?

3. 見到有人話要灌食,想問下個知針筒可以嚮邊搵到?尤其係個條膠喉,因為我去獸醫個度乞左支針筒,但無個支喉,可以去邊配?

多謝!
作者: 金金    時間: 2015-3-18 22:27
灌食用具魚佬有得賣
作者: mchlui    時間: 2015-3-18 22:34
金金 發表於 2015-3-18 22:27
灌食用具魚佬有得賣

魚佬 = 金魚街魚檔?
作者: raymondcheng    時間: 2015-3-18 22:49
魚佬水族
香港旺角旺角道16號日本信用大廈10樓A室
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 00:05
raymondcheng 發表於 2015-3-18 22:49
魚佬水族
香港旺角旺角道16號日本信用大廈10樓A室

謝謝

明天去看看.
作者: chuntemp    時間: 2015-3-19 00:11
比多D資料 其他師兄去幫你

買左返黎幾黎, 平時食開乜野, 唔食野幾耐, 最近有冇便便
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 09:07
chuntemp 發表於 2015-3-19 00:11
比多D資料 其他師兄去幫你

買左返黎幾黎, 平時食開乜野, 唔食野幾耐, 最近有冇便便  ...

我嚮街度執佢返黎架
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=119272

平時食買車前草. 不過一路都食得唔多.
個爬箱個SETTING 係30度左右. 濕度平均三十至五十% 啦,底料係木碎

我諗上個星期五左右開始無食野,便便尋晚試左浸保礦力之後ALL 左少少。
其實佢浸完好生猛,但就係無乜食野。

我諗住今晚灌少少M 藥+M糧+保礦力既水俾佢,唔知大家點睇?
作者: francewiltord    時間: 2015-3-19 10:00
mchlui 發表於 2015-3-19 09:07
我嚮街度執佢返黎架
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=119272

師兄算有心架喇,但你要想一想,如果你唔想浪費你買番來的陸龜用具,都係建議你快D找獸醫/中鋒等較專業人士
因為豹B比得你執到,相信好大機會唔會淨係外觀上的問題,
如果淨係浸完水先生猛D/開眼/咬DD食物,在我角度,已係高危
當佢爆蟲,真係有醫生幫佢度蟲,都可能因遲發現身體太弱頂唔住,器官衰竭,去得仲快...
希望有人可幫到樓主
祝豹B早日康復
豹養定大個左就好好養架喇!
作者: chuntemp    時間: 2015-3-19 10:13
francewiltord 發表於 2015-3-19 10:00
師兄算有心架喇,但你要想一想,如果你唔想浪費你買番來的陸龜用具,都係建議你快D找獸醫/中鋒等較專業人士
...

agree

1. 病情己OVER 2個月, 要睇醫生就要快

2. 餵食只能吊住佢條命, 但問題根源解決唔到
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 10:23
francewiltord 發表於 2015-3-19 10:00
...

ERRR. 咁好啦

如果無辦法唯有咁啦,今晚帶佢出去睇醫生,有冇好醫生介紹?最好平少少,我屋企已經有隻有心臟病既喵星人,財力有限.....

我去開睇太子間CAU,唔知OK 唔OK?
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 10:27

我住港島東區,收工返到屋企我諗七點啦,如果有介紹就好啦,謝謝
作者: 地獄火    時間: 2015-3-19 10:58
mchlui 發表於 2015-3-19 10:27
我住港島東區,收工返到屋企我諗七點啦,如果有介紹就好啦,謝謝

財力有限仲養多一隻病龜
我最鍾 2 又窮又多嗜好既人,因本人都係呢種
平有平養,貴有貴養,冇乜 money 要學爬文,就可以自己 E 龜,不過呢度好多 c Hing / c mui 都 5 多讚成咁去做,因為我地 5 9 獸醫專業,咁都啱既
你最好買粒 M 藥,一樽 BAC,加支寶礦力,如已買左強餵食器,可以 5 洗買針筒,詳情睇下以下既 link,做與不做,自己決定,病情拖多一日,救返機會自然減低
作者: 地獄火    時間: 2015-3-19 11:01
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=121093

自己睇,我回人 post 有 links
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:06
地獄火 發表於 2015-3-19 10:58
財力有限仲養多一隻病龜
我最鍾 2 又窮又多嗜好既人,因本人都係呢種
平有平養,貴有貴養 ...

== CHING
我嚮街花槽見到佢又唔想扔低佢先硬住頭皮咁養佢姐......
我就係睇左其他朋友D LINK 先有咁既想法,但係我得一對手,我驚雞手鴨腳搞唔掂。

我諗我都係帶佢去土瓜灣余醫生個度望一望安心D
除左余醫生仲有無好醫生介紹? (我住筲箕灣,去土瓜灣有D 唔太方便)
作者: chuntemp    時間: 2015-3-19 11:09
mchlui 發表於 2015-3-19 11:06
== CHING
我就係睇左其他朋友D LINK 先有咁既想 ...

余醫生太出名, 要BOOK的

或可試荃灣中峰, 佢賣龜亦會醫下龜,
你要打電話睇下佢幾時係鋪
淨睇唔收錢, 買藥先要錢
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:10
余醫生放大假..... 下星期三先返
個度仲有個黃(王?)醫生,得唔得駕?
作者: 地獄火    時間: 2015-3-19 11:16
== CHING

一對手拎 5 到野,個口可以擔............住野,對手擘開佢個口後,擔住支針筒咪可以塞入去 lor,呢 d 咪叫做專業 lor
土瓜灣余 E 生係呢度公認最好既一位,我未幫襯過佢,所以不作評論,但我相信對龜較為認識最多就係佢,其他 E 生就..............
你自己決定點做 la
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:18
今晚去一去中鋒,我諗去到要八點,會唔會太夜?
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:19
地獄火 發表於 2015-3-19 11:16
一對手拎 5 到野,個口可以擔............住野,對手擘開佢個口後,擔住支針筒咪可以塞入去 lor,呢 d 咪 ...

M 藥我買左啦,只係未有個支有埋膠喉既針筒。
作者: chuntemp    時間: 2015-3-19 11:22
mchlui 發表於 2015-3-19 11:18

你要打比佢的, 佢有時會唔係鋪頭
作者: 地獄火    時間: 2015-3-19 11:22
mchlui 發表於 2015-3-19 11:18

點解 5 直接問佢本人
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:24
未行得開打電話,夜少少先。
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:27
無知一問,佢本人係咪叫中鋒?
作者: 地獄火    時間: 2015-3-19 11:29
mchlui 發表於 2015-3-19 11:19
M 藥我買左啦,只係未有個支有埋膠喉既針筒。

求其係藥房買支針筒咪 ok lor,記得 5 洗用支針,支針掉左佢
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 11:56
地獄火 發表於 2015-3-19 11:29
求其係藥房買支針筒咪 ok lor,記得 5 洗用支針,支針掉左佢

我去左相熟既獸醫度俾左支針筒我(其實無針...)
但唔係要深喉,防止佢嘔返出黎咩?

(片我暫時睇唔到,公司BLOCK 左)
作者: francewiltord    時間: 2015-3-19 12:11
== CHING

樓主我都係skw人
其實鰂魚涌都有一間,第一次乜都唔識(養豹)有幫襯過,可能少D人識,
但而家回想起來覺得佢都識醫龜的
余醫生都去過一次,大把人講佢,我就不多講了
佢本身當然都有醫龜的技術,而網上又多人講佢,
越多人講,就越多人拎龜比佢醫
所以相對上佢的治療經驗亦會較多
如有需要鰂魚涌地址我可以比你,費時比人話我賣廣告
作者: mchlui    時間: 2015-3-19 12:29
francewiltord 發表於 2015-3-19 12:11
樓主我都係skw人
其實鰂魚涌都有一間,第一次乜都唔識(養豹)有幫襯過,可能少D人識,
但而家回想起來覺 ...

哈哈
D 衰人就係扔左佢嚮東大街近地鐵站個公園D 花槽度!

你PM 我鰂魚涌間野既地址啦,以備不時之需。

我諗我夜少少打去中鋒,睇下佢開到幾點,可以的話拎去荃灣俾佢睇睇
獸醫都係唔睇住,唔知除左余醫生仲有邊個好 (如果有好獸醫請介紹一下)。

搞掂晒先再諗下一步 (我都作緊感冒.... 希望龜仔生生性性,念在我救左你一命,頂住!)
作者: francewiltord    時間: 2015-3-19 14:46
mchlui 發表於 2015-3-19 12:29
哈哈
D 衰人就係扔左佢嚮東大街近地鐵站個公園D 花槽度!

花槽都比你發現到,你地都幾有緣!
中鋒都靠得住,雖然我未去過
但我有朋友(新手)的水龜病左都係拎比佢治療
都話佢幾好人

作者: francewiltord    時間: 2015-3-19 14:48
鰂魚涌的地址已PM你
作者: ylcathy    時間: 2015-3-19 17:44
鰂魚涌寵物診所
香港鰂魚涌英皇道1048號益發大廈地下20A地舖

can try
作者: mchlui    時間: 2015-3-20 09:27
有D 作感冒,所以返到屋企簡單處理左佢就訓左

簡單講講情況:
俾中蜂睇左,佢一拎上手就話:EEE? 咁SHELL林既?
中蜂話佢病得好重,如果拎去一般獸醫可能叫我去人道......
佢問我仲想唔想盡人事?
我心沈左一沈,答:當然啦!

佢就俾左依隻野我叫我開俾佢浸:
http://www.reptilia.org.uk/vetar ... ula-150g-7280-p.asp
同埋叫我盡量俾佢晒多D 太陽

我問佢駛唔駛用藥/灌食,
佢話佢咁張,同埋咁淋,驚我太大力整傷佢D 器官仲衰。

情況大致係咁.......

返到屋企開左D 粉俾佢浸,佢仲好生猛,唯一仲未肯食野,我諗今晚OR聽晚點都要強行餵佢食少少野先得...

雖然同佢相遇純屬偶然,我之前真係從未諗過養龜,
但我真心希望可以幫佢過依一關.......

諗緊第余醫生下星期大假返黎捉佢去俾佢睇睇

有冇CHING 遇過類似情況分享下經驗?
作者: chuntemp    時間: 2015-3-20 09:53
如果有心當然盡力去醫佢喇

我及好多CHING 睇完余醫生
隻龜最後都係88
因為隻龜過左黃金期, 未必夠力去行過呢關

其實隻龜9CM 都咁淋及咁耐唔開口, 真係唔樂觀
呢個亦係佢前主人掉左佢出街既原因  
作者: francewiltord    時間: 2015-3-20 10:08
mchlui 發表於 2015-3-20 09:27
有D 作感冒,所以返到屋企簡單處理左佢就訓左

簡單講講情況:

中蜂有無話佢其實係咩病?
病左的豹B真係要好多心機照顧,要多D留意佢
唔係3幾日就無事,龜新陳代謝慢,復原都需要較長時間
加油,希望樓主同豹B都早日康復
作者: francewiltord    時間: 2015-3-20 10:22
chuntemp 發表於 2015-3-20 09:53
如果有心當然盡力去醫佢喇

我及好多CHING 睇完余醫生

CHING說得對
9CM 都咁淋及咁耐唔開口, 其實真係唔樂觀
但相信總比4,5CM得BB會較涯得,希望佢堅強D
我以前就係乜都唔識
拖左一排先去睇余醫生
隻龜B最後都係88...(回帶自責中)
作者: mchlui    時間: 2015-3-20 10:25
我執返黎已經係淋了. 唉.
可能係我大意. 我一直以為佢係咁.
作者: francewiltord    時間: 2015-3-20 11:02
mchlui 發表於 2015-3-20 10:25
我執返黎已經係淋了. 唉.
可能係我大意. 我一直以為佢係咁.

都不能怪你,始終你唔係養開龜嘛

你已經好過遺棄佢的人一千萬倍
作者: ak615    時間: 2015-3-20 12:22
聽日星期六, 襯而家曖, 又幾好天, 帶佢去公園晒返1個鐘頭太陽會有幫助. 加油!!
作者: Cces1234    時間: 2015-3-20 17:16
加油, 祝龜龜快點好番!
作者: abcma12345    時間: 2015-3-22 03:29
隻龜個龜殼黑色証明非常嚴重,用藥同太陽試下

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2