香港龜友論壇

標題: 加唔加到細龜落去一齊養 [打印本頁]

作者: crystal86hk    時間: 2015-3-30 19:45
標題: 加唔加到細龜落去一齊養
過多兩日,可能會買多兩隻巴西龜/草龜落去龜缸同呢隻一齊養

作者: Uncledash    時間: 2015-3-30 19:53
呢個缸養一隻已經好勉強,唔好再加龜喇。
唔夠大得黎又唔夠水又無過濾,加左水後你可以日日換幾吋深的水嗎?
三思呀師兄,養龜係求樂趣,唔好加龜加到煩親自己
作者: crystal86hk    時間: 2015-3-30 20:01
所以就咁左你地意見先再決定加唔加龜,可能加多隻細既龜  例如珍珠/巴西龜
作者: turtle_2014    時間: 2015-3-30 20:28
crystal86hk 發表於 2015-3-30 20:01
所以就咁左你地意見先再決定加唔加龜,可能加多隻細既龜  例如珍珠/巴西龜 ...

如果係用番圖中個個缸,同埋個d周邊野,我既建議係唔好加 ;)

作者: bobo8888    時間: 2015-3-30 20:59
一隻就是了
作者: 金金    時間: 2015-3-31 00:37
除o左龜缸唔夠大之外,你冇裝濾水即係要成日換水,用e 種缸太危險喇!好容易撞爛,見議你用有膠邊o個種玻璃缸或索性用膠缸囉!
作者: 地獄火    時間: 2015-3-31 00:51
crystal86hk 發表於 2015-3-30 20:01
所以就咁左你地意見先再決定加唔加龜,可能加多隻細既龜  例如珍珠/巴西龜 ...

加多一隻龜頂多住 2 ~ 3 年就要換缸或加缸
作者: crystal86hk    時間: 2015-3-31 01:35
金金 發表於 2015-3-31 00:37
除o左龜缸唔夠大之外,你冇裝濾水即係要成日換水,用e 種缸太危險喇!好容易撞爛,見議你用有膠邊o個種玻璃 ...

膠箱我知邊隻。 有膠邊個種就唔知
作者: 金金    時間: 2015-3-31 03:35
crystal86hk 發表於 2015-3-31 01:35
膠箱我知邊隻。 有膠邊個種就唔知

魚街有得賣,通常係藍邊或黑邊
頂四邊同底都包o左膠保護
作者: crystal86hk    時間: 2015-3-31 07:44
明白。咁我得閒去睇下先
作者: turtle_2014    時間: 2015-3-31 09:15
地獄火 發表於 2015-3-31 00:51
加多一隻龜頂多住 2 ~ 3 年就要換缸或加缸

重有2~3年可以住咁好= ="....
作者: iris007    時間: 2015-3-31 11:58
可能大半年已 唔夠用.
作者: raymondcheng    時間: 2015-3-31 12:07
住公屋與豪宅的分別

作者: 地獄火    時間: 2015-4-1 01:09
turtle_2014 發表於 2015-3-31 09:15
重有2~3年可以住咁好= ="....

應該冇乜問題,龜又 5 係蠶蟲
作者: crystal86hk    時間: 2015-4-1 01:24
我決定玻璃缸一隻龜加曬台,另外買多隻草龜同細個隻一齊養

作者: 地獄火    時間: 2015-4-1 01:45
Oh my crystal ~~~~~~~~ 叫妳買隻草
Wow ~~~~~~~~ 妳勿切糊塗,買草要買細既好 ~~~~~~~~ wow
Dear crystal ~~~~~~~~ 總於肯買草
作者: raymondcheng    時間: 2015-4-1 02:00
蠶蟲最少可以養成千條
兩隻好,有伴嗎.
作者: turtle_2014    時間: 2015-4-1 11:38
地獄火 發表於 2015-4-1 01:09
應該冇乜問題,龜又 5 係蠶蟲

咁都係既,有d人養到d龜攤哂係暖管上面住都得既,都有人在;D

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2