香港龜友論壇

標題: 想請教各位師兄師姐...龜苗浮水... [打印本頁]

作者: 圓圓龜    時間: 2015-4-29 16:31
標題: 想請教各位師兄師姐...龜苗浮水...
兩隻龜苗(底甲只2-3cm)來家不久, 一直用淺水養, 今日餵食時唔覺意加多左水, 發現其中一隻浮水, 用手按佢落去都會浮番上來

再觀察一陣, 唔見佢張口呼吸, 而且一直以來都好生猛活潑, 胃口亦幾好...
1) 是龜苗未試過深水所以有此現象? 不過另一隻又可以沈水
2) 是初期肺炎跡象? 如果先加温看看好嗎? 咁細隻用黑藥會唔會唔好呢?

想問下各位師兄師姐有何看法及建議, 唔該晒!!!!

作者: 方方    時間: 2015-4-29 17:40
會唔會浸親? 快啲睇急救方法
我有2隻草龜苗 有隻好叻  深水都唔怕 有隻就好自閉
冇幾耐之前見到佢冇咩精神 手腳放哂出黎唔多郁
點知上網睇系話浸親 因為發現遲 冇急救 已經去左了。。。
作者: 方方    時間: 2015-4-29 17:42
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589
自己睇下先
作者: 方方    時間: 2015-4-29 17:44
希望你隻龜冇事啦
作者: 圓圓龜    時間: 2015-4-29 17:53
方方 發表於 2015-4-29 17:40
會唔會浸親? 快啲睇急救方法
我有2隻草龜苗 有隻好叻  深水都唔怕 有隻就好自閉
冇幾耐之前見到佢冇咩精 ...

唔該...你話浸親既意思係?
作者: 金金    時間: 2015-4-29 17:58
肺炎係側身游水
作者: 方方    時間: 2015-4-29 18:00
圓圓龜 發表於 2015-4-29 17:53
唔該...你話浸親既意思係?

聽人講龜苗好易浸親 我戈隻就系咁。。。。
所以驚你戈隻都系 因為見你話加深左水先有事 及時發現仲救到 但唔及時就好難救得番 所以你睇下戈個貼 睇下你隻龜有冇戈啲signs and symtoms 可能可以及早排除左唔系浸親先
作者: 圓圓龜    時間: 2015-4-29 18:05
金金 發表於 2015-4-29 17:58
肺炎係側身游水

咁師兄佢浮水會係有什麼問題嗎? Thanks!
作者: 圓圓龜    時間: 2015-4-29 18:06
方方 發表於 2015-4-29 18:00
聽人講龜苗好易浸親 我戈隻就系咁。。。。
所以驚你戈隻都系 因為見你話加深左水先有事 及時發現仲救到  ...

咁又應該唔係, 因為我一加水佢就浮起喇....應該唔會浸親....
作者: 方方    時間: 2015-4-29 18:09
圓圓龜 發表於 2015-4-29 18:06
咁又應該唔係, 因為我一加水佢就浮起喇....應該唔會浸親....

咁就好啦 希望你隻龜冇事啦
作者: sysysy    時間: 2015-4-29 18:36
[問題]唔系話好多苗本身都會浮咖咩?
作者: 圓圓龜    時間: 2015-4-29 21:38
sysysy 發表於 2015-4-29 18:36
[問題]唔系話好多苗本身都會浮咖咩?

我都想知係唔係...可能係佢地發育未完成? 如果係就好喇...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2