香港龜友論壇

標題: 如果界定龜巳經盲了 [打印本頁]

作者: h!m    時間: 2015-8-27 20:20
標題: 如果界定龜巳經盲了
佢一路都唔開眼 有咩方法知道係咪盲左
通常唔開眼就唔食野right? 如果真係永遠開唔返眼 有咩方法可以喂食?

thanks
作者: 養龜初手    時間: 2015-8-27 20:42
相,唔開眼好多原因
作者: h!m    時間: 2015-8-28 02:21
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... d=129033&extra=
一直都係咁 巳經過左好耐 試左唔少藥物都唔得

佢仲識動 但就係唔開眼同唔食野
作者: 養龜初手    時間: 2015-8-28 07:38
白眼,都幾肯定
作者: wongivyee    時間: 2015-8-28 10:28
樓主,見你先前post,龜龜不吃都拖了一個多月,如你還沒有把握醫到牠,
不如試試聯絡中峰,龜龜好可憐,樓主你是龜龜主人, 你都不想看著牠就咁離開呢個世界?
請儘快求醫.
作者: 養龜初手    時間: 2015-8-28 10:40
wongivyee 發表於 2015-8-28 10:28
樓主,見你先前post,龜龜不吃都拖了一個多月,如你還沒有把握醫到牠,
不如試試聯絡中峰,龜龜好可憐,樓 ...

post入面講左佢帶左去睇中蜂,可能要睇獸醫架啦......
作者: wongivyee    時間: 2015-8-28 12:10
養龜初手 發表於 2015-8-28 10:40
post入面講左佢帶左去睇中蜂,可能要睇獸醫架啦......

ok,明白! 這間診所口卑唔錯, 好多龜龜都去睇, 樓主可試吓!
https://www.facebook.com/pages/H ... ?ref=ts&fref=ts

早前金金C兄留言看獸醫價錢,(上星期帶隻豹去睇過,預約大慨一星期內,診金250,化驗大便200,藥費另計。)

作者: h!m    時間: 2015-8-28 13:56
如果滴眼藥水呢? 真係盲左的話可以點喂食?
作者: waiwai65    時間: 2015-8-28 15:44
建議你睇醫生
有咩唔明可以問醫生
始終醫生較專業
作者: h!m    時間: 2015-8-28 16:11
這隻是很普通的巴西龜  看醫生若是成本太高 我比較想使用土炮方法來醫治... 希望你們能明白
作者: 養龜初手    時間: 2015-8-28 16:32
h!m 發表於 2015-8-28 16:11
這隻是很普通的巴西龜  看醫生若是成本太高 我比較想使用土炮方法來醫治... 希望你們能明白 ...

咁我比個坊間既方法,你自己決定點
去藥房買支幾蚊既金霉/紅霉素眼膏今日同佢搽2次

作者: h!m    時間: 2015-8-29 00:17
養龜初手 發表於 2015-8-28 16:32
咁我比個坊間既方法,你自己決定點
去藥房買支幾蚊既金霉/紅霉素眼膏今日同佢搽2次
...

定係我買支tarta medik 既眼藥水用?
作者: 養龜初手    時間: 2015-8-29 13:15
h!m 發表於 2015-8-29 00:17
定係我買支tarta medik 既眼藥水用?

你果支係咩??

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2