香港龜友論壇

標題: 8.5cm星龜已經回家一星期,但... [打印本頁]

作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 00:31
標題: 8.5cm星龜已經回家一星期,但...
8.5cm星龜已經回家一星期,但3日前排過一次酸,未有便便。
M糧每日不到兩粒,有時一粒多小小。
浸水就經常玩口水波,不停吹波波。
不過十分精神,好活躍,好有力。
是否都不用太擔心呢?
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 01:00
其實浸糧是否浸1分鐘左右,小林就可以?定要完全林曬可以散開咁?溫水浸?
作者: abcma12345    時間: 2015-8-30 02:08
吾可以成日打擾佢地,我是但用水龍頭既水口沖粒糧再做紙巾整乾
作者: abcma12345    時間: 2015-8-30 02:10
吾好太濕,會好容易有腸胃病
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 07:16
abcma12345 發表於 2015-8-30 02:08
吾可以成日打擾佢地,我是但用水龍頭既水口沖粒糧再做紙巾整乾

只是浸水時有掂佢,其他時間只是遠望咋。
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 07:18
abcma12345 發表於 2015-8-30 02:10
吾好太濕,會好容易有腸胃病

哦,我冇整乾D糧添...
作者: 陸龜    時間: 2015-8-30 12:18

我就用個細杯仔,混埋草粒糧一比一,用噴壺噴兩下粒糧。感覺唔硬又唔太軟就算!我自己就無用紙索水。每餐粒幾兩粒差不多啦!留意佢d便便成條型就得!大便未必日日有,有時隔兩三日,留意d尿酸係點?下次放上尼睇下正唔正常?每日浸下暖水對排便都有幫助,系燈底下10至15分鐘就要換水,如果唔係驚水凍左會凍襯佢!
作者: alfa    時間: 2015-8-30 12:45
得罪講句我見你之前post d 相上手都訓覺都唔多妥了
作者: bobo8888    時間: 2015-8-30 13:55

快帶返去問返中峰,你隻星唔太精神!

作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 17:11
陸龜 發表於 2015-8-30 12:18
我就用個細杯仔,混埋草粒糧一比一,用噴壺噴兩下粒糧。感覺唔硬又唔太軟就算!我自己就無用紙索水。每餐粒 ...

師兄,介唔介意去我第一個post的第六頁有排酸相睇下?
用手機好難upload相。
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 17:12
alfa 發表於 2015-8-30 12:45
得罪講句我見你之前post d 相上手都訓覺都唔多妥了

大家交流下,不用講得罪咁嚴重,我唔介意呢。
不過佢唔係訓呀,剛東爬西爬,根住諗住第一日影D相,放上手,望兩望,就不停伸長縮短條頸磨擦我隻手,好lum咁。
作者: 陸龜    時間: 2015-8-30 18:32
hiuyanwu 發表於 2015-8-30 17:11
用手機好難upload相。 ...

你係燈底放番碟水比佢會好d。無睇錯好粉下,好似沙粒咁!希望唔好再差落去!再差d有機會結石,嚴重會影響大便架。星同盾龜都係易結石品種。我早排兩隻星排d酸都係好似沙粒同硬ge添!跟住每日幫佢浸暖水等佢自己飲番多d水,e+排番奶狀酸,叫做靚番d啦!我都係新手都正在摸索中同係度學梗野。希望幫到你啦!
作者: 小虎    時間: 2015-8-30 20:24

我喂得比較簡易,浸到佢林,就咁餵...我發覺d幼龜5林5中意食,可能難咬
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 22:31
陸龜 發表於 2015-8-30 18:32
你係燈底放番碟水比佢會好d。無睇錯好粉下,好似沙粒咁!希望唔好再差落去!再差d有機會結石,嚴重會影響 ...

哦,完全明白了。謝謝
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-30 22:32
小虎 發表於 2015-8-30 20:24
我喂得比較簡易,浸到佢林,就咁餵...我發覺d幼龜5林5中意食,可能難咬

等我慢慢試下佢鐘意邊個軟硬度先。
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-1 21:19
今日又排一次酸,但仍未有便便。
食糧差不多,精神非常好。
點算好。
作者: 陸龜    時間: 2015-9-2 09:01
今次d酸靓吾靓呀?
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 09:57
陸龜 發表於 2015-9-2 09:01
今次d酸靓吾靓呀?

好似軟便便咁,不太水,但不是條狀,是一pat。
作者: 飛毛彈導腿    時間: 2015-9-2 11:06
後腿好似有D腫,餵糧溝草,唔好再餵菜
浸REPOT
作者: 陸龜    時間: 2015-9-2 11:57
尿酸係一pat係正常,不過要睇下有無好似之前咁粉?便便就要成形先正常。
作者: 陸龜    時間: 2015-9-2 11:59
飛毛彈導腿 發表於 2015-9-2 11:06
浸REPOT

請問腳腫係咪隻龜身體裡面有d咩事?
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 12:17
飛毛彈導腿 發表於 2015-9-2 11:06
浸REPOT

第一日餵過菜,之後没有了,只有M糧。
一星期浸一次REPOT,ok嗎?
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 12:18
陸龜 發表於 2015-9-2 11:57
尿酸係一pat係正常,不過要睇下有無好似之前咁粉?便便就要成形先正常。

其實上一次都係一pat,唔粉架。
作者: 小虎    時間: 2015-9-2 13:49
hiuyanwu 發表於 2015-9-2 12:18
其實上一次都係一pat,唔粉架。

其實肯食唔洗浸果D啦
有酸排OK啦
至於你話冇黑色屎,你試打直拎起佢,幾個字應該有得柯
作者: 飛毛彈導腿    時間: 2015-9-2 15:25
眼見好似無咩精神,影下D 屎相望望
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 18:08
小虎 發表於 2015-9-2 13:49
其實肯食唔洗浸果D啦
有酸排OK啦
至於你話冇黑色屎,你試打直拎起佢,幾個字應該有得柯 ...

手軟
盡力試下先。
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 18:08
飛毛彈導腿 發表於 2015-9-2 15:25
眼見好似無咩精神,影下D 屎相望望

佢回家後未曾有便便。
用手機好難upload相。

D酸好似軟便便咁,不太水,但不是條狀,是一pat。
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 21:09
回家10天後的狀況.

作者: 小虎    時間: 2015-9-2 22:22
hiuyanwu 發表於 2015-9-2 21:09
回家10天後的狀況.

肯食野
作者: Justyno    時間: 2015-9-2 22:32
如果佢有精神
或者你可以開缸深啲(佢身高3-4倍)嘅暖水,比佢落去游10分鐘。
我果隻紅腿一游水就會屙得特別多(平時嘅2-3倍!)
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 22:58
Justyno 發表於 2015-9-2 22:32
如果佢有精神
或者你可以開缸深啲(佢身高3-4倍)嘅暖水,比佢落去游10分鐘。
我果隻紅腿一游水就會屙得特 ...

會浮定沉架?
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-2 23:00
小虎 發表於 2015-9-2 22:22
肯食野

10日來的狀況都同相片的差不多。
作者: 陸龜    時間: 2015-9-3 15:15
留意下有無埋左係底材下面?如果日日浸暖水應該會有便便架喎!
作者: hiuyanwu    時間: 2015-9-3 16:04
陸龜 發表於 2015-9-3 15:15
留意下有無埋左係底材下面?如果日日浸暖水應該會有便便架喎!

日日用電筒搵。
作者: Justyno    時間: 2015-9-12 22:59
hiuyanwu 發表於 2015-9-2 22:58
會浮定沉架?

浮~
佢好似唔識沉...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2