香港龜友論壇

標題: 隻平背個鼻塞住左!點算? [打印本頁]

作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 22:46
標題: 隻平背個鼻塞住左!點算?
佢依家就多數用口呼吸  !  又成日無晒力咁浮~!  又只食蝦乾! 個身又有幾點白色點!  條尾個頭!  (姐係唔係尾尖  係尾最高最開始生出去果個位又係突左舊野上黎!)估計有皮膚病!  依家個鼻係有D 黃色野塞住左!    依家成用左龜精靈幾日又無乜作用咁!  
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=277243792304326&set=a.277243722304333.85673.100000561230295&type=1&theater
    師兄們教教我點做!   

作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 22:47

同埋我想問  一隻病龜同好龜放埋一會唔會傳染?
  同埋點解?  隻龜殼會生D 黑邊出黎?兩隻都係咁!!!!!!!!睇相   黃色果D 係龜精靈黎!
作者: sukky    時間: 2011-9-14 22:48
kevin1221 發表於 2011-9-14 22:47
同埋我想問  一隻病龜同好龜放埋一會唔會傳染?
  同埋點解?  隻龜殼會生D 黑邊出黎?兩隻都係咁!!!!!!!!睇相 ...

肺炎會傳染嫁- -

作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 22:49
回復 sukky 的帖子

咁肺炎會唔會自己慢慢好番?
作者: sukky    時間: 2011-9-14 22:50
kevin1221 發表於 2011-9-14 22:49

咁肺炎會唔會自己慢慢好番?

得好小機率,仲要系臨死果日先會自己好返,
愛龜既吾好甘博拉.
搵中蜂拉
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 22:51

中蜂 咩黎?
作者: sukky    時間: 2011-9-14 22:52
kevin1221 發表於 2011-9-14 22:51

中蜂 咩黎?

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=73  <-
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 22:56

我澳門人黎!!!  搵佢唔到啦...................
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 22:58

咁樣佢依家用龜精靈再浸住得唔得?
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-14 23:30
kevin1221 發表於 2011-9-14 22:58

唔得如果肺炎果d要用黑藥 如果買唔到就先+溫同晒住太陽先
作者: 平凡君    時間: 2011-9-14 23:32
kevin1221 發表於 2011-9-14 22:58

分開養啦
加乾養
作者: larissayiu    時間: 2011-9-14 23:49
平凡君 發表於 2011-9-14 23:32
分開養啦
加乾養

有肺炎ge龜龜會比平時飲得多水嫁  干養會無咁好  最多都只係小d水咁養好啦~~=]
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 23:54
回復 larissayiu 的帖子

依家D 水係龜背岩岩好!  高度!
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 23:55
回復 平凡君 的帖子

兩隻一直都係分開養的~    無一齊養!  只係影相果陣一齊
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 23:55
回復 古蘭修 的帖子

我想問好耐= = 咩叫黑藥?  全名叫咩?
作者: kevin1221    時間: 2011-9-14 23:56
我聽到佢嘴係有聲@@  用口呼吸中!
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-15 00:01
kevin1221 發表於 2011-9-14 23:55
回復 古蘭修 的帖子

我想問好耐= = 咩叫黑藥?  全名叫咩?

我幫你搵到linkhttp://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 127321615?u=lukehui
作者: larissayiu    時間: 2011-9-15 00:03
回復 kevin1221 的帖子

都OK嫁啦   口呼吸有聲  都算係幾嚴重下啦BO..  之前佢比冷氣凍過??
作者: harrypoi    時間: 2011-9-15 00:07

第一我唔知你隻龜係咩病啦
不過你所講既情況我估有機會係肺炎
例如用口呼吸,浮身等等
首先你要分開缸養先,因為肺炎會傳染
之後養隻龜加溫到30度左右,最好就每天曬太陽
最後自己諗用唔用藥
因為有人試過用完藥龜龜就無事,但係右有人用完藥之後就死龜
請自行評估風險=]

作者: kevin1221    時間: 2011-9-15 00:13
回復 harrypoi 的帖子

但係我可以用咩藥?  依家就用龜精靈浸緊!  但係佢個鼻就係黃色野塞住左!

作者: kevin1221    時間: 2011-9-15 00:14
回復 古蘭修 的帖子

唔該晒你呀@@  不過唔知澳門有無得買!!!!!!!!  聽日去搵搵先........
作者: kevin1221    時間: 2011-9-15 00:16
回復 古蘭修 的帖子

唔該晒你@@  我聽日去搵搵先~  不過唔知澳門有無得買!!!!!!!!!!!
作者: harrypoi    時間: 2011-9-15 00:19

龜精靈對肺炎無用,同埋你停左用龜精靈先
肺炎藥我主張黑藥
個樣係咁既,比條link你睇
http://petrade.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=264
不過我唔知澳門有無得買
作者: boap    時間: 2011-9-15 01:22
kevin1221 發表於 2011-9-14 22:46
佢依家就多數用口呼吸  !  又成日無晒力咁浮~!  又只食蝦乾! 個身又有幾點白色點!  條尾個頭!  (姐係唔係尾 ...

正正經經搵獸醫
穩陣過搵中峰啦
上次中峰啲藥整死咗我隻嘢

作者: boap    時間: 2011-9-15 01:22

龜精靈唔係醫肺炎架
作者: harrypoi    時間: 2011-9-15 01:29
回復 boap 的帖子

請問係用左咩藥同埋咩事要去搵中鋒?
作者: boap    時間: 2011-9-15 02:17
harrypoi 發表於 2011-9-15 01:29
回復 boap 的帖子

請問係用左咩藥同埋咩事要去搵中鋒?

疑似肺炎
作者: harrypoi    時間: 2011-9-15 02:18
回復 boap 的帖子

哦...咁都無計..
所以好多人問肺炎點搞我最後都會同佢講用唔用藥就自行評估風險
作者: kevin1221    時間: 2011-9-15 10:55
回復 harrypoi 的帖子

咁如果用黑藥好番之後@@ 咁個鼻塞住左點樣通番= =  有D 黃色野係度!  硬左
作者: harrypoi    時間: 2011-9-15 13:03

其實果啲可能係死皮黎,遲下有機會會自己無左
作者: 芒人    時間: 2011-9-16 23:15
http://item.taobao.com/item.htm? ... 48419.3797713523.32
可以試下用呢隻藥 肺炎
作者: stevelwh    時間: 2012-10-18 11:55
thanks for your sharing

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2