香港龜友論壇

標題: 刀蛋習慣? [打印本頁]

作者: jackytung    時間: 2016-2-19 01:33
標題: 刀蛋習慣?
我隻刀蛋早2日喺奇珍入手 但喺返左黎之後一直喺暖管下面 除左上水呼吸之外一直都喺度
其實喺咪因為凍去取暖定喺因為唔熟環境定喺咩原因?會唔會喺抑鬱  求指教

作者: walawala111    時間: 2016-2-19 10:27
有無check水溫?幾多度?
可能水溫唔夠。
新入手驚,怕陌生,所以去暗角位都正常
我自己既刀蛋比較怕醜,相反黑蛋就比較大膽
單獨養定系混養?
作者: cloudtse1212    時間: 2016-2-19 14:57
我隻刀蛋一買返黎就成日收埋自己係個山窿度,但過左一排依家見到人就會伸個頭出黎,見到係我就會想拎野食咁撲出黎...
作者: jackytung    時間: 2016-2-19 15:03
walawala111 發表於 2016-2-19 10:27
有無check水溫?幾多度?
可能水溫唔夠。
新入手驚,怕陌生,所以去暗角位都正常

我估水溫應該夠掛 長keep住26度 同3隻紅耳混養
作者: jackytung    時間: 2016-2-19 15:05
cloudtse1212 發表於 2016-2-19 14:57
我隻刀蛋一買返黎就成日收埋自己係個山窿度,但過左一排依家見到人就會伸個頭出黎,見到係我就會想拎野食咁撲 ...

唔知我個隻會唔會呢
作者: HenryLee623    時間: 2016-2-19 21:08
正常的,刀旦苗係細膽啲,嘗試多啲同佢互動下
作者: cloudtse1212    時間: 2016-2-20 22:39
jackytung 發表於 2016-2-19 15:05
唔知我個隻會唔會呢

隻隻龜一開頭都怕醜,知道你會餵佢之後過一排就會唔驚你,我隻刀蛋仲試過咬我
作者: jackytung    時間: 2016-2-22 01:51
cloudtse1212 發表於 2016-2-20 22:39
隻隻龜一開頭都怕醜,知道你會餵佢之後過一排就會唔驚你,我隻刀蛋仲試過咬我 ...

我隻刀蛋苗都仲係好似好驚好怕醜咁..親手餵糧都係咁 會避開.....又唔係好食野.. 想摸下佢個頭仔啦諗住- - 一上水馬上宿返哂=.=都唔知點搞好
作者: cloudtse1212    時間: 2016-2-24 15:07
jackytung 發表於 2016-2-22 01:51
我隻刀蛋苗都仲係好似好驚好怕醜咁..親手餵糧都係咁 會避開.....又唔係好食野.. 想摸下佢個頭仔啦 ...

我依家d龜都見到我唔會縮,但如果拎佢地出黎換水都會縮,食野我不嬲都分開用另外一個缸餵,唔使爭野食,而且放完糧就行開,等佢地安心食,依家大部份龜仔有人係度都會照食野,得一隻要睇定d先肯食,你都可以試下放完糧行開,睇下之後佢仲有冇食,其實肯開口食野已經無乜問題
作者: vinsoon14    時間: 2016-2-24 21:34
正常。刀蛋喜歡匿埋
作者: jackytung    時間: 2016-2-25 01:23
cloudtse1212 發表於 2016-2-24 15:07
我依家d龜都見到我唔會縮,但如果拎佢地出黎換水都會縮,食野我不嬲都分開用另外一個缸餵,唔使爭野食,而且 ...

都有開口食既..但係食得幾粒...我餵nutrafinmix  之後就停口
作者: jackytung    時間: 2016-2-25 01:26
vinsoon14 發表於 2016-2-24 21:34
正常。刀蛋喜歡匿埋

希望遲d會好d....

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2