香港龜友論壇

標題: deleted..... [打印本頁]

作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 21:23
標題: deleted.....

deleted...........

作者: larissayiu    時間: 2011-9-17 21:34
您有相熟就可以咁買姐  唔係都買唔到  
作者: tinygba    時間: 2011-9-17 21:36
樓主得唔得,你隻龜食咗0K嗎?很想知結果.
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 21:37
tinygba 發表於 2011-9-17 21:36
樓主得唔得,你隻龜食咗0K嗎?很想知結果.

幾日後再報告各位
作者: 殺你    時間: 2011-9-17 21:44
其待報告
作者: ah林-3-    時間: 2011-9-17 21:44
Johannchan 發表於 2011-9-17 21:37
幾日後死唔去會再報告各位.  死左都會報告....

加油加油;`
咁其實係咪姐係有得賣?? 係藥房?
定係同你比較老友先係咁咋;XDD

作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 21:51
其實你地知唔知道, 龜既原蟲係可以感染人架?!!!!!!!!!

如果沖屎時或洗箱時,有阿米巴原蟲既水彈入眼會盲架!!  以前有個細路去公眾游水池, 有阿米巴原蟲入眼結果盲左!!!
作者: ericboy    時間: 2011-9-17 21:52
Johannchan 發表於 2011-9-17 21:37
幾日後死唔去會再報告各位.  死左都會報告....

我都好想知個結果...
作者: manyways    時間: 2011-9-17 22:01
回復 Johannchan 的帖子

原來會盲架 ....真係要小心d 了 .....
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 22:24
manyways 發表於 2011-9-17 22:01

原來會盲架 ....真係要小心d 了 .....

真係唔係講笑, 要小心D lor, 但係同龜一樣,人係有抵抗力既,一般冇事,心情差抵抗力差時就有事...
作者: manyways    時間: 2011-9-17 22:26

但係眼仔沒有抵抗力 ......
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 22:27
ah林-3- 發表於 2011-9-17 21:44
加油加油;`
咁其實係咪姐係有得賣?? 係藥房?
定係同你比較老友先係咁咋;XDD

I don't know...

作者: ah林-3-    時間: 2011-9-17 22:32
Johannchan 發表於 2011-9-17 22:27
唔知平時藥房賣唔賣得, 我覺得用得藥物袋就應該係處方藥掛?

但係所有 -dazole 藥物都唔係抗生素, 只係杜 ...

咁我就會去問下既第日;
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 22:33
manyways 發表於 2011-9-17 22:26

但係眼仔沒有抵抗力 ......

係啊, 好多時 隱形眼鏡成了阿米巴原蟲既溫床, 成日都有人因隱形眼鏡既阿米巴原蟲而造成眼角膜饋瘍而盲....新聞時不時都有播.

作者: ah林-3-    時間: 2011-9-17 22:34
Johannchan 發表於 2011-9-17 21:51
其實你地知唔知道, 龜既原蟲係可以感染人架?!!!!!!!!!

如果沖屎時或洗箱時,有阿米巴原蟲既水彈入眼會盲架! ...

原來咩會盲架;`
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 22:46
ericboy 發表於 2011-9-17 21:52
我都好想知個結果...

一個鐘頭前, 將3mg Metronidazole混合0.5CC 蒸餾水, 用10CC 針筒force feed - 捉住佢頸後部, 頂住, 唔俾佢縮龜頭, 打開口下額, 好容易就吞了0.5CC 既液體, 等3分鐘都冇吐出, 佢服完就訓返.  等結果....  

作者: kenny555    時間: 2011-9-17 22:51
蛙眼守宮用唔用得?
作者: 8ways    時間: 2011-9-17 22:56
Due to its potential carcinogenic properties, metronidazole is banned in the EU and the USA for veterinary use in the feed of animals and is banned for use in any food animals in the USA.In the USA, this type of restriction is covered under the Delaney clause.

致癌, 被禁止在歐盟和美國獸醫使用.
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 23:02
kenny555 發表於 2011-9-17 22:51
蛙眼守宮用唔用得?

???????????????????
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 23:13
8ways 發表於 2011-9-17 22:56
Due to its potential carcinogenic properties, metronidazole is banned in the EU and the USA for vete ...

但係Tortoise Trust 建議俾龜用wor

Tortoise Trust 夠權威啦掛?!

咁你話仲有乜藥可以醫原蟲?  你賣既果隻Reptaid 天然神藥??

作者: 8ways    時間: 2011-9-17 23:25

我應為FDA 藥管局"權力"夠大, 加上你未有睇清楚內容, 餵食用在人類食用動物禁止. 獸醫亦根據他們專業可使用在貓狗身上. 我只係提醒大家要正確使用藥物, 不可靠估.
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 23:32
8ways 發表於 2011-9-17 23:25

我應為FDA 藥管局"權力"夠大, 加上你未有睇清楚內容, 餵食用在人類食用動物禁止.  ...

你有冇睇曬成篇文?  成篇文既意思係,  因為驚EU 同USA 既人長期加呢隻藥落動物飼料中 (防止家畜生病), 所以EU 同USA 禁止放此藥入Animal Feed~動物飼料中, 因長期食用有可能致癌, 而唔係禁止獸醫使用!
作者: 8ways    時間: 2011-9-17 23:37

所以我咪寫"獸醫亦根據他們專業可使用在貓狗身上", 但使用在食用家家禽就禁止獸醫使用. 溫馨提示, 小心使用. "細細聲講"
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 23:40
8ways 發表於 2011-9-17 23:37

所以我咪寫"獸醫亦根據他們專業可使用在貓狗身上", 但使用在食用家家禽就禁止獸醫 ...

明白明白, 謝謝
作者: tetsuro    時間: 2011-9-17 23:41
其待報告
作者: 8ways    時間: 2011-9-17 23:43

大家出發點都係幫動物, 勿傷和氣.
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 23:51
8ways 發表於 2011-9-17 23:43

係既係既, 因冇錢睇獸醫, HK太貴!!  所以出此下策.  
作者: Johannchan    時間: 2011-9-17 23:55
8ways 發表於 2011-9-17 23:43

其實依家好多肉類都有加抗生素同呢隻藥, 我地大家日日都食唔少, 真係驚Cancer.  睇黎買歐洲同美國既肉安全D wor.
作者: 8ways    時間: 2011-9-18 00:01

全世界睇獸醫都係超貴, 可惜香港仲未留意到有為爬蟲而設嘅醫療保險, 有一定要買.
作者: Johannchan    時間: 2011-9-18 00:07
8ways 發表於 2011-9-18 00:01

全世界睇獸醫都係超貴, 可惜香港仲未留意到有為爬蟲而設嘅醫療保險, 有一定要買.  ...

我屋企D貓想幫佢買藍十字 plan A 都要$2480-3xxx/隻, 太貴!!

龜龜咁多病, 保費可能唔止!!!!!

作者: 8ways    時間: 2011-9-18 00:26
Johannchan 發表於 2011-9-18 00:07
我屋企D貓想幫佢買藍十字 plan A 都要$2480-3xxx/隻, 太貴!!

龜龜咁多病, 保費可能唔止!!!!!

我隻松鼠狗都有買, 平均$100個月, 有墊底費, TOUCH WOOD 都係CLAIM 用來做年檢, 打防疫針等.
作者: shutterlo    時間: 2011-9-18 00:36
可以同大家講, 係其中一个可以試的方法.  一年多前在黃頭身上試人用的杜蟲藥, 不過我係杜蛔蟲. 我按重量算藥量(這点非常重要,因藥傷腸胃, 如果龜狀態唔好或己半死就不能亂用藥) 再8折, 因龟代謝慢, 三天用一劑量, 連用三次. 杜出大量死蟲.  到現在再冇在屎中發現蟲.  至於是否龜專用藥就好D, 就自己决定啦.  不過人用一定會安全和平
作者: Johannchan    時間: 2011-9-18 01:37
shutterlo 發表於 2011-9-18 00:36
可以同大家講, 係其中一个可以試的方法.  一年多前在黃頭身上試人用的杜蟲藥, 不過我係杜蛔蟲. 我按重量算 ...

"不過人用一定會安全和平"

係!  人用既藥一定係最安全同埋平!!  我由係到大養好多寵物, 同你一樣我都係中意用人藥, 平至少一半, 而且人藥有嚴格管制, 純D, 但就要計到好小心, 同埋幾日服一次, 因爬蟲代謝慢過人.
作者: Johannchan    時間: 2011-9-18 01:44

回復 8ways 的帖子

你估D 龜批發商平時有冇落呢隻藥落龜飼料到?  長途運輸, 又逼又環境差, D龜好易爆原蟲, 會唔會落藥落龜飼料到?  等佢唔爆住?  等D客人買左返去(冇藥食)就爆原蟲, D客人投訴又可以賴你setting唔好同埋唔識養。 死龜又可以買多隻...
作者: 8ways    時間: 2011-9-18 06:36
Johannchan 發表於 2011-9-18 01:44
回復 8ways 的帖子

你估D 龜批發商平時有冇落呢隻藥落龜飼料到?  長途運輸, 又逼又環境差, D龜好易爆原蟲, ...

運輸途中多多少少有風險, 落抗生素, 迷藥(安眠藥)是必然, 出入口觀賞魚最常用安眠藥, 好似大陸用孔雀石綠落鰻魚減低運輸死亡率. 賣狗都聽唔少, 狂打抗生素令狗隻看來更健康, 但藥效一過就........ 龜亦一樣, 你自己養幾隻有問題可以好易發現, 但繁殖場有無數咁多, 有起事點算, 唔駛講都知會點做. 激素更加不可決, 唔係點得快高長大, 打針雞咪其中一種.  哮喘豬則加抗生素和人造激素. 所以好多時叫朋友千萬不要買新運到動物, 起碼有得一個星期冷靜期會較安全.

作者: 8ways    時間: 2011-9-18 15:13
美國獸醫提供:
Metronidazole is available in 250 mg and 500 mg tablets and 375 mg capsules(膠囊).
Metronidazole is available in 500 mg/vial(小樽) and 5 mg/ml injectable solutions (液體).
The typical dose of metronidazole ranges from 5 to 30 mg per pound (10 to 60 mg per kilogram)
Medication should never be administered without first consulting your veterinarian.
如果有粉末膠囊份量會比較準確.
作者: AL0v0    時間: 2011-9-18 15:24
點先知隻龜有無生蟲??
作者: 8ways    時間: 2011-9-18 21:07
回復 AL0v0 的帖子

寄生蟲的症狀包括食慾不振,缺乏精神,身體變深色,腹瀉,糞便或有血,很臭的糞便,在糞便中可見蟲。
作者: hyy    時間: 2011-9-18 21:44

期待結果同我隻龜龜肺炎...都係用人既藥醫的...

作者: Johannchan    時間: 2011-9-18 22:58
hyy 發表於 2011-9-18 21:44
期待結果同我隻龜龜肺炎...都係用人既藥醫的...

deleteddddd

作者: alfa    時間: 2011-9-19 21:53
Johannchan 發表於 2011-9-17 21:23
呢排我隻盾龜疴透明o者哩屎, 好明顯係原蟲作怪!!  (俾第D龜搞到佢心情欠佳,爆原蟲)

魚街冇人賣metronad ...

C兄請問你隻藥係咪一邊寫200,另一邊寫MZ的嗎??感謝
作者: Johannchan    時間: 2011-9-19 23:52
alfa 發表於 2011-9-19 21:53
C兄請問你隻藥係咪一邊寫200,另一邊寫MZ的嗎??感謝

deleted.........

作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:13

回復 hyy 的帖子

deleted...........

作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:17
回復 hyy 的帖子

四環素我阿嫂有, 佢成日食, 會令D牙變黃變弱, 同埋好傷肝同腎!
作者: hyy    時間: 2011-9-20 00:19

但佢比土霉素好同對肺炎有效...只要佢唔好食太長時間同劑量....
作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:24
hyy 發表於 2011-9-20 00:19

但佢比土霉素好同對肺炎有效...只要佢唔好食太長時間同劑量.... ...

我在水龜區見D人抝話肺炎係病毒引致, 話抗生素冇用, 佢地都唔知肺炎係secondary infection (病毒感染後的二期細菌感染), 哈哈...
作者: hyy    時間: 2011-9-20 00:27

一種抗生素唔可以食太多次...因會有抗藥性...買多一兩種守門口都好既..
作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:29
hyy 發表於 2011-9-20 00:27

一種抗生素唔可以食太多次...因會有抗藥性...買多一兩種守門口都好既.. ...

ng ng....  thanks.

但四環素太毒!  唔到最後都唔用!
作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:35
回復 hyy 的帖子

你打完四環素後會同時殺死好多腸胃益生菌, 要日日補充BAC wor....!
作者: manyways    時間: 2011-9-20 00:41

食左5g 菜 c兄隻龜龜有幾重呀 ?
作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:44
manyways 發表於 2011-9-20 00:41

食左5g 菜 c兄隻龜龜有幾重呀 ?

病前107g, 病後跌到97g, 今晚103g,

病時唔食野, 食藥後兩日狂食野!!!  但好累,訓24小時/日.  屎軟,但正常,冇了jelly!

作者: manyways    時間: 2011-9-20 00:46
佢幾cm 呀 ?? 我隻盾 8.3 都係 120g-125g

作者: Johannchan    時間: 2011-9-20 00:47
manyways 發表於 2011-9-20 00:46
佢幾cm 呀 ?? 我隻盾 8.3 都係 120g-125g

7.5cm...............
作者: Norrishill    時間: 2011-9-20 00:56
Johannchan 發表於 2011-9-20 00:29
ng ng....  thanks.

但四環素太毒!  唔到最後都唔用!

四環素眼膏我有.

醫眼炎用.

大陸賣$0.8, 2.5克.
作者: alfa    時間: 2011-9-26 20:52

Ching真係OK喎!!!
使用前

使用後

作者: Johannchan    時間: 2011-9-26 21:35
alfa 發表於 2011-9-26 20:52

Ching真係OK喎!!!

恭喜你啊!!!!  我隻盾食左兩劑(3日服一次) 都係好返曬!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2