香港龜友論壇

標題: 新手求救,烏龜痾血!!!! [打印本頁]

作者: yuki0415g    時間: 2016-3-12 01:29
標題: 新手求救,烏龜痾血!!!!

屋企人都吾俾我帶佢去睇醫生!!!!
但佢已經係第二日痾血,
第一日就得小小血,而且好快就冇啦。
第二日啲血就多左,重好似卡住係條尾到岀吾到黎!

我吾清楚佢係吾係腸胃炎,但佢成日亂食野,e. g.頭髮、地下啲不知名東西等。
因此我覺得腸胃炎嘅可能性幾高,而且佢最近又吾肯食野,成日將個頭放地下,又成日呆在角落頭。

如果係腸胃炎,咁我應該買咩藥俾佢?????
我有睇過啲post,但我吾知邊隻藥好啲同埋係邊到有得買

THANK YOU FOR HELPING!!!!!!!!!!!!!!

作者: jackytung    時間: 2016-3-12 02:38

點解佢可以亂食到野- -?唔係應該係龜缸架咩?
你試下問下 "Aquaville" 師兄睇下幫唔幫到你
作者: goodlai6888    時間: 2016-3-12 05:49
作者: Aquaville    時間: 2016-3-12 09:38
作者: 藍海豚    時間: 2016-3-12 09:49
水龜係應該大部分時間在水養,否則個殼可能生長得唔好喎
有病就最好睇醫生,病向淺中醫呀
作者: yuki0415g    時間: 2016-3-12 10:56
Aquaville 發表於 2016-3-12 09:38
痾血可以去到好嚴重,加上你既描述我推斷此龜長期地下放養
兼亂食野就唔係腸胃炎咁簡單,有可能係直腸阻塞 ...

屋企人話睇獸醫好貴,而且啲龜一向放養。
屋企以前只養過巴西龜,粗生粗養就可以啦
而呢隻龜係我爸爸係街到執番屋企的。
我不太熟悉佢的生活習性,只想養巴西般養,因此才做成現在的事情發生。
那麽現在該怎麼辦?
我屋企人吾俾睇醫生,我私己錢得幾百蚊,夠吾當醫生費㗎?

另外睇到啲人話用土霉素,得吾得咖?

我更新左張相,可否幫我睇睇????
作者: waterwater    時間: 2016-3-19 23:44
水龜要有水先食到野,點解你隻可以食到??就算地下有頭髪都唔會食到,佢地身體構造無可能㗎wor,點都好,睇佢未必腸胃炎咁簡單,強烈建議你速去睇醫生照X光。醫生費+X光起碼要預一千大元未必包藥,係貴但無辦法,試下同你屋企人bargain 一下,一條生命值幾錢就睇你衡量,你屋企人唔愛惜佢,依家佢就靠你。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2