香港龜友論壇

標題: 母龜排卵前 [打印本頁]

作者: Tchan2013    時間: 2016-5-14 22:15
標題: 母龜排卵前
請問母龜排卵前有咩徵象?無論有無受精都好
謝謝
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2016-5-14 22:51
周圍挖                                                   
作者: Tchan2013    時間: 2016-5-14 23:26
我愛爬蟲類 發表於 2016-5-14 22:51
周圍挖

會唔會唔食野之類?
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2016-5-15 08:47
Tchan2013 發表於 2016-5-14 23:26
會唔會唔食野之類?

唔會                                             
作者: cloudtse1212    時間: 2016-5-15 15:58
我隻食蝸之前突然唔食野同唔係好郁,又有浮水,不過水面無開口呼吸,初頭以為肺炎,帶佢睇醫生醫生話可能係有蛋都會浮同唔食野,照完x光結果有5隻蛋係個肚度...
作者: shabin110112    時間: 2016-5-18 21:43
cloudtse1212 發表於 2016-5-15 15:58
我隻食蝸之前突然唔食野同唔係好郁,又有浮水,不過水面無開口呼吸,初頭以為肺炎,帶佢睇醫生醫生話可能係有蛋 ...

根本同有无蛋无咩关系,,,,,,
作者: cloudtse1212    時間: 2016-5-19 14:41
shabin110112 發表於 2016-5-18 21:43
根本同有无蛋无咩关系,,,,,,

唔知,醫生話d蛋可能會壓到器官,所以佢會浮,亦都有機會蛋吸晒佢d鈣,所以無胃口,佢咁講我咁聽
作者: shabin110112    時間: 2016-5-19 18:00
cloudtse1212 發表於 2016-5-19 14:41
唔知,醫生話d蛋可能會壓到器官,所以佢會浮,亦都有機會蛋吸晒佢d鈣,所以無胃口,佢咁講我咁聽 ...

只能讲,个医生根本还未找出你只龟点解浮水悟吃既原因,只系用有蛋离推测个可能性,,,,,有D儿戏!
作者: JUST傑    時間: 2016-5-31 01:33
我只巴西女近幾日突然狂吃野,比平時吃多1.5-2倍,係咪想生蛋?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2