香港龜友論壇

標題: 今日行魚街... [打印本頁]

作者: Nick    時間: 2011-9-26 00:44
標題: 今日行魚街...
見到好多六七八九十歲既小朋友, 俾父母帶住, 跟住個個都話好想養陸龜...D 父母又好似好熱衷咁問野....個心有點寒.... 覺得D 小朋友好似三分鐘熱度咁話要養..... 因為我剛死左隻龜仔..所以好敏感...

好奇想問下, 其實水龜同陸龜, 有無話分一類既存活機會較大?
可唔可以話水龜比陸龜容易存活?

作者: 平凡君    時間: 2011-9-26 00:45
Nick 發表於 2011-9-26 00:44
見到好多六七八九十歲既小朋友, 俾父母帶住, 跟住個個都話好想養陸龜...D 父母又好似好熱衷咁問野....個心 ...

水龜我個人應為易養好多
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-26 00:56
平凡君 發表於 2011-9-26 00:45
水龜我個人應為易養好多

箱應該易過水....
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-26 00:57
見到好多六七八九十歲既小朋友, 俾父母帶住, 跟住個個都話好想養陸龜...D 父母又好似好熱衷咁問野....個心 ...

基本上setting 齊 睇緊小小應該都唔會點死掛.....除左d易死d既種之外
作者: haren    時間: 2011-9-26 00:59
我都覺水龜易養~設備可以簡單D都得
但水龜BB都要小心照顧~
作者: kkiop    時間: 2011-9-26 01:00
唉 小朋友係咁...
作者: Nick    時間: 2011-9-26 01:05
小朋友係咁唔緊要... 反而係D 家長又好想買個下得人驚...
佢地又係未養過..
今日聽到個家長話 "唔洗買咁貴啦...過兩日又死架啦....."
作者: 龜俠    時間: 2011-9-26 01:05
其實唔一定係小朋友先至3分鐘熱度嘅,有D人十幾廿歲未又係一樣,賣隻龜返黎養唔夠一個月又唔養放返出黎,淨係呢度都見唔少,最離普幾日就放都有,冇心機、冇時間就唔好養啦!比心機讀書或者工作把啦!
作者: ivansze    時間: 2011-9-26 01:09
水龜易養好多
作者: Nick    時間: 2011-9-26 01:10
一時衝動可以害死龜...
作者: 肥文    時間: 2011-9-26 01:33
古蘭修 發表於 2011-9-26 00:57
基本上setting 齊 睇緊小小應該都唔會點死掛.....除左d易死d既種之外

你講哂啦  c傅 =.=""
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-26 01:44
肥文 發表於 2011-9-26 01:33
你講哂啦  c傅 =.=""

時運高聽唔到鬼叫
聽日要落街撤番多少溪錢~"~
作者: hummer115    時間: 2011-9-26 01:47
龜俠 發表於 2011-9-26 01:05
其實唔一定係小朋友先至3分鐘熱度嘅,有D人十幾廿歲未又係一樣,賣隻龜返黎養唔夠一個月又唔養放返出黎, ...

唔理養幾耐, 最緊要識養及養得好.
最緊要唔好放D有生病的,
但係有D人養定左放出, 對一D新手有好處.
作者: 無底深淵    時間: 2011-9-26 02:06
古蘭修 發表於 2011-9-26 01:44
時運高聽唔到鬼叫
聽日要落街撤番多少溪錢~"~

除左你D廢話真系好廢之外你D廢話其實唔廢?

唔好話聽唔到鬼叫呀, 我見人講人話, 見鬼講鬼話
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-26 02:25
無底深淵 發表於 2011-9-26 02:06
除左你D廢話真系好廢之外你D廢話其實唔廢?

唔好話聽唔到鬼叫呀, 我見人講人話, 見鬼講鬼話 ...

除左你唔係人之外 其他人其實都係人^^
唔好話你唔係狗吠呀, 我見狗講人話, 見人講狗話
對得工唔工整a"a??
作者: 無底深淵    時間: 2011-9-26 02:40
古蘭修 發表於 2011-9-26 02:25
除左你唔係人之外 其他人其實都係人^^
唔好話你唔係狗吠呀, 我見狗講人話, 見人講狗話
對得工唔工整a"a?? ...

我的而且確唔系人 我系提子 你答對鳥
除此以外我再講多次: 除左你D廢話真系好廢之外你D廢話其實唔廢? 我完全唔知你講乜
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-26 02:44
無底深淵 發表於 2011-9-26 02:40
我的而且確唔系人 我系提子 你答對鳥
除此以外我再講多次: 除左你D廢話真系好廢之外你D廢話其實唔廢? 我 ...

原來係咁.....咁都ok^^ 點先生得出粒提子既呢.....
人獸交聽過....雜交都聽過....唔通係....植物交@@??咁又okwo
作者: 無底深淵    時間: 2011-9-26 02:59
古蘭修 發表於 2011-9-26 02:44
原來係咁.....咁都ok^^ 點先生得出粒提子既呢.....
人獸交聽過....雜交都聽過....唔通係....植物 ...

呢個世界無奇不有你見識太少喇sosad
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-26 03:00
無底深淵 發表於 2011-9-26 02:59
呢個世界無奇不有你見識太少喇sosad

我係巴仔嘛^^ 唔蠢D點顯得你地正常呢XD
作者: fung941015    時間: 2011-9-26 03:51
回復 古蘭修 的帖子

不管你信不信 反正我信了
作者: fung941015    時間: 2011-9-26 03:52
回復 古蘭修 的帖子

基因改造應該有機會-.-
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-26 04:39
巴人都撤溪錢
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-26 05:12
クリーク巴人 々 を撤回します???????????????????  
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-26 05:13
クリーク巴人 々 を撤回します???????????????????  [color=Green]
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-26 05:14
回復 Nick 的帖子

死左隻龜仔 rip
作者: harrypoi    時間: 2011-9-26 07:21
回復 古蘭修 的帖子

講左同無講有咩分別?
作者: Nick    時間: 2011-9-26 09:20
Evday 朋友有心…
我而家同女朋友都係諗住再爬多點文…先再買龜…又死一次龜仔…好難頂…
作者: no4wai    時間: 2011-9-26 09:57

我個女剛八歲!養了三隻旦龜!清潔!換水!餵龜!日日自己攪!唔晒我煩!仔女係點!視乎父母點教!
作者: gloriakhju    時間: 2011-9-26 10:47
呢d事見唔小...
有d人同D仔女/女朋友出街..見到d小動物可愛.為左仔女/女朋友開心...唸都唔洗唸就買返屋企..咁就害左一條生命...唉
作者: 汀汀    時間: 2011-9-26 14:53
精彩對話﹐不容錯過

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2