香港龜友論壇

標題: 各路龜英雄請黎救救細佬隻地圖龜bbT^T(加左相) [打印本頁]

作者: delete333    時間: 2011-9-28 00:16
標題: 各路龜英雄請黎救救細佬隻地圖龜bbT^T(加左相)

細佬隻地圖龜bb大約8月頭到買番黎,一向勁生猛龜糧蝦乾都食,但係大約幾個禮拜前開始唔食野又唔郁,跟住我見佢手腳生左D瘡,就買左支龜精靈幫佢滴,跟住浸住一晚,但到宜家都冇好轉仲好似惡化左,初頭仲會爬爬下,宜家直頭訓足全日,會唔會關浸藥浸得太耐事?細佬平時有用過夜水換兩三次水同曬三個鐘燈,因細佬住果度多飛仔同小朋友,唔方便帶落街曬太陽,屋企又冇光入,各位大佬有冇方法救救佢?T^T細佬真係好想救救番佢,之前已經死過一隻龜bbT^T我唔想再做龜殺手T^T咁多位大佬可唔可以幫幫忙

滴左龜精乾養,手腳D瘡變黑左

作者: kevin1221    時間: 2011-9-28 00:28
回復 delete333 的帖子

仲轉惡化左......  我諗......  佢都係時日無多啦..........
    最好戴佢同睇醫生囉!    有咩龜唔洗晒太陽?
   一係就買燈養囉~  
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-28 00:40
delete333 發表於 2011-9-28 00:16
細佬隻地圖龜bb大約8月頭到買番黎,一向勁生猛龜糧蝦乾都食,但係大約幾個禮拜前開始唔食野又唔郁,跟住我 ...

滴完龜精乾養
作者: 無底深淵    時間: 2011-9-28 00:45

水質有問題? 養得好地地好難無端端生瘡wo
最近系水質方面有無發生過咩事?
其實呢D事求救無圖無真相.....................
一般皮膚病都系用龜精靈干養....(干養到吸收完?我唔肯定)
同埋要keep翻好水質....
一般皮膚病都系水質差引致(未必系唔換水引致, 可能系有Micro-Organisms之類?我唔肯定.........)

嘛..留待D有真材實料ge人黎幫你...我自問未有呢個能力...

作者: happycyk    時間: 2011-9-28 00:51

恕小弟直言, 龜精靈係廢的

只係for 新龜入伙前用以消毒之用

皮膚問題可以去藥房搵D消炎藥膏幫佢塗下, 不過記住一定要乾身

之前有D師兄就推介用呢幾隻藥膏

如果用左藥膏都唔得, 可以試下用"高猛酸鉀粉"

作者: EV-DAY    時間: 2011-9-28 01:01
永遠に「秘密」生活を探る          pm      退灰   Ch    幫你                            
作者: delete333    時間: 2011-9-28 01:17
RE:kevin1221
唔會掛
RE:古蘭修
唔該大大,宜家試緊=]
RE:無底深淵
平時食完野痾完屎都會幫佢換水,唔知會唔會真係有微生物/.\
RE:happycyk
我聽日試下,唔該
作者: ching3567    時間: 2011-9-28 23:06
你滴得太多啦好似= =..
係唔係手腳有白色既點點??
作者: delete333    時間: 2011-9-28 23:37
ching3567 發表於 2011-9-28 23:06
你滴得太多啦好似= =..
係唔係手腳有白色既點點??

原本係白色瘡,手掌咁大到,滴滴下變左黑色/.\
作者: ching3567    時間: 2011-9-28 23:43

本身係唔係好似佢隻手仔咁??
作者: delete333    時間: 2011-9-29 14:43
ching3567 發表於 2011-9-28 23:43
本身係唔係好似佢隻手仔咁??

係呀不過大粒D
作者: ching3567    時間: 2011-9-29 17:20

我個時咩都冇搽到@@
淨係乾養佢咋~ 跟住就自己好返了~~!!
不過每一日都要養佢係水度一個鍾
作者: sukky    時間: 2011-9-29 18:55
用龜精靈茶落d瘡到再乾養
水:定時俾佢飲水, 喂佢食野先比(最好柯埋屎先)
作者: delete333    時間: 2011-9-29 19:08
ching3567 發表於 2011-9-29 17:20

我個時咩都冇搽到@@

隻隻龜體質唔同/.\我隻巴西同佢一齊生瘡一樣都係滴龜精,宜家隻巴西生猛到跳舞,但係隻地圖家下就屎屎下咁
RE:sukky
但係佢宜家唔開口喎....有咩方法令佢食野啊?

作者: ching3567    時間: 2011-9-29 21:24

我都有隻地圖@@~ 用隔夜水~佢咩皮膚病都冇~
係之前有肺炎~ 不過都好返了!! 係唔係你D水有問題~
作者: tszfung    時間: 2011-9-29 21:34

用龜精靈茶落d瘡到再乾養
水:定時俾佢飲水
ps滴完龜精乾養
作者: stevelwh    時間: 2012-10-18 12:05
thanks for your sharing

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2