香港龜友論壇

標題: 求救... 盾仔 柯jelly狀屎 有圖 ..(有心理準備 先好入 ) [打印本頁]

作者: manyways    時間: 2011-10-4 20:06
標題: 求救... 盾仔 柯jelly狀屎 有圖 ..(有心理準備 先好入 )

這是 原蟲 嗎 ?????   我已比左d  甲硝唑Flagyl(metronadizole)
但是 我問藥房 佢話這是殺菌 的 ... 可以嗎 ???  

作者: 工友    時間: 2011-10-4 20:20
回復 manyways 的帖子

搞咩黎呀 all d咁既野出黎......
作者: boom76    時間: 2011-10-4 20:21
你唔講都唔知係c
作者: ar釘    時間: 2011-10-4 20:27
嘩你平時俾咩佢食
作者: king199802    時間: 2011-10-4 20:31
好鬼核突
作者: 史提芬    時間: 2011-10-4 20:39
痾左幾多次?
作者: U87111    時間: 2011-10-4 20:46
嘩你比咩佢食.....養左幾耐,,,,
作者: manyways    時間: 2011-10-4 20:55
養左 半年 了 都冇大個 我見到都比佢嚇死 柯舊"雪油"出來

作者: manyways    時間: 2011-10-4 20:57
佢好鬼多虫  但係重會行會走 食好多野 ...
我想知是否原虫 ........
作者: 肥文    時間: 2011-10-4 21:22
好似一樽樽d味沖成水果d柚子茶
作者: Johannchan    時間: 2011-10-4 21:37

你顯微鏡好清wo... 嘩, 咁勁jelly, 爆原蟲啊!!!  仲勁過我上次10倍....  咁勁, 有生命危險!!!  Metronidazole 專治原蟲!!!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13924&extra=page%3D8

作者: Johannchan    時間: 2011-10-4 21:39

我幫襯開果間藥房確認Metronidazole係醫治原蟲及阿米巴原蟲的!!  但要好小心計份量, 你咁勁可能要多D份量.
作者: Johannchan    時間: 2011-10-4 21:47

你果隻好明顯唔係阿米巴, 應該係草履蟲 Paramecium!!!!   屬單細胞原蟲, 繁殖驚人, 但用Metronidazole可以殺得死!!!
作者: hyy    時間: 2011-10-4 22:05
好嘔唔係JELLY..係果醬...
作者: manyways    時間: 2011-10-4 22:06
回復 Johannchan 的帖子

繁殖驚人 是呀 我見到有超級多 呀  
好像第1張 已見4隻 其實 只是果一層 有4隻
再拉下 高低 又會再有新發現...  我是用 640 x 看的..
有片 但我不知點整 c左重嚇死..
作者: manyways    時間: 2011-10-4 22:08

c 兄 點知係草履蟲 ? 有相睇 ?
我再早 5-6日的 ...http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=15673 知唔知是咩虫  ??   thx
作者: manyways    時間: 2011-10-4 22:15

c 兄  Metronidazole 是否打錯 定係另1種 藥 ??  
甲硝唑Flagyl(metronadizole)  ??
我問2間都話係殺細菌  ..  (買左重要係膠囊都係200) 我已比佢食了 現在等佢 柯便便 ..
作者: Johannchan    時間: 2011-10-4 22:24
manyways 發表於 2011-10-4 22:15

c 兄  Metronidazole 是否打錯 定係另1種 藥 ??  

Flagyl = metronidazole, 你check下網
作者: manyways    時間: 2011-10-4 22:35

c 兄 係同1隻 龜 來!!!
我發現時 比個1次  metronadizole見佢冇再柯難屎
就冇再 比佢了  ..點知現在 又 有虫  但係之前 果d 已經冇左好多 了 ..
作者: Johannchan    時間: 2011-10-4 22:58
manyways 發表於 2011-10-4 22:35

c 兄 係同1隻 龜 來!!!

你隻龜成肚都係原蟲+寄生蟲, 慘!!!
作者: ah林-3-    時間: 2011-10-4 23:28
哇,好鬼死核突;
作者: keita_    時間: 2011-10-5 00:08
真係好想知隻龜嘅飲食習慣
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-10-5 15:47

都係睇返龜龜體重la....你d藥好似好勁
作者: manyways    時間: 2011-10-5 21:35
回復 redred123 的帖子

其實今日佢又柯左d jj屎了  早上都看見1-2 隻
晚上 看顯微鏡 就 找不到原虫 了 ..不過是一樣的jj屎 ..
全日 都見到佢 行行下咁 又大食 ...
顯微鏡 600人仔 淘寶來香港
作者: Johannchan    時間: 2011-10-5 22:35
manyways 發表於 2011-10-5 21:35

其實今日佢又柯左d jj屎了  早上都看見1-2 隻

恭喜師兄隻龜龜開始好返...要keep住食多幾次...我之前以為好返, 停左藥, 點知又爆過, 要餵多次藥就好返曬...
作者: Johannchan    時間: 2011-10-5 23:26

其實原蟲殺唔死! 我地只能減少佢地既數量, 原蟲永遠寄生於腸內及牙腔及喉嚨內, 當人類及龜遇到唔開心, 比如被其它龜騷擾, 心情差, 抵抗力一差, 就先爆腸中原蟲!  雖然原蟲很弱, 唔會變種, 或抗藥, 但原蟲的細胞簡單~繁殖力勁強!!

唔使驚食藥, 其實全球的畜牲都常被人在飼料內長期餵食少量呢隻藥, 去穩定及減少原蟲量.  但歐美已禁制在飼料內餵食呢隻藥, 因為發現長期服食可能會致癌.  我覺得平時爆原蟲時, 餵食少量呢隻藥一段時間係冇問題既.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2