香港龜友論壇

標題: 草龜兩隻後腿大臂位都有一處硬皮,其中一塊仲磨到揭起左見 [打印本頁]

作者: 小黑    時間: 2011-10-8 03:59
標題: 草龜兩隻後腿大臂位都有一處硬皮,其中一塊仲磨到揭起左見
我的成年草龜兩隻後腿大臂位都有一處硬皮,其中一塊仲磨到揭起左見肉. 開頭以為係腐皮症, 但無o個d病症. 懷疑係因為肥得濟, d肉磨地磨到咁. 點算呀??? HELP!!!
作者: sukky    時間: 2011-10-8 09:24

有無相.?

我認為乾養左好D

作者: 小黑    時間: 2011-10-8 11:07
回復 sukky 的帖子

左腳: 只有硬皮,其實已有一年啦~

右腳: 硬皮磨到一舊,甚至可以揭起見到肉(凹左落去但唔想佢痛,所以唔揭啦)~

作者: 無底深淵    時間: 2011-10-8 11:09
小黑 發表於 2011-10-8 11:07
回復 sukky 的帖子

左腳: 只有硬皮,其實已有一年啦~

明顯太肥
作者: 小黑    時間: 2011-10-8 11:12
我知道,所以每兩日先餵佢一次.....
作者: 小黑    時間: 2011-10-8 11:13

咁....磨到揭起o個度點算好? 搽龜精靈+乾養?
作者: sukky    時間: 2011-10-8 13:05
小黑 發表於 2011-10-8 11:13
咁....磨到揭起o個度點算好? 搽龜精靈+乾養?

其實我覺得一星期喂2-3次會好d
太肥了~~

e樣野吾係好清楚,,,暫時乾養
作者: 小黑    時間: 2011-10-8 22:03
明白, 唔該晒兩位~ 頭先拎埋d圖問魚佬, 佢話唔似皮膚病, 應該真係肥得濟磨選o左~ 買o左龜精靈幫佢搽, 好番前要佢乾養, 希望佢快d好番喇~

佢剛剛搬到新屋, 都絕食o左四日三夜喇~
作者: 小黑    時間: 2011-10-12 12:57
問完當日,佢傷口已經乾o左(雖然仲係無o左忽肉)~ 不過我都照滴o左幾日藥~ 依家開始放番落水~ :)
作者: stevelwh    時間: 2012-10-18 12:11
thanks for your sharing

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2