香港龜友論壇

標題: 僧人市場4800元買下受傷巨龜欲放生 [打印本頁]

作者: jackielee    時間: 2011-6-23 18:57
標題: 僧人市場4800元買下受傷巨龜欲放生
開封大相國寺僧人在胭脂河菜市場以4800元買下一只巨龜。6月29日,記者在大相國寺見到了這只巨龜(如上圖)。   據飼養它的釋印貴法師介紹,這只巨龜長58厘米、寬35厘米、高18厘米,重17.5公斤,頭若雄鷹,四足生鱗,大小如棋盤,體重趕上兩三歲的孩童,背上條紋清晰。他判斷這只龜的龜齡在800年至1000年。印貴法師現在每天喂其水葫蘆、西瓜等食物。巨龜的一條腿受了傷,待其痊愈後,印貴法師將把它放生。 (本文來源:大河網-大河報作者:周斌馬青竹)

作者: 巫師義    時間: 2011-6-23 19:01
如果受左傷未好返,仲要放生.....

咁隻龜咪死硬.....
作者: 爬爬爬    時間: 2011-6-23 19:03
在下孤陋寡聞  請問有無ching知依隻係咩龜?中國本土大型陸龜?又唔係好似喎
有無800-1000歲咁誇張啊
作者: 黑沙    時間: 2011-6-23 19:05
800-1000歲.....
作者: seaorcus    時間: 2011-6-23 19:06
所以話宗教人士真係無好野, 至鍾意老作, 乜鬼800-1000幾歲都UP得出
佛教喎, 佛下佛下咪佛到D香油錢番黎囉
作者: manini    時間: 2011-6-23 19:06
咩龜龜可以咁長命?
作者: 黑寶`;p    時間: 2011-6-23 19:07
800 - 1000年
作者: Kabc    時間: 2011-6-23 19:09
是否文字出錯80-100年是對
作者: Kabc    時間: 2011-6-23 19:10
回復 seaorcus 的帖子

你對宗教人士是否有偏見..............
作者: seaorcus    時間: 2011-6-23 19:12
爬爬爬 發表於 2011-6-23 19:03
在下孤陋寡聞  請問有無ching知依隻係咩龜?中國本土大型陸龜?又唔係好似喎
有無800-1000歲咁誇 ...

黑靴陸龜來的
作者: seaorcus    時間: 2011-6-23 19:13
Kabc 發表於 2011-6-23 19:10
回復 seaorcus 的帖子

你對宗教人士是否有偏見..............

事實擺在眼前, 呢條友自己都衰妄語
作者: avdavdavd    時間: 2011-6-23 19:25
唔好同我講放生=丟佢落大海

作者: 阿豪    時間: 2011-6-23 19:28
中國本土放生死硬
作者: LOVE_TABO    時間: 2011-6-23 19:31
如果佢係陸龜....落海咪大獲?
作者: tt123    時間: 2011-6-23 19:32
如果龜龜之前係比人養,咁放生=送死
作者: williams_ng    時間: 2011-6-23 19:35
可憐的龜龜
作者: TeddyLei    時間: 2011-6-23 19:45
80~100我可能會信= =
作者: gsnoob    時間: 2011-6-23 19:46

他們心想﹕「咁拿大隻巴西龜...無千歲都有八百啦﹗」

作者: gsnoob    時間: 2011-6-23 19:57
seaorcus 發表於 2011-6-23 19:06
所以話宗教人士真係無好野, 至鍾意老作, 乜鬼800-1000幾歲都UP得出
佛教喎, 佛下佛下咪佛到D香油錢番黎囉 ...

你意思係罰錢???
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-23 20:22
呀達黎....
真有米
作者: leofung    時間: 2011-6-23 20:55
800-1000歲....
呢個數字係呢度就笑話!但有好多人仲誤認為呢個世界有萬年龟,千年龟!
作者: seaorcus    時間: 2011-6-23 21:42

jimmybyc 你唔識野就咪係到多口水, 佛根本唔使你信佢, 佛家講法係各人自有因果, 你衰乜佛同菩薩都幫你唔到, 所以佛教根本就係一個多神教, 連鬼神同天人都拜埋一份
信佛由一開始遷唔成立, 佛根本唔係一個信仰對象, 係人都知信仰對象係神祇
仲有, 妄語就係妄語, 唔好無野好講就整句"你根本唔明宗教既意義", 我話你根本唔了解佛家先岩, 個和尚憑咩話隻龜800-1000歲? 有宿命通定他心通知隻龜D野呀?

作者: 6龜    時間: 2011-6-23 21:50
希望唔好 呢頭放生果頭就俾人捉番煮黎食
作者: sabera    時間: 2011-6-24 12:58
這支不會是逹仔 = = 似黑靴多哦....阿逹3800蚊那人真撿到了

作者: master28    時間: 2011-6-24 13:09
栢Ling哥 發表於 2011-6-23 20:22
呀達黎....
真有米

呀達黎嫁咩
唔係黑靴咩
作者: siukiubabi    時間: 2011-6-24 13:13
800-1000..邊有可能呀= =""
作者: sing昇1378    時間: 2011-6-24 13:22
80-100................
作者: 紅花    時間: 2011-6-24 13:24
他判斷這只龜的龜齡在800年至1000年  <<<<<係咪玩9我
作者: STAR_115    時間: 2011-6-24 16:40
黑靴....4800好似貴左d= =
80年都唔知有冇...
作者: 工友    時間: 2011-6-24 18:55
睇相唔係呀達
黑靴黎架
反正都吹 佢唔吹 8000 ~ 10000歲既

作者: 龜先人    時間: 2011-6-24 21:04
希望D隻龜龜可以健康生活下去 .放生都是一件好是 祝福........

作者: LKY    時間: 2011-6-24 21:08
係黑靴......

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2