香港龜友論壇

標題: 急!我家星仔病了... [打印本頁]

作者: kiuie    時間: 2011-11-1 23:47
標題: 急!我家星仔病了...
我隻星龜上星期日帶咗佢去晒太陽,之後番黎都冇事架...仲排咗好大舊酸...
點知過咗一、兩日,佢開始唔食野...成日瞓...仲唔開眼... 再過咗幾日,我試過浸醒佢,之後再用手餵佢食野,佢又食喎,第二日都係要浸醒佢先食....
但係都咗今日,浸佢都唔醒.... 點都唔肯食野... 我可以點做呀.... T_T HELP~~
作者: re5075    時間: 2011-11-1 23:49
講下你既setting同最好有相
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 01:13
回復 re5075 的帖子

箱溫26-30度,濕度50-70%,有磚底同木粒,亦有水盆
i don't know how to post photo...
THX~
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 07:17
你同佢曬太陽嗰日,太陽底下溫度幾多?有無係外面食左d乜嘢?
同埋你想清楚d,一定有d嘢發生先會咁樣
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 21:23
回復 windleaves 的帖子

我嗰日連地下都冇放佢落去, 只係放佢喺箱面行下...
我帶來佢落去嗰陣5點幾, 27-28度
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 21:30
請上龜嘅大頭相、全身相同埋大便相
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 21:31

it's not work woo...

作者: 慢慢爬    時間: 2011-11-3 21:32
曬左幾耐太陽???
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 21:33
見唔見到回覆框右上角有個高級模式?
點開佢,裡面倒數第三個icon就係圖片,點開,點“瀏覽”,然後選擇你嘅照片,然後點上傳
汗。。。教埋pc添~
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 21:38

作者: 工友    時間: 2011-11-3 21:41
回復 kiuie 的帖子

狀態好差 !
goodluck!
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 21:43
狀態的確好差
似是脫水,有無大頭相?
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 21:44
回復 慢慢爬 的帖子

20 mins.... 不會太多吧...
作者: sabera    時間: 2011-11-3 21:46
還肯吃東西,如有吹波波,馬上滴黑藥在幾顆水果糧那給它吃,,,真的不行只好滴在鼻孔等它吸入去,,,以上是個人醫豹仔的經驗,,,先說明,是個人意見,不一定對
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 21:46

但係我日日都有同佢浸水架喎... 都會脫水??

作者: kiuie    時間: 2011-11-3 21:48
回復 sabera 的帖子

冇吹波波呀...不過總係唔肯開眼...呢兩日都唔食野...
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 21:53
脫水,而且很瘦,有無大便圖?
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:02
冇食野...暫時未有便便喎...
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:03

但我尋日見佢D便便又唔會好乾喎...
作者: sabera    時間: 2011-11-3 22:06
咁真是難搞呢,,,花點錢去百佳買寶礦力粉開熱水給它泡'在太陽燈下泡..一天泡它三次,,,可以的挑開它口子餵點軟的水果糧,,好讓它有體力,
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:06

OK... let's try
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:07

頭先浸水時見佢飲咗D水,短暫開過下眼...
作者: sabera    時間: 2011-11-3 22:09
我家都有一只同你的一樣大小的星,,原本在大陸運回香港賣的貨= = 可賣給一位師兄後,發現它眼睛反白,不知何事,(可能我喂草粉,它入了眼)我用眼藥水醫好現在好好,
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 22:20
kiuie 發表於 2011-11-3 22:03

但我尋日見佢D便便又唔會好乾喎...

係點樣咖?形容下?
下次有便記得第一時間影低上傳
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 22:23
kiuie 發表於 2011-11-3 22:07

頭先浸水時見佢飲咗D水,短暫開過下眼...

唔好夾硬force-feed,拒食只是病徵,不是病因,搵到病因對症下藥先重要。
宜家要補水,最好係注射糖鹽水,退而求其次係用寶礦力稀釋浸水
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:25

按落去係軟的...
剛剛疴左@@

作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:28

買樽裝開水都得?? 有冇話要一比幾?
作者: sabera    時間: 2011-11-3 22:29
打針咁細一針,,,就死吧,,,不過強行餵食真是三思後行
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 22:34
kiuie 發表於 2011-11-3 22:28

買樽裝開水都得?? 有冇話要一比幾?

一份寶礦力三分水左右

作者: windleaves    時間: 2011-11-3 22:35
sabera 發表於 2011-11-3 22:29
打針咁細一針,,,就死吧,,,不過強行餵食真是三思後行

不會的,注射生理鹽水補水最快見效
浸水補極有限,其實效果不大,不得已為之而已
作者: sabera    時間: 2011-11-3 22:36
哦咁我又學到東西了,只是用藥店自己買的針打嗎,生理鹽水又在那買
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 22:38
kiuie 發表於 2011-11-3 21:38

還有,你咁嘅環境對咁細嘅bb黎講太乾
bb龜保水能力差,我會建議你撤掉瓷磚,全部鋪上樹皮,每日噴水兩三次
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 22:52
係呢,隻星排酸情況如何?酸嘅狀態如何?
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 22:57

未落街之前到係蛋花酸,落街之後即日排咗好大舊

作者: windleaves    時間: 2011-11-3 23:00
好大舊係點咖?豆腐渣狀?沙粒狀?定係一舊石?
作者: kiuie    時間: 2011-11-3 23:09

上圖睇到
一"PAT"咁囉
作者: windleaves    時間: 2011-11-3 23:18
唔係呀?咁叫做“好大舊”?定係佢後黎又排左好多?
作者: manyways    時間: 2011-11-3 23:22

c 兄 生理鹽水 藥房有得買嗎?

作者: windleaves    時間: 2011-11-3 23:26
manyways 發表於 2011-11-3 23:22

c 兄 生理鹽水 藥房有得買嗎?

答你唔到啊。。我無買過。。
我係屈醫生俾我咖~
或者你試下問下藥房,再唔係叫人係sz買返黎~
作者: kiuie    時間: 2011-11-4 00:07

因為佢之前D酸都係芝蔴咁細...所以相比起咁次算好大...
佢隻腳遮住咗DD
作者: windleaves    時間: 2011-11-4 00:24
kiuie 發表於 2011-11-4 00:07

因為佢之前D酸都係芝蔴咁細...所以相比起咁次算好大...

即咁,你隻龜我會考慮兩個問題:1. 脫水,2. 結石

其實呢兩個問題歸根到底係一個問題:都係體內水分極度不足引致身體機能出現問題。如果只是單純脫水,一兩針可以有好轉,但如果加埋結石。。。

老實講,隻星狀態極差,如果0係有經驗嘅飼主手中,仲有一線生機;0係新手手中。。。唔。。做好心理準備,盡人事,聽天命。

最後給你兩個建議:
1. 多爬文改善環境,你呢種環境養bb星,養10隻死9隻。
2. 新手唔好養星,一定要養星就揀8cm以上的,一定要養bb星。。。。god bless you~

p.s.:日日浸水唔=唔會脫水;有酸亦都唔=唔會結石

作者: kiuie    時間: 2011-11-4 00:29

多謝CHING詳細解答~
現在也只能睇佢同我仲有冇緣喇... 希望佢會有好轉啦...
作者: windleaves    時間: 2011-11-4 00:32
你整開佢嘅嘴睇下舌頭嘅顏色,粉紅?淺粉紅?白色?
同埋當你拿起佢嘅時候,佢嘅頭會唔會無力地左右搖擺?
作者: Sred    時間: 2011-11-4 00:33

原來可以滴落d糧度嫁,仲乜得好苦咁打開佢個口
作者: kiuie    時間: 2011-11-4 00:40

係淺粉紅色,通相拎起佢就縮一縮個頭,又唔多感佢左右搖喎
作者: sabera    時間: 2011-11-4 00:41
小星真的幾難搞,,鈣多了結石,,少了軟甲- - "
作者: windleaves    時間: 2011-11-4 00:42
kiuie 發表於 2011-11-4 00:40

係淺粉紅色,通相拎起佢就縮一縮個頭,又唔多感佢左右搖喎 ...

咁都無咁驚。加油啦~
作者: windleaves    時間: 2011-11-4 00:42
sabera 發表於 2011-11-4 00:41
小星真的幾難搞,,鈣多了結石,,少了軟甲- - "

其實bb星最驚唔係結石,係脫水。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2