香港龜友論壇

標題: 星B真係話死就死....? [打印本頁]

作者: 牛~    時間: 2011-11-4 02:03
標題: 星B真係話死就死....?
奇中1隻星龜b無啦啦rip左.....
咩事...

作者: D-hero    時間: 2011-11-4 02:05
牛~ 發表於 2011-11-4 02:03
咩事...

你咁比d乜瓜物瓜佢食...好難唔死.....
作者: Johannchan    時間: 2011-11-4 02:19
D-hero 發表於 2011-11-4 02:05
你咁比d乜瓜物瓜佢食...好難唔死.....

佢比d乜瓜物瓜佢食..."瓜瓜" 聲...梗係瓜啦......大吉利是

R.I.P...
作者: 牛~    時間: 2011-11-4 02:28
回復 D-hero 的帖子

rip...真係正正常常無啦啦.....
作者: D-hero    時間: 2011-11-4 02:31
牛~ 發表於 2011-11-4 02:28

rip...真係正正常常無啦啦.....

暴所謂暴斃唔係無啦啦死!而係一定有野你自己睇唔到....想知既就爬文 懶既等我起身再話你知!!
我食左葯好眼訓.....
作者: Johannchan    時間: 2011-11-4 02:35
呢期真係好多星B死, 哀悼區好多人無啦啦死星B.  唉... R.I.P.  節哀順便啦.....
作者: 牛~    時間: 2011-11-4 02:35

岩岩9點幾餵佢食野都正正常常=.=
之後岩岩見佢開眼 係山lon入面(平時好小咁)
咁咪令出黎睇下...點知
作者: tetsuro    時間: 2011-11-4 02:50
牛~ 發表於 2011-11-4 02:35

岩岩9點幾餵佢食野都正正常常=.=

夜晚9點幾餵食嗎?
作者: ashbone    時間: 2011-11-4 08:29
咁就死咗
作者: ah林-3-    時間: 2011-11-4 08:43
牛~ 發表於 2011-11-4 02:03
咩事...

其實死緊有原因既.只係你吾知而已.
點都好啦..rip..
只好下次自己小心啲養姐-.-
作者: williams_ng    時間: 2011-11-4 09:22
R.I.P.
作者: sukky    時間: 2011-11-4 09:53
RIP  
作者: happycyk    時間: 2011-11-4 09:54
星B的確係成日暴斃

所以有D指南成日老點新手養星龜

計我話, 星龜係老手先岩養就真
作者: leonardomonster    時間: 2011-11-4 10:45
RIP..
作者: chim    時間: 2011-11-4 10:48
Rest in peace la....
作者: 阿豪    時間: 2011-11-4 10:50
RIP
作者: 小TEE    時間: 2011-11-4 11:23

期限中....C兄唔好訓啦! 快D起身呀!!!
作者: D-hero    時間: 2011-11-4 11:47
小TEE 發表於 2011-11-4 11:23

期限中....C兄唔好訓啦! 快D起身呀!!!

係喇係喇起身喇
作者: D-hero    時間: 2011-11-4 11:51
星龜通常暴斃 多數因為呼吸道既病 好似肺炎 同感冒 仲有d係主人係咁比野佢地食!令佢地飽到死~"~太熱 太焗 太涷 太乾 都一樣會死 當然都有d個案係隻星自殺=.="玩跳水 一係就浸住水訓死左 唔起身抖氣 咁咪死係水度囉
作者: 花次郎    時間: 2011-11-4 13:40
RIP
作者: 真正的訪客    時間: 2011-11-4 13:44
我個2隻仲好健康
作者: 小TEE    時間: 2011-11-4 13:49

咁樓主隻星...係飽死??
作者: 大吉    時間: 2011-11-4 13:53
D-hero 發表於 2011-11-4 11:51
星龜通常暴斃 多數因為呼吸道既病 好似肺炎 同感冒 仲有d係主人係咁比野佢地食!令佢地飽到死~"~太熱 太焗  ...

乜得你d口敏咁似果個古能修偉人,星會飽死真係難相信囉
作者: ericboy    時間: 2011-11-4 14:06
D-hero 發表於 2011-11-4 11:51
星龜通常暴斃 多數因為呼吸道既病 好似肺炎 同感冒 仲有d係主人係咁比野佢地食!令佢地飽到死~"~太熱 太焗  ...

多謝高手詳細解答,
不過我睇完之後除左笑都冇第2個反應了...  

作者: 牛~    時間: 2011-11-4 14:07
回復 小TEE 的帖子

死因不明... 會唔會係佢叫 所以死
作者: D-hero    時間: 2011-11-4 16:33
大吉 發表於 2011-11-4 13:53
乜得你d口敏咁似果個古能修偉人,星會飽死真係難相信囉

似成點xd?? 有無佢5成功力先
作者: D-hero    時間: 2011-11-4 16:34
ericboy 發表於 2011-11-4 14:06
多謝高手詳細解答,
不過我睇完之後除左笑都冇第2個反應了...

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
你覺得似自殺定他殺呢??
作者: _朱古力_    時間: 2011-11-4 21:10
RIP.....=[
作者: windleaves    時間: 2011-11-4 22:24
D-hero 發表於 2011-11-4 02:31
暴所謂暴斃唔係無啦啦死!而係一定有野你自己睇唔到....想知既就爬文 懶既等我起身再話你知!!
我食左葯好 ...

100%同意!!
個個都話暴斃, 查實有無咁多暴斃呀。
唔爬文,用錯誤方法養,又唔知點係正常點係唔正常,出左問題都唔知,瓜左就一律歸於暴斃,“暴斃”這位同學真係冤枉!RIP~

作者: D-hero    時間: 2011-11-5 01:35
windleaves 發表於 2011-11-4 22:24
100%同意!!
個個都話暴斃, 查實有無咁多暴斃呀。
唔爬文,用錯誤方法養,又唔知點係正常點係唔正常, ...

終於有人明我講咩喇 根本就無暴斃呢回事.....暴斃個詞語用到濫晒
作者: 牛~    時間: 2011-11-5 10:51
回復 windleaves 的帖子

但係2隻一齊養
另一隻重好地地...
作者: 牛~    時間: 2011-11-5 10:52
回復 小TEE 的帖子

飽佢就唔食架啦??
作者: suedama    時間: 2011-11-5 10:54
rip
作者: boom76    時間: 2011-11-5 11:19
牛~ 發表於 2011-11-5 10:51

但係2隻一齊養

我唔係想咒你,冇人想龜有事
如果你唔改善你養法(setting ,食物。。。)
遲早會再出事
作者: 小TEE    時間: 2011-11-5 12:43
回復 牛~ 的帖子

我隻星食飽飽就會走開..就算放係佢面前..望都唔會望!!
所以我覺得無可能飽死架!
作者: 小TEE    時間: 2011-11-5 12:45

其實真係好多因素><
個人覺得可能係食物營養不足啦!
好多時D人都係淨係M糧加油麥><
我之前看醫生...
醫生話根本唔應該比油麥佢食!!!
但係我見好多人..都係照比佢食

作者: 小TEE    時間: 2011-11-5 12:47
回復 牛~ 的帖子

有資料顯示...即使係一對TWNIS(人)在同一環境成長..
佢地既健康同成長都會有分別架><
我諗龜都係一樣
作者: 牛~    時間: 2011-11-5 17:02
回復 boom76 的帖子

而家基本上咩都齊晒架啦
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-5 17:38
牛~ 發表於 2011-11-5 17:02

而家基本上咩都齊晒架啦

其實咁啦 隻星死左 好大機會佢本身都有問題
話晒佢係星B(不嬲強調唔好買BB龜..)
不過咁 你飼養既手法幫唔到佢不特止 反而加速左佢既死亡
我睇返你之前D POST 又落晒暖墊又冇水盆咁 餵野食又唔三唔四
餵食時間又錯晒 咁佢既死你都係責無旁貸
有樣野想問一問既就係 其實你有冇落到UVB燈比佢地架?
睇你之前D相唔太覺有~
建議你E家 改一改你既餐單 請教下呢到既高手
SETTING方面知你龜箱地方有限  但都要加返個水盆 (因為龜B好易慢性脫水而死)
現存既龜龜因為都係B既關係你都唔好抱咁大期望 唯有你盡你既能力
得閒唔太凍就曬下太陽 (曬太陽係預防生病最好既藥物)
盡量少騷擾 係早上餵食(不要再晚上餵) 切忌餵太多
咁樣你家既龜B生存機會都會大返D~

我都係新手 有錯請高手指點..
作者: zero322    時間: 2011-11-5 17:47
其實星要飽死真係好難....反而紅腿戈D就要小心D....
養星我都係養左一個月 重量 日日44g升到48-51g我就冇再比野佢食~
但到依家1g都冇升過-0-
作者: boom76    時間: 2011-11-5 18:35
牛~ 發表於 2011-11-5 17:02

而家基本上咩都齊晒架啦

齊唔等如正確,
如果個媽媽晚晚半晚先比野個bb食,又唔係比奶喎,有日個bb瓜咗佢同呀sir講個bb係暴斃
最小都算誤殺
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 21:58
牛~ 發表於 2011-11-5 10:51

但係2隻一齊養

人都有d抵抗力好,有d抵抗力差咖啦
努力爬文,改善養法,珍惜剩下的生命
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 21:58
牛~ 發表於 2011-11-5 10:52
回復 小TEE 的帖子

飽佢就唔食架啦??

陸龜不是金魚,不會飽死
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 22:00
小TEE 發表於 2011-11-5 12:45

其實真係好多因素><

有咩辦法?d新手養寵物前唔做功課,剩係聽舖頭d人講。。。人地做生意為求出貨,緊係有咁易講到咁易咖啦。
作者: 工友    時間: 2011-11-5 22:06

認同 !!!!
由其是藍衫黨 成日行過見到佢地氹客買龜 : 好簡單架咋,一星期浸一次水,淨食菜得架喇,
一支uva+b燈膽,粟米沙鋪底,e度有齊晒,,,,,一隻怕唔怕佢悶呀,買多只陪下佢啦.........
死未!
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 23:04
工友 發表於 2011-11-5 22:06

認同 !!!!

哈哈,工友兄嘅口吻好鬼傳神~
請看看我這個“新手”今日在魚街的經歷:http://www.hkturtle.org/forum.ph ... o=lastpost#lastpost
藍衫黨係咪洞X湖? 嗰度賣四百幾嘅盾臂bb好可憐,d殼三尖八角,有d一看就知道軟甲,就算係買8百1千嗰d,精神都差,而且睇箱內的大便情況,腸胃問題不容樂觀。

其實,成個魚街行落黎,基本無一間d bb龜叫做精神好的

作者: 工友    時間: 2011-11-5 23:10

我講果d 同你去問果d 係咪好似呢 !
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 23:21
zero322 發表於 2011-11-5 17:47
其實星要飽死真係好難....反而紅腿戈D就要小心D....
養星我都係養左一個月 重量 日日44g升到48-51g我就冇再 ...

“養星我都係養左一個月 重量 日日44g升到48-51g我就冇再比野佢食~”

完全唔明你意思。點樣日日由44g升到48-51?
升到51以後你就無俾嘢佢地食?然後你又希望佢地能增重????
請問佢地仲在生嗎?
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-5 23:22
windleaves 發表於 2011-11-5 23:04
哈哈,工友兄嘅口吻好鬼傳神~
請看看我這個“新手”今日在魚街的經歷:http://www.hkturtle.org/forum.ph ...

我根本就係2日先一餐~
不過我認為夜晚為龜始終唔太好 正等同人一樣臨訓前食到好飽即刻去訓一樣...
身體機能都進入休息狀態 消化自然比較差....

不過都係新手愚見 小弟絕對唔咁挑戰高手AR
話晒各人有各人養法MA~
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 23:25
工友 發表於 2011-11-5 23:10

你直頭可以去佢地到返工
我扮曬好想買咁問晒價錢講曬價,佢地即刻sale我買嗰d廢燈(有一間廢到係B字頭嗰只燈)。

作者: windleaves    時間: 2011-11-5 23:27
烏龜的 發表於 2011-11-5 23:22
我根本就係2日先一餐~
不過我認為夜晚為龜始終唔太好 正等同人一樣臨訓前食到好飽即刻去訓一樣...
身體機 ...

唔好咁講,大家交流而已,除了基本嘢,其他無話對或錯噶~
我自己作息不定,所以我d龜都同我一樣,佢地慣左俾我虐待~
定時作息當然最好。

作者: 工友    時間: 2011-11-5 23:28

e d工做唔做都把啦 埋沒良心!
講左幾銀?
作者: zero322    時間: 2011-11-5 23:40

全部在
可能我意思表達好差

姐係隻星重左5g就唔餵 每日如事
而唔係永遠keep住45升51... 例子黎 我驚餵得太多...
唔知咁做會唔會搞到隻星唔夠野食呢?
我係大約而每隻size比佢地食
例如紅腿7cm 就要每日食7-8g到野食 姐係60->68-70到就戈日唔再餵
作者: windleaves    時間: 2011-11-5 23:45
工友 發表於 2011-11-5 23:28

e d工做唔做都把啦 埋沒良心!

十蚊至幾十不等~

作者: windleaves    時間: 2011-11-5 23:49
zero322 發表於 2011-11-5 23:40

全部在

唔。。。。我都係唔明。。。。可能今日俾d奸商係咁洗腦,理解力大為退步。。。
有無師兄可以幫手翻譯下啊啊啊啊啊啊啊。。。
作者: zero322    時間: 2011-11-6 06:43

其實姐係每日食5g野食呀隻星 食得太多怕佢腸胃差

作者: windleaves    時間: 2011-11-6 07:50
zero322 發表於 2011-11-6 06:43

汗。。。咁精確。。。。
咁養法。。。有咩樂趣。。
再講。。這種做法能一直堅持咩?
可能我係懶人。。。我做唔到咁嘅地步。。
養龜,我奉行:要認真但不要過分認真,要細心但不要過度精緻。
養龜應該是一種樂趣,一種能持之以恆的樂趣。

作者: windleaves    時間: 2011-11-6 08:00
zero322 發表於 2011-11-6 06:43

同埋我覺得幼龜應該每日投餵,但少食多餐,以滿足其成長需要。
2日餵一次,過度限制食物量、高纖維低蛋白等等理念對幼龜其實都唔係咁好。

我自己雖然有時因為唔得閒而無日日餵,但真係唔算多,當清腸胃
作者: zero322    時間: 2011-11-6 08:28

姐係應該2日一次?
我每日2次架隻星... 反而係紅腿先1次

唔係準既 主要原因係因為隻星成日唔肯食野訓覺 所以至少要比佢食到咁多野落肚
可能咁做有點細緻 但我始終唔想隻星就咁唔食野就88
作者: 工友    時間: 2011-11-6 09:40

wind兄 你d在線時間都幾飄忽下喎!

作者: 烏龜的    時間: 2011-11-6 10:51
windleaves 發表於 2011-11-6 07:50
汗。。。咁精確。。。。
咁養法。。。有咩樂趣。。
再講。。這種做法能一直堅持咩?

超級認同!!!!!!!!
計著呢樣計著個樣邊有樂趣
我覺得養寵物係一種享受 而唔係一種束縛/包袱!
作者: zero322    時間: 2011-11-6 10:56
回復 烏龜的 的帖子

我覺得係一種責任~ 享受係你享受而唔係佢享受
作者: windleaves    時間: 2011-11-6 11:38
zero322 發表於 2011-11-6 08:28

姐係應該2日一次?

唔係,你誤會左~
我個人唔贊成為了讓佢地長得慢而兩日一餵
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-6 11:50
zero322 發表於 2011-11-6 10:56
回復 烏龜的 的帖子

我覺得係一種責任~ 享受係你享受而唔係佢享受

師兄 享受唔代表唔盡責lor= =
中間係冇矛盾..................
作者: 忠仔~    時間: 2011-11-6 11:56
D-hero 發表於 2011-11-5 01:35
終於有人明我講咩喇 根本就無暴斃呢回事.....暴斃個詞語用到濫晒

跟本無暴斃????真係=.=??.....咁咩叫暴斃先哈哈~~
作者: D-hero    時間: 2011-11-6 12:14
忠仔~ 發表於 2011-11-6 11:56
跟本無暴斃????真係=.=??.....咁咩叫暴斃先哈哈~~

暴斃只係形容突然死亡 但係暴斃唔係死因
作者: zero322    時間: 2011-11-6 12:33

因為你回複我
我重以為我咁餵唔得
作者: windleaves    時間: 2011-11-6 15:33
zero322 發表於 2011-11-6 12:33

因為你回複我

其實無話得唔得嘅,個個有自己的見解和餵法~
目前誰也不能說死,十年之後見真章吧~
作者: windleaves    時間: 2011-11-6 15:36
D-hero 發表於 2011-11-6 12:14

同埋所謂突然死亡,只是飼主嘅感覺,有可能有病徵出現好耐而不知,所以先覺得突然。
真正毫無原因的暴斃,少之又少,而且解剖後也多數能找到原因。
作者: 忠仔~    時間: 2011-11-6 20:31
D-hero 發表於 2011-11-6 12:14

有點........矛盾呀>.<....死因係無故死亡...咁係唔係叫暴斃...
死因: 無故死亡/突然死亡
暴斃就係佢既死因~~唔知可唔可以咁講~
作者: 忠仔~    時間: 2011-11-6 20:33

真正暴斃小之又小咁都唔係100%無可能.....可能樓主隻龜真係暴斃呢??
當然真正既死因緊係要去驗屍先一清二楚~
作者: 工友    時間: 2011-11-6 20:39
大家唔好估咁多答案喇 !
搵肥文啦
作者: tintin    時間: 2011-11-6 21:41

計落,時間都係咁上下喇.....
咁多星星byebye,其實只因為兩個月前好多人買左黎養。
蛋星過到頭一個星期,下一個byebye期應該就係而家咁上下。
積番d德,大家盡量吾好買星b喇。
多需求有市場,就會太量生產,即係多左cb 龜b出黎送死...
你地少人買,佢地自然就會慢慢減產。(好似街邊d斷手斷腳集團乞衣咁)
作者: 牛~    時間: 2011-11-8 23:32
回復 烏龜的 的帖子

有uvb燈...都買左好幾個星期
咁應該幾點餵佢食野-.-
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-8 23:52
牛~ 發表於 2011-11-8 23:32
回復 烏龜的 的帖子

有uvb燈...都買左好幾個星期

你果然真係夜晚餵~
點解建議你唔好夜晚餵係因為 好似人咁 你臨訓前食到好飽
跟手去訓好難話消化得好架LOR!因為身體既機能都去左休息!
咁佢消化唔好 腸臟有問題 病/死都正常丫~
建議你暇好每日三點前餵~係日頭比D時間佢做下消化 咁會好D
作者: 牛~    時間: 2011-11-9 00:00
回復 烏龜的 的帖子

但bb黎....人bb夜晚都飲夜奶啦
作者: 牛~    時間: 2011-11-9 00:01
回復 烏龜的 的帖子

1日而家餵3次 朝早8 9點 下午 1 2點 夜晚8 9到
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-9 00:04
牛~ 發表於 2011-11-9 00:01
回復 烏龜的 的帖子

3次!?
你要多D留意交易區!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我家BB都係兩日一餐 突然覺得自己好刻薄TIM!
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-9 00:07
牛~ 發表於 2011-11-9 00:01
回復 烏龜的 的帖子

你真係當左佢地係人一日要食3餐!?@@
佢地消化需要既時間好耐架LOR@@你知唔知架?
點同人~你兩三個鐘就消化晒一餐既野
佢地要幾個鐘再加上熱氣先可以做到消化!夜晚凍冰冰叫佢地點做消化AR?
未消化完一餐又食野落肚 跟住又食.....咁.......終於明白你第一隻龜點死...
作者: 牛~    時間: 2011-11-9 00:16
回復 烏龜的 的帖子

gg.......我比你更新 原諒我的無知吧
作者: 烏龜的    時間: 2011-11-9 00:20
牛~ 發表於 2011-11-9 00:16
回復 烏龜的 的帖子

gg.......我比你更新 原諒我的無知吧

我冇話你@@
只係想你的龜龜好 你喜歡可以參考下 不喜歡可以再問問其他師兄的

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2