香港龜友論壇

標題: 佢地係咪真係肺炎?(有片) [打印本頁]

作者: 小黑    時間: 2011-11-6 02:00
標題: 佢地係咪真係肺炎?(有片)

依兩隻巴西苗唔食o野好多日,又唔肯落水,間唔中開口呼吸,掉佢地落水但見唔到佢地側游(因為每次都好快抓住o野上岸)~ 我驚佢地有肺炎,所以分缸養,用黑藥每日兩次,再浸營養水(vit.B & C + 葡萄糖), 日日開著UVA+UVB燈照佢地keep住氣溫30-31'c,水溫28-29'c~ 今日係第六日,依然唔肯食o野(開口糧)~ 頭先拍o左片,1 min 10 sec開始,左邊隻龜龜先開口(大約每兩分鐘一次),然後就到右邊隻龜龜(大約每五六分鐘一次)~ 請問佢地係咪真係肺炎? 或是感冒? 左邊隻龜龜可能因為浸水太耐, 手手腳腳好似有腐皮(所以加o左石春俾佢地爬上去, 但佢地唔肯落水,上石春又飲唔到營養水, 驚佢餓死~ 點好呀?? 謝!!

http://youtu.be/BQStJ5Lky6w
作者: hihihim123    時間: 2011-11-6 02:30
有無俾佢地曬太陽...巴西一定要每日都曬
作者: 小黑    時間: 2011-11-6 02:36
回復 hihihim123 的帖子

係喎,唔記得提~ 我日日開著UVA+UVB燈照佢地~ (已加返依句上去)
作者: totobb326    時間: 2011-11-6 02:45
個缸會否細左d ar? 2隻Bo!
作者: hihihim123    時間: 2011-11-6 03:03
小黑 發表於 2011-11-6 02:36

係喎,唔記得提~ 我日日開著UVA+UVB燈照佢地~ (已加返依句上去) ...

照幾多個鐘?
作者: 小黑    時間: 2011-11-6 11:17
回復 totobb326 的帖子

依個係分缸養時用o既膠盒~
作者: 小黑    時間: 2011-11-6 11:18

日夜一路照住去keep溫度30-31'c~
作者: chim    時間: 2011-11-6 22:00
夜晚要熄燈俾佢地瞓, 我d龜龜用天然光, 每晚~6pm就開始瞓到天光...
作者: 小黑    時間: 2011-11-6 23:48
回復 chim 的帖子

其他無事o既龜龜當然唔會開燈, 但佢地兩隻病緊.... 等我聽日去買陶瓷膽啦~

咁....即係佢地兩隻係咪真係病呢? thanks~~~
作者: 豬仙人    時間: 2011-11-7 10:10
回復 小黑 的帖子

當然病緊! 健康龜隻唔會響陸地上面開口呼吸,
最多只會打呵欠, 或者偶然吐氣發聲.
呼吸道感染就已經肯定啦!
去到肺炎未就好難確定!
畢竟係龜苗, 你盡力之餘, 亦最好做足心理準備.
作者: 小黑    時間: 2011-11-7 10:27

回復 豬仙人 的帖子

感謝回覆~~ 我會努力, 最弊係星期三可能得番18'c~ 唉........
作者: chim    時間: 2011-11-7 13:13
用陶瓷膽+暖管就可keep住溫度, 要有足夠睡眠才可抵抗疾病....
作者: 小黑    時間: 2011-11-7 14:29
回復 chim 的帖子

Thank you!
作者: 小黑    時間: 2011-11-8 11:25
其中一隻頭先o係水裡嘔o左d白色o既o野出o黎, 好似半生熟蛋白咁... 似乎嚴重o左.....

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2