香港龜友論壇

標題: 盾龜叫…盾龜叫…=_= [打印本頁]

作者: Nick    時間: 2011-11-9 01:14
標題: 盾龜叫…盾龜叫…=_=

箱左邊, 有熱點...32-35度
旁邊有抽氣扇
箱長90CM, 高40CM, 深30CM, 因為主人間房本身焗, 10尺X8尺, 故無裝玻璃門
另一箱有11" X 11" 的窗口.

箱右邊, 冷點, 長期26-28度.

初初佢個咀無黑邊的... 家陣唔知點解變左烏咀狗咁.... 抺又抺唔到..
佢長5.7CM, 重60克.
大便正常, 但排酸就隔十日排一次, 時多時少, 牙膏狀.
隔二三日浸一次水
食過一次車前, 因為驚佢太涼, 上次食完, 都唔係柯爛屎, 但有少少濕.
平時食唐生菜, 油麥菜, 芥蘭,
有時溝波菜, 蕃薯菜, (今日終於俾我買到一大包, 佢會轉食蕃薯葉做主食+其他菜+糧)
不過佢好精, 溝左糧既菜, 佢可以揀只沾有少糧的菜來食....
有時我將水果糧當JAM 咁用兩塊葉夾住呃佢食.

我既問題係..........我呢兩三日聽到隻盾係度叫..... 都幾大聲下...
似係"吱"一聲咁..... 噚日一個鐘聽佢吱左三次.....
今日只留意到一次... 因為無好似噚日咁坐係度望住佢一個鐘..

呢二日見佢有少少鼻水.
但無其他 => 張咀用力呼吸, 未有泡狀分泌分, 口入面都未有野, 條脷就好靚既粉紅色...
因為爬文見過師兄話龜叫得多唔係好野....所以而家十分擔心.........

P.S.由於我個箱係半開放既關係, 我今日拎左塊幾厚既MICROFIBRE 布, 遮左佢半邊前面, 等佢晚上瞓時, 無咁凍 (50W 藍膽).
不過, 我發現, 佢都係自己走左去屋仔同棵蘆薈中間瞓, 個頭26度左右...

作者: Nick    時間: 2011-11-9 01:21
燈是ZOOMED 的10W UVB
白燈唔記得幾多火......因為唔係我買, 但唔係50W 就100W
藍膽50W

每日7-17 開UVB
白燈就8-12, 1-3, 4-5 (因為驚長開熱過頭, 所以中間停一停俾佢休息).
未買造霧同温控... 因為未睇啱.....
作者: D-hero    時間: 2011-11-9 01:35
Nick 發表於 2011-11-9 01:21
白燈唔記得幾多火......因為唔係我買, 但唔係50W 就100W
藍膽50W

C兄
第1你有無諗過你D草粒散成咁 咁大塵 對盾盾既呼吸系統係咪唔係咁好呢??
第2藍膽好似唔係加熱用...??新手問題!!
第3整咁鬼多雪條棍 有咩用咁呢??
作者: Nick    時間: 2011-11-9 01:42
回復 D-hero 的帖子

1.) D 草粒買返來係咁... 我可以點?
2.) 俾個賣龜佬點..佢話可以... 晚上開左, 都有30度...
3.) 本身係想整高D, 等佢可以高D 照燈, 唔高興就去返瓷磚度照.
作者: D-hero    時間: 2011-11-9 01:46
Nick 發表於 2011-11-9 01:42
回復 D-hero 的帖子

1.) D 草粒買返來係咁... 我可以點?

1.) D 草粒買返來係咁... 我可以點? 掉左佢啦!再買 XD
2.) 俾個賣龜佬點..佢話可以... 晚上開左, 都有30度... 換紅膽 OR陶瓷膽啦 再涷D唔多掂
3.) 本身係想整高D, 等佢可以高D 照燈, 唔高興就去返瓷磚度照. 要既咩=.= 換個正常D既+溫膽洗咩去到咁高-.-

想問下你D燈座壞晒嫁?? 得中間有野既@@??
作者: Nick    時間: 2011-11-9 01:48
唔係... 當日預左裝四個... 而家得2 盞燈MA
咪放埋一邊先LAW.
另外兩個備用.
作者: 花次郎    時間: 2011-11-9 01:50
windleaves 兄 返來唷, 快D返來唷~~~~
作者: Sred    時間: 2011-11-9 02:28
回復 Nick 的帖子

我都係用呢隻草粒,新嘅係好實好靚,但係如果D龜痾咗尿落去,
就會散曬,我嘅方法就係一星期清理一次,把散咗嘅清走,
如果無時間,可以考慮用紙粒
作者: Nick    時間: 2011-11-9 02:45
回復 Sred 的帖子

我係嫌紙粒大塵先換草粒的...
我清密D 啦..
作者: Sred    時間: 2011-11-9 02:56
回復 Nick 的帖子

我唔識接落去...
作者: 花次郎    時間: 2011-11-9 02:58
回復 Sred 的帖子

剩係 鋪瓷磚 做底材就無塵既問題.   
作者: Sred    時間: 2011-11-9 03:24
回復 花次郎 的帖子

hehe!其實我而家就係咁...因為隻星之前有流鼻水,所以清曬d草粒
不過而家佢好返曬,我會比返d草粒or木碎佢哋,因為佢哋係鍾意大自然環境
又不過,我想整咗個兜先,因為方便更換草粒or木碎.

作者: Nick    時間: 2011-11-9 03:27
回復 Sred 的帖子

我係草粒下放一層報紙, 換個陣成張報紙抽走, 都OK 方便.
作者: Sred    時間: 2011-11-9 03:46
回復 Nick 的帖子

我都係咁,不過我想分開草粒,磚,報紙d範圍(你都係咁)
所以我想整個兜再整幾級樓梯,如果佢哋想訓草粒就要自己爬上去

作者: Sred    時間: 2011-11-9 03:49
回復 花次郎 的帖子

我又幫幫手先!hehe
windleaves 兄 返來唷, 快D返來唷~~~~
作者: Johannchan    時間: 2011-11-9 03:58
幫埋你.....

windleaves 兄 返來囉, 快D返來囉~~~~

作者: waiman    時間: 2011-11-9 05:05
Nick 發表於 2011-11-8 12:21
藍膽50W

ZOOMED冇10W UVB, 亦冇咁既樣既UVB架wo.
作者: Johannchan    時間: 2011-11-9 05:58
waiman 發表於 2011-11-9 05:05
ZOOMED冇10W UVB, 亦冇咁既樣既UVB架wo.

佢應該係講Zoomed 10.0 UVB
作者: waiman    時間: 2011-11-9 06:06
Johannchan 發表於 2011-11-8 16:58
佢應該係講Zoomed 10.0 UVB

但係zoomed 10.0係6條直管, 佢果個係羅旋形管.
作者: Nick    時間: 2011-11-9 07:11
回復 waiman 的帖子

盞燈是男友買的…係魚街買…佢記得係z字頭…咁而家即係唔知盞燈是什麼牌子……
Sure 是10.0 uvb
作者: Nick    時間: 2011-11-9 07:12
回復 Johannchan 的帖子

Thx,咁都照得明
作者: 工友    時間: 2011-11-9 07:15
回復 花次郎 的帖子

花兄 我地去碼頭拋西瓜再呼叫 WIND兄 返黎唷!
佢可能會快D收到...
作者: 工友    時間: 2011-11-9 07:18
回復 Nick 的帖子

C兄 快D掉晒D底材啦 咁散....
爬地$30一包 重有隻大SIZE  唔知幾銀!

作者: Nick    時間: 2011-11-9 07:22
回復 工友 的帖子

我………係奇x度買…新開的…
作者: Nick    時間: 2011-11-9 07:23
可能…係我有時噴水…保持濕度…搞到草粒發左…我換左佢啦…
作者: 工友    時間: 2011-11-9 07:30
回復 Nick 的帖子

冇可能咁散喎
我以前唔識都係0係奇X買 依家次次都0係爬地買
一樣價位起碼多一倍 你都去睇下!
作者: 工友    時間: 2011-11-9 07:31
回復 Nick 的帖子

咁肯定係了..............................
噴水草粒散梗啦!!!!!!!!!!!
作者: Nick    時間: 2011-11-9 07:34
回復 工友 的帖子

而家先知原來草粒是不能噴水…
作者: windleaves    時間: 2011-11-9 07:44
真係。。。。
唔怪得我睡不安寧,今日晨早醒左(幾耐未試過6點醒呀陰功!)原來咁多人系度用念力叫魂。。。。。。。。。。。。。。。

呀nick。。。。。。師妹吓嘛?即咁,如果係我呢,我會:
1. 換左d底材,咩草粒紙粒呢d全部丟掉吧,我會建議用紅土,最不濟都可以用報紙瓷磚(加濕方面再想辦法)

2. 檢查龜鼻腔有無異物

3. 睇下做左1之後 仲有無鼻涕同叫聲,仲系有嘅話,考慮感冒

有幾個問題想確認下:
1. 你嘅風扇係抽出定係抽入?
2. 無玻璃門嘅情況下,箱裡外溫差幾多?
作者: 工友    時間: 2011-11-9 07:45
回復 Nick 的帖子

依家知好過一路唔知!
想噴水唔好用草粒做底. 用椰泥,木粒........
草粒OR紙粒遇水即散 自己諗用咩底
作者: windleaves    時間: 2011-11-9 07:47

話說,大家唔好再用我嘅ID做標題得唔得。。。。。我老人家心血少。。。

大家入黎齊齊討論先好玩 集思廣益呀嘛
作者: windleaves    時間: 2011-11-9 07:57
仲有 ,你將嗰溫濕度計放係水盆(?)上邊,濕度好明顯反映唔到真正嘅濕度
作者: Nick    時間: 2011-11-9 08:00
回復 windleaves 的帖子

我個細水盆不定期移位…但收到…唔會再放温度計下…
作者: windleaves    時間: 2011-11-9 08:04
呢個標題我中意~哈哈~
作者: waiman    時間: 2011-11-9 09:07
Nick 發表於 2011-11-8 18:11
回復 waiman 的帖子

盞燈是男友買的…係魚街買…佢記得係z字頭…咁而家即係唔知盞燈是什麼牌子……

換成Zoomed 10.0 26w啦.

作者: t1ngt1ng    時間: 2011-11-9 11:17
我果隻上年冬天都試過叫 應該係鼻塞左姐
保持加溫通風啦
作者: 龜友kkitt傑    時間: 2011-11-9 13:51
你果隻係盾臂黎家……你好似養星龜咁…
建議你比高溫少少…同通風,
仲有,已經有盆水,可以唔洗同佢噴水保濕。

作者: 花次郎    時間: 2011-11-10 01:56

唔搞下事,又邊有得笑,但個 MON 我唔認頭架.
作者: windleaves    時間: 2011-11-10 02:04
龜友kkitt傑 發表於 2011-11-9 13:51
你果隻係盾臂黎家……你好似養星龜咁…
建議你比高溫少少…同通風,
仲有,已經有盆水,可以唔洗同佢噴水保 ...

就算係盾臂 但都係bb,好易失水,所以濕度都係要有返60+咁上下
作者: windleaves    時間: 2011-11-10 02:10
阿師妹 隻盾bb嘅便便係點咖?
作者: Nick    時間: 2011-11-10 02:17

剛係大陸返來.... 隻龜唔係同我住的.
但佢D 便便都係黑色一粒粒.
返到家時, 見到都乾了, 不過, 見過新鮮的, 都是黑色, 短短的一段, 共三段。
明晚收工先見到龜.... 明天再影俾你睇.
作者: Nick    時間: 2011-11-10 02:18
windleaves 發表於 2011-11-10 02:04
就算係盾臂 但都係bb,好易失水,所以濕度都係要有返60+咁上下

有隔日同佢浸暖水.
見到佢自己會飲水的.
作者: windleaves    時間: 2011-11-10 02:32
Nick 發表於 2011-11-10 02:18
有隔日同佢浸暖水.
見到佢自己會飲水的.

唔。。。。。。。自己飲水是嗎
你覺得佢飲得多唔多?
作者: 花次郎    時間: 2011-11-10 02:35

晨早起床,清新開朗
作者: Nick    時間: 2011-11-10 02:37
windleaves 發表於 2011-11-10 02:32
唔。。。。。。。自己飲水是嗎
你覺得佢飲得多唔多?

浸佢五分鐘, 見佢每次飲一啖計... 會飲二至三啖.
不過, 兩個星期前同佢浸水...佢最多飲一啖...
我跟住出左兩星期差..無見過隻龜.... 一返來, 就覺得佢飲多左水同埋聽到佢叫...

所以.. 我覺得佢係口乾的.
因為我剛上機前仲有去睇過佢, 佢仲對住我柯左一大堆牙膏酸同埋好大泡尿...
返來見佢柯左一次小尿 (我唔可以話佢平時無柯... 因為我睇唔到...) 同埋排左一小堆牙膏酸
作者: windleaves    時間: 2011-11-10 02:41
即咁 基本上盾臂都幾少飲水下,如果飲水多,通常兩個原因:
1. 腸胃問題
2. 太乾

你自己判斷下

當然 唔排除你個隻係特別中意飲水嘅盾
作者: TeddyLei    時間: 2011-11-10 12:03
盾臂喂唐生菜波菜?
god bless u
作者: Nick    時間: 2011-11-11 01:08
windleaves 發表於 2011-11-10 02:41
即咁 基本上盾臂都幾少飲水下,如果飲水多,通常兩個原因:
1. 腸胃問題
2. 太乾

師兄呀.
今日八點,新鮮熱辣影的~~
佢食左少少車前就疴~~ 仲要係食住疴~

佢今晚好開心呀, 有蕃薯葉, 龍脷葉, 百花蛇舌草同埋車前食, 仲要諗唔唔洗諗都食M字糧~~
我見到都好開心~~ 因為佢平時食野好慢的~ 今晚食得快~~ 呵呵~
見佢呢度食一啖, 嗰度食一啖~ 都幾滿足~

同埋, 我今晚發現到, 佢應該唔係叫, 佢似係鼻有點塞, 個下叫聲, 似係佢吸氣聲.
而且, 每次佢有聲個時, 都見到佢有小小波吹左出來.
今日同佢浸水, 佢只係將自己個頭仔浸左落水一次咋~
作者: windleaves    時間: 2011-11-11 12:28
個便便ok喔~
可以排除腸胃問題
係環境濕度度落手啦
吹波波問題,提高少少溫度,保持通風,以盾臂彪悍的體質,好快好
作者: Nick    時間: 2011-11-11 13:03

多謝你呀師兄!!
我會俾心機照顧佢~~~~

作者: 花次郎    時間: 2011-11-11 23:26
Nick 發表於 2011-11-11 13:03

多謝你呀師兄!!

大便醫師 幫你隻盾B 斷完証 係唔係安心好多呢.

作者: Nick    時間: 2011-11-12 00:57
花次郎 發表於 2011-11-11 23:26
大便醫師 幫你隻盾B 斷完証 係唔係安心好多呢.

無錯!!!
當堂開心曬呀!!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2