香港龜友論壇

標題: 2斤半大巴西 [打印本頁]

作者: jackielee    時間: 2011-6-26 12:46
標題: 2斤半大巴西

今日行街市,見到有龜買.........比人食嗰D...........有好多隻............但我有不能全部買番嚟,我有唔忍心,所以只買了一隻120元,他減2元,我好衰.....現在幫他搽了藥,佢好生猛的,有冇人可以收養他呢

作者: Dicken    時間: 2011-6-26 13:04
大西巴?新品種?
作者: 泥頭佬    時間: 2011-6-26 13:11
jackielee 發表於 2011-6-26 12:46
今日行街市,見到有龜買.........比人食嗰D...........有好多隻............但我有不能全部買番嚟,我有唔忍 ...

點解查藥GE , 有傷?  
邊個街市?
真係幾慘下...有咁大隻...都吾短時間.....
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 13:16
回復 Dicken 的帖子

不是新品種,他應該是巴西龜
作者: LOVE_TABO    時間: 2011-6-26 13:25
我之前都見過,唉......你就真係好人
作者: Dicken    時間: 2011-6-26 13:26
jackielee 發表於 2011-6-26 13:16

不是新品種,他應該是巴西龜

咁咩叫「大西巴」? 個名好型...
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 13:40
回復 泥頭佬 的帖子

黃大仙大成街.有巴西,班龜.我搽了些碘酒,幫他消毒一下.佢冇明顯傷,現在已沖身.也刷光龜背了,比了些龜糧佢食,我唔知佢幾歲,我覺得他年紀也不少了,我都要問下有冇朋友或龜友要,其實我是前天見過這隻龜,佢好可憐望住我,所以今天是去街市踫一踫,睇下佢,如果喺度就買咗佢,老板話56元一斤,唔肯平,另外那個女人話收我110元,那男人鬧,要118元,他話唔要就算,佢話全個街市他是最平..........,仲要串我............我話我冇話唔要,他不減價我都要,是那女人知道我養或者放生,所以她自動平比我的.那個男人,立即想幫我擋龜,我話唔喺要嚟食架,佢態度都好差.我心想叫佢唔好再入龜囉龜買...........但一定比佢鬧,我番到屋企同呀媽講,這隻龜好慘,龜的眼神好似想哭.........但呀媽講,我可以買得幾多隻番嚟............可救到多少............就算我今天買哂全部........笫日一樣又有..........不如叫我吃齊好了,豬肉都唔好食,我不吃雞,牛的
作者: Dicken    時間: 2011-6-26 13:42
jackielee 發表於 2011-6-26 13:40
回復 泥頭佬 的帖子

黃大仙大成街.有巴西,班龜.我搽了些碘酒,幫他消毒一下.佢冇明顯傷,現在已沖身.也刷光 ...

其實好多街市都有,俾人用網困住...
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 13:45
頭先呀媽裝下佢.見到佢游緊水,吃了龜糧,話佢好似游得好開心,話佢一見到人就怕醜
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 13:48

因為佢大隻,所以叫佢大巴西,原來我想錯字
作者: Dicken    時間: 2011-6-26 13:49
jackielee 發表於 2011-6-26 13:48

因為佢大隻,所以叫佢大巴西,原來我想錯字

其實我提下你啫...

不過師姐你好有愛心...
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 13:50

是,頭先困住D龜,好慘...........但我有唔可以買哂,買哂佢點好,冇人要
作者: Dicken    時間: 2011-6-26 13:52
jackielee 發表於 2011-6-26 13:50

是,頭先困住D龜,好慘...........但我有唔可以買哂,買哂佢點好,冇人要 ...

不如過去 HKHERP 比人領養...
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 13:54

等多幾天先,等我呀媽心軟,睇下點先,先問朋友,如果我呀媽冇嘈.我就可以養.或者叫我男友呀媽養
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 14:00

如果買哂佢, HKHERP 肯收嗎,可以問到嗎.有大約15隻
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-26 14:21
食用龜,好多都有傷

$120,比我唔會買

有人買,佢只會入多d貨來賣

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-26 14:23
回復 泥頭佬 的帖子

黃大仙大成街.有巴西,班龜.我搽了些碘酒,幫他消毒一下.佢冇明顯傷,現在已沖身.也刷光 ...

有時連草龜都有食用

見有草龜,救左草龜先,草龜列入CITES 三級

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-26 14:25
jackielee 發表於 2011-6-26 14:00

如果買哂佢, HKHERP 肯收嗎,可以問到嗎.有大約15隻

街市食用龜,hkherp 幹事會反對人買下

救得幾多龜?

協會冇咁多地方收留,而且呢d龜大多有暗病

作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 14:29
巴西吾係吾可以食既咩=.=?
作者: 林Phone    時間: 2011-6-26 14:30
回復 栢Ling哥 的帖子

吾得家~~~~~~~~~~
作者: 林Phone    時間: 2011-6-26 14:32
回復 敏carmanlui 的帖子

喂~大姐~他地都係生命來,點解要救左草龜先?你都識講"有人買,佢只會入多d貨來賣"咁你救來講笑?
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 14:36
回復 林Phone 的帖子

未經大腦處理既說話---------->廢話
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 14:37

................你說得對.........佢哋會入更多,,,,,,,,,,,,,118元貴了些,但佢好可隣..........佢剛才有便便,希望他沒有暗病.健康生活
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 14:39

你認為呢?
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 14:41
回復 jackielee 的帖子

救命.....你講左去邊度?
巴西係好似有輕微毒性
作者: jackielee    時間: 2011-6-26 14:47

可能我冇引用回復,所以攪錯
作者: jimmybyc    時間: 2011-6-26 14:58
你買左D龜番黎,檔主就會去入一批新貨,到時你買佢又買...沒完沒了,
重點係教人唔好食龜= =
唔通我係澳洲牧場見有人湯袋鼠,我就無限量保護佢咩?
生物之間總要有平衡~人通常導致失衡所以有教育既出現!~
況且萬幸既係食龜既風氣未普及....
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-26 15:00
林Phone 發表於 2011-6-26 14:32

喂~大姐~他地都係生命來,點解要救左草龜先?你都識講"有人買,佢只會入多d貨來賣" ...

所以我唔會買街市的巴西龜

草龜有時都會見到,但數量極少,咁岩比我見到的會救左草龜先,因為草龜是CITES 三級,作食用龜,已經可以告佢

街市檔主唔會理d龜係生命,佢地只會視龜龜為食物

情形如豬、牛、羊一樣

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-26 15:03
jimmybyc 發表於 2011-6-26 14:58
你買左D龜番黎,檔主就會去入一批新貨,到時你買佢又買...沒完沒了,
重點係教人唔好食龜= =
唔通我係澳洲牧場 ...

你教育檔主唔好食龜,我想佢會罵你一句先

過主,阻住做生意

作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 15:04
jackielee 發表於 2011-6-26 14:47

可能我冇引用回復,所以攪錯

錯~係巴姐del左post
先會回左你
吾好誤會
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-26 15:06
栢Ling哥 發表於 2011-6-26 15:05

巴姐 你吾好又del post la

痴線,我冇 delate 帖子
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 15:09

哈哈
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-6-26 15:28

誤會sorry
作者: 泥頭佬    時間: 2011-6-26 15:28
回復 泥頭佬 的帖子

係2斤半應該都有4歲(我估)
不過你阿媽都講得岩~~救吾到幾多隻,,,最主要係買左反黎冇 地方/人 , 養 /收養 佢地
佢地賣龜 / 食龜 覺得好普通冇咩大不了...好似賣魚 / 食魚咁JE....  又或者可能有C兄會話咁偉大就吾好食豬 , 牛 , 羊 , 鴨 , 雞 , 鵝 , 魚,,,,等等等等 ,,, 只不過係個人既觀點~~ 又可能自己都有養既原因~...就真係落吾到手
作者: old100200300    時間: 2011-6-26 20:03

回復 泥頭佬 的帖子

我覺得兩斤半紅耳龜一定唔止4歲咁少...我隻大紅耳,收養左3年, 初時手掌咁上下, 而家大過手掌好多, 好大隻, 好重, 都係得1斤, 所以我覺得隻龜唔止4歲...

街市賣龜周圍都有, 我地買得幾多..........

無奈可以點做??????????????
作者: 泥頭佬    時間: 2011-6-26 20:55
old100200300 發表於 2011-6-26 20:03
回復 泥頭佬 的帖子

我覺得兩斤半紅耳龜一定唔止4歲咁少...我隻大紅耳,收養左3年, 初時手掌咁上下, 而家大 ...

未必既~~因為佢地養黎係賣ge...會養好大量...應該地方都吾細.... (d龜好似會因應周邊環境/大小 而生長)
我地用缸養...可能已經係生長得慢-___-""
我有2隻紅耳大概3歲半...宜加19cm....仲差少少先夠2斤 ,  另1隻紅耳 11-12歲....都2斤多少少....

係ar , 賣龜周圍都有   就算買左都冇地方養.........

作者: old100200300    時間: 2011-6-27 00:50
回復 泥頭佬 的帖子

3年大得咁快.....我果D大得好慢......

圖中隻龜應該未必得4歲咁細, 佢個甲殼都好厚, 其實幾歲幾大都冇所謂,最緊要隻龜健康, 大小外觀美醜都唔重要!
作者: jackielee    時間: 2011-6-27 00:56
回復 old100200300 的帖子

佢嗰殼好厚的,佢外觀唔靚但唔緊要啦,佢開心健康成長就可以
作者: old100200300    時間: 2011-6-27 01:04

係呀,希望你男朋友媽媽可以好好養佢終老啦, 唔明點解連紅耳龜都食........好多人都買水魚煲湯.....

聽講祖國好多都食鱷龜.......

唉..所以我在屋企都唔食肉,出街陪人食飯先食少少......食肉太殘忍...
作者: jackielee    時間: 2011-6-27 01:35

回復 old100200300 的帖子

我個人都認為少食肉好,唔食最好的,加拿大食兔肉的,..........太陸咩野都食..............,有陣時行過街市,我唔敢行去肉,魚檔嗰邊,我唔敢睇,活生生楝條魚擋我唔敢,,,,,,,,如果要買.都買D已死的,我妹妹都是吃齊,呀媽和我都不吃牛的,我也不吃雞,我開始想吃素的心態,我好多肉都唔想再食
作者: old100200300    時間: 2011-6-27 01:56

係呀,食肉殘忍, 又唔係好食, 又唔環保, 新鮮食物最好!! 但係家人男友都反對......

喺屋企我唔食肉, 出街同人食飯先食少少, 冇理由要人次次都就我......唯有食少少.....

但係出街食素仲貴過食肉...又少素食店.....有d呢個唔知係咩世界嘅感覺.......祖國的人民真係咩都食......唉....唔好講食兔肉, 昆蟲都食.....

作者: jackielee    時間: 2011-6-27 02:04

食素是貴好多,飲素茶仲貴,大陸人民人肉都快要食,好恐佈,狗肉........貓肉............
作者: 呀耀    時間: 2011-6-27 02:07

係大成街?
去''C口巾''下個男人..睇邊個惡
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-27 05:49
old100200300 發表於 2011-6-27 01:04

係呀,希望你男朋友媽媽可以好好養佢終老啦, 唔明點解連紅耳龜都食........好多人都 ...

鱷龜,香港有d酒樓都有
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-6-27 05:51
old100200300 發表於 2011-6-27 01:56

係呀,食肉殘忍, 又唔係好食, 又唔環保, 新鮮食物最好!! 但係家人男友都反對......

殘忍?

原始人自古以來就茹毛飲血

作者: emilypophk    時間: 2011-6-27 11:19
林Phone 發表於 2011-6-26 14:30

吾得家~~~~~~~~~~

但街市耐唔耐就見到有人用巴西當草龜賣
作者: fkin    時間: 2011-6-27 11:53
你太好人喇,不過真係幫唔得幾多,但希望你咁做,都可以引起其他人共鳴
作者: Mikekan    時間: 2011-7-1 04:45
唉,點食得落口架
作者: sabera    時間: 2011-7-1 04:55
樓主真是個有愛心好人 /'但這做沒用的你買光15支 那店主見好賣....在入個.30支...你叫全論譠的人買了 它又會入個150支 總之世界永遠是討厭的.....
作者: sabera    時間: 2011-7-1 04:57

我想海什米堂九成都有用巴西龜...做原料0....不過說巴西有毒這點又真有可能救到巴西的哦.....但會死更多的草龜= =
作者: 死飛仔    時間: 2011-7-1 16:15
一隻巴西$120明搶姐..............
作者: 小小明    時間: 2011-7-6 02:24

聽講好補=.=...所以 ok 多人會食...
不過多數係平背
作者: cl330044    時間: 2011-7-6 02:31
原來會比人食架
作者: Eddie    時間: 2011-7-6 16:38
回復 泥頭佬 的帖子

樓主行為值得讚賞, 我要跟你好好學習
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-6 16:44
Eddie 發表於 2011-7-6 16:38
樓主行為值得讚賞, 我要跟你好好學習

但係真係幫唔到咁多,檔主見有人買龜,是食用0乍,佢賣晒又會入多d貨

百幾元一隻,佢真係多謝我地買龜

作者: Eddie    時間: 2011-7-6 16:55
敏carmanlui 發表於 2011-7-6 16:44
但係真係幫唔到咁多,檔主見有人買龜,是食用0乍,佢賣晒又會入多d貨

百幾元一隻,佢真係多謝我地買龜

樓主唔忍心先會幫買, 出於好意, 總好過睇住佢死。君子遠刨廚, 見其生, 不忍見其死丫嘛, 幫得幾多得幾多, 盡左力總好過咩都無做。值得讚呢!
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-6 16:57
Eddie 發表於 2011-7-6 16:55
樓主唔忍心先會幫買, 出於好意, 總好過睇住佢死。君子遠刨廚, 見其生, 不忍見其死丫嘛, 幫得幾多得幾多,  ...

巴西就真係太氾濫了

我見到街市好多草龜斑龜

我等陣都會救一隻斑/草龜,考慮中

作者: jackielee    時間: 2011-7-6 17:02

但喺救得一隻就一隻.............我知道喺冇用的我都明白,所以在微博見到有人放食龜圖片,我就叫他們唔好食龜,龜其實好可愛,請求不要食他,有些人也說,不會再食了,我看見這些回覆的留言,真喺好開心的

我叫小may子 回复@bbJackie:我也觉得有点忍心了,看了你微博,下次不会在吃哎 (今天 10:43)

属猪的喵喵 回复@bbJackie:就是啊,感觉都有灵性了,会遭报应的 (7月5日 09:16)
回覆我的評論:不要吃,好心有好報的

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-6 17:06
jackielee 發表於 2011-7-6 17:02

但喺救得一隻就一隻.............我知道喺冇用的我都明白,所以在微博見到有人放 ...

佢地留言話唔食龜,我就唔信

睇到果d食龜內容,我寧願時運低當睇唔到

作者: jackielee    時間: 2011-7-6 17:13
敏carmanlui 發表於 2011-7-6 17:06
佢地留言話唔食龜,我就唔信

睇到果d食龜內容,我寧願時運低當睇唔到

我見到一定會叫他們不好再食的,也相信佢哋唔會再食,就算再食,都會記得有人講過叫佢唔好再食龜的

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2