香港龜友論壇

標題: 魚街球蟒一問 [打印本頁]

作者: keitahahn    時間: 2011-6-26 16:27
標題: 魚街球蟒一問
我見無乜關於蛇ge討論區,所以係道順帶一問
請問魚街有邊幾間爬店有球蟒出售呢??
小弟就快出手,資詢一下行情先

作者: wilson    時間: 2011-6-26 16:35
五木有!!
作者: keitahahn    時間: 2011-6-26 18:09
wilson 發表於 2011-6-26 16:35
五木有!!

點解我係"金魚街店舖一覽"果個帖道唔見有五木間店ge
ching,請問係邊!!??
作者: 8ways    時間: 2011-6-26 18:26
買球通常都係私人買賣多. 但要小心, 很多時球好死蠢, 食生鼠會好惡, 食開生又唔會食死, 寧願餓死. 所以一定要問清楚買主.

作者: keitahahn    時間: 2011-6-26 18:39
8ways 發表於 2011-6-26 18:26
買球通常都係私人買賣多. 但要小心, 很多時球好死蠢, 食生鼠會好惡, 食開生又唔會食死, 寧願餓死. 所以一定 ...

ok!!唔該師兄提醒,但有疑問??
正常唔係食生鼠咩??球蟒性格比較溫純,怕羞,食左生鼠會變得兇殘,咬人????
買時係咪問清楚老闆食開生鼠定雪鼠??仲有咩要點要睇??
我想買條2個月~6個月大的球蟒
作者: 8ways    時間: 2011-6-26 18:56
如果2-6個月大, 要留意肚位有冇裂紋, 我幾個月前入左幾條1-2個月大, 返來才發現有兩條個肚有裂紋, 其他就冇, 怕出世時唔多順利. 幾個月後都慢慢消失. 另外攞上手試吓佢是否友善, 任你拉長番轉來檢查.  食生鼠同大自然有關, 條蛇要用力將隻鼠整死先食, 但食慣死野, 一開口就食得, 完全唔需要博命而被順服.
作者: keitahahn    時間: 2011-6-26 19:09
8ways 發表於 2011-6-26 18:56
如果2-6個月大, 要留意肚位有冇裂紋, 我幾個月前入左幾條1-2個月大, 返來才發現有兩條個肚有裂紋, 其他就冇 ...

明解!!多謝師兄提點!!
到時買會留意

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2