香港龜友論壇

標題: 有無邊隻牌子o既空氣溫度計又準又耐用? [打印本頁]

作者: 小黑    時間: 2011-12-2 11:44
標題: 有無邊隻牌子o既空氣溫度計又準又耐用?

其實水銀水溫溫度計可唔可以度到空氣溫度?

同一個位置度空氣溫度,resun恆溫話24.7'c,Kotobuki digi-meter2話20.1'c,水銀水溫溫度計話14'c....

另一個位置(龜缸內空氣溫度),Kotobuki digi-meter2話28.7'c,水銀水溫溫度計話24'c....

我都唔知信邊個好......... Thanks.....

作者: waiman    時間: 2011-12-2 13:06
小黑 發表於 2011-12-1 22:44
其實水銀水溫溫度計可唔可以度到空氣溫度?

同一個位置度空氣溫度,resun恆溫話24.7'c,Kotobuki digi-meter2 ...

任何牌子的一般溫度計從電子到水銀, 基本都系有2-4c誤差, 而高精度的工業用紅外線溫度計, 就1-2c誤差.
作者: waiman    時間: 2011-12-2 13:22

回復 waiman 的帖子

同一牌子, 同一型號, 都有上下4度的誤差. 所以, 吾好希望會買到個100%准.

除非你好似我咁啦, 我總共買過2個水銀, 6個電子溫度計, 八件放系一齊, 冇一個相同數字! 誤距有8度.
之後谷鬼氣, 去買一個最貴既, Laser溫度計, 同一次過買30個電子溫度計, 用Laser槍為準, 測到有兩個
准既, (但一個低0.2c, 另一個0.4c), 就只要個兩個, Laser同其它溫度計全部退曬佢.
作者: totobb326    時間: 2011-12-2 14:05
我沒用溫控丫!要用?
作者: 小黑    時間: 2011-12-2 14:45

有得退貨咁開心?

但係4'c溫差可以令龜病啦,點好呀?

頭先仲奇怪,本來支水銀係垂直吸o係玻璃內,24'c~ 但我打橫放佢o係digital面,佢同digital一樣係28'c~ 兩個地方都係o係UVA&B燈下,同一高度,相距只有6",唔同放法就唔同溫度~

依家係咪應該assume個digital係準?

支水銀,量燈下氣溫時,係咪應該打橫放?

但無燈o既地方,係咪應該跟digital會好d呢?

謝!!!!

P.S.:個日生溫控似乎度水溫ok,度空氣溫度唔得~

作者: 小黑    時間: 2011-12-2 14:49

回復 totobb326 的帖子

唔駛o架~ 我當初買溫控,係諗住唔俾石金婆婆冬眠,先至set佢低過20'c就接通陶瓷膽o既電源(即係著燈)~ 但後來都係覺得俾佢自然冬眠好d,所以唔用喇~ 如果你有龜唔想佢冬眠,又無或用唔到暖管(因為多數暖管有自動恆溫),要用熱燈,你就可以考慮用溫控去control支燈幾時著~
作者: dickccm    時間: 2011-12-2 15:43
提醒各位:

1. 紅外線溫度計只能量物件表面溫度.
2. 電子溫度計會有很多因素影響電子準確度, 如放置主機位置溫度戓電池有沒有電等...
3. 其本上水銀是最好及最準的, 但有毒及不環保.

作者: 小黑    時間: 2011-12-2 16:09
回復 dickccm 的帖子

咁....同一個地方,係o係UVA&B燈下,同一高度,支水銀垂直吸o係玻璃內,度到24'c~ 打橫放佢o係平台度到28'c~ 咁邊個先至真? THANKS!!!!!!!!!!!!
作者: ashbone    時間: 2011-12-2 16:13
誤差有2至4度,好難椄受,正負1度就ok
作者: dickccm    時間: 2011-12-2 16:22
回復 小黑 的帖子

UVA&B燈會不會發熱, 會發熱就影響溫度準確度. 需要另放其他位置.

水銀溫度計的設計是垂直吸, 橫放吸會有影響 (如水銀面積與地心吸力等關係).

作者: 小黑    時間: 2011-12-3 00:35

係喎~ 我忘記o左"熱點"呀~~~ 唔怪得開UV燈時,唔同地方差咁遠,開陶瓷燈唔覺有咁o既分別啦~~ 咁我要買多一個水銀溫度計,一個set o係熱點,一個set o係其他地方~ thank you!!!!
作者: waiman    時間: 2011-12-3 02:44
小黑 發表於 2011-12-2 01:45

有得退貨咁開心?

我係紐約呢度, 到大公司買任何野, 都可以無需理由, 7日內全退款.

水銀設計應該垂直放.

支支本身都有誤差, 有支基準去測, 好難講邊支準.

所以我用呢支全球頂級, 美金US$556.50貴到死既Laser溫度計來做標準, 至揀到下圖個錶準D, 但係佢規格亦寫明只能做到+/-2.0度F的誤差, 即+/- 1.112度C誤差, 所以D平野溫度計, 想買到個準? 真係好難:

http://www.grainger.com/Grainger/FLUKE-Infrared-Thermometer-2DPJ2

作者: waiman    時間: 2011-12-3 02:59
dickccm 發表於 2011-12-2 03:22
回復 小黑 的帖子

UVA&B燈會不會發熱, 會發熱就影響溫度準確度. 需要另放其他位置.

1.係. 用來測龜背溫度係最好.
2.我開頭都以為水銀是最好及最準, 想買個工業用最頂級既水銀, 點知認真睇過晒各廠專業頂級水銀溫度計之後, 至發覺完全唔係呢回事, 事實上連最頂級實驗室用既, 每買一個, 賣家都要先送去政府部門鑑定, 再從美國政府連同証書寄給你的水銀溫度計, 亦是+/- 2.0度F誤差, 即+/- 1.112度C的誤差. (政府指定, 實驗室的測試結果, 必需係用政府獨立鑑定過的儀器做出黎, 至算係有效.)

所以D普通水銀溫度計, 基本係+/- 2-4度C的誤差既.

作者: waiman    時間: 2011-12-3 03:07
小黑 發表於 2011-12-2 11:35

係喎~ 我忘記o左"熱點"呀~~~ 唔怪得開UV燈時,唔同地方差咁遠,開陶瓷燈唔覺有咁o既分 ...

完全唔洗咁既, 因為只要你冇改過加熱燈位置, 熱點同其他地方既相差溫度本就不變, 所以唔洗用兩個溫度計.

比如我個箱中間83F, 右邊角77, 相差6度F, 咁無論換相同型號幾瓦加熱燈, 右邊角都係底6度, 所以唔洗係右邊角加多一個溫度計.

作者: dickccm    時間: 2011-12-3 16:28
還有一個因素就是氣流. 如要想箱內溫度接近一致時, 就要加風扇作調節.
作者: 小黑    時間: 2011-12-3 17:36

咁又唔駛~ 醫生講過,一個缸最好有溫差,d龜覺得熱點太熱時,就可以走去無咁熱o既地方(陸地),唔駛逼住走落水先可以降溫~ 所以我個缸(14"),都有兩個唔同溫度: 浮台(熱點)30'c,橋24'c,水25'c~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2