香港龜友論壇

標題: 有沒人養盾龜, 一直完全不用人工幫助盾龜排酸的? [打印本頁]

作者: waiman    時間: 2011-12-7 02:39
標題: 有沒人養盾龜, 一直完全不用人工幫助盾龜排酸的?
想了解一下:

有沒人養盾龜, 一直完全不用人工幫助盾龜排酸的?

作者: 九鳥    時間: 2011-12-7 03:04
waiman 發表於 2011-12-7 02:39
想了解一下:

有沒人養盾龜, 一直完全不用人工幫助盾龜排酸的?

我屋企隻星龜
吾使幫佢浸水
佢都識自己排酸

燈神我想請教你你用過Arcadia 100W D3 Basking Lamp E27 依種型號的燈嗎?
這是一位CHING給我的
我想請教一下這枝燈的UVB強還是10.0 的UVB 比較強
這種燈可以長期使用嗎?
作者: 黑椒仔    時間: 2011-12-7 03:05
回復 waiman 的帖子

即係冇浸水 冇推甲??
作者: Sred    時間: 2011-12-7 04:20
浸水我都係一時時,至於推甲我就無,只係用牙刷刷個殼同底甲,有浸水就刷...排酸都正常
作者: waiman    時間: 2011-12-7 05:25
黑椒仔 發表於 2011-12-6 14:05

即係冇浸水 冇推甲??

是. 不用任何方法, 因為野生的並無人工幫助, 很奇怪的是到處看到都要人工幫助.

一個疑問是, 到底是養者自己太心急, 故根本一直是用刺激或驚嚇的方法, 依自己之喜好, 強迫龜去排酸?
或是箱中環境設定與野外差距太大, 故無法改善? 或是有方法令箱中環境設定到, 不需人工幫助排酸呢?

這是我佷好奇的疑惑!

我看到別人養歐陸, 也是一直人工刺激排酸, 以前我也如是, 到處去求問, 學了一堆歐陸排酸方法, 天天幫龜排大小; 後來我自己用我想出來的方法, 已經過9個月成功完全不泡龜, 不作任何人工幫助排酸, 全部龜也變成只排眼不能見的液態酸, 兩個月也沒排一次牙膏酸, 排牙膏酸時也只2-3mm一點點.

因此我想, 能不能應用在盾龜身上呢? 有些沖動想買隻盾龜來做一下實驗.

作者: waiman    時間: 2011-12-7 05:29
九鳥 發表於 2011-12-6 14:04
我屋企隻星龜
吾使幫佢浸水
佢都識自己排酸

Arcadia已暗中已全改了版, 其UVB燈及太陽燈, 全改成了垃圾燈!

他因為要避開低波UVB, 而將UVB波段移去不大造D3那邊!
作者: law200530    時間: 2011-12-7 06:29
我的2隻盾臂自動排酸和排蛋花的!!
作者: freemankapo    時間: 2011-12-7 06:30
waiman 發表於 2011-12-7 05:25
是. 不用任何方法, 因為野生的並無人工幫助, 很奇怪的是到處看到都要人工幫助.

一個疑問是, 到底是養者 ...

我家的兩隻盾b...多數會在浸水時排酸...
偶爾會發現缸內有些酸...大概是按捺不住...在缸內解決...
作者: waiman    時間: 2011-12-7 08:28
law200530 發表於 2011-12-6 17:29
我的2隻盾臂自動排酸和排蛋花的!!

那就請你提供一下經驗, 讓養盾龜的參考參考了.
作者: Norrishill    時間: 2011-12-7 08:33
waiman 發表於 2011-12-7 05:25

一個疑問是, 到底是養者 ...

買隻白化盾, 美國果邊平, US$2000.

我都係比佢地自然排酸, 溫差, 水份, 低蛋白食物同低草酸.
作者: step422    時間: 2011-12-7 08:48
我隻盾龜自己會排酸~
冇幫佢做咩野~
作者: williams_ng    時間: 2011-12-7 09:12
自己排得出當然係好事,
可能一直以來咁多人都用人工方法令龜排便、尿、酸係想令個缸冇咁臭。

有錯請指證。
作者: 黑椒仔    時間: 2011-12-7 12:38

就我所見到o既post 太多數飼主都係過份緊張
一,兩日無排酸 就認定會出事 四圍搵人工排酸o既方法
有時亦都會見到d飼主 覺得排酸係好事 亦係必須
之後人工排酸已經變左習慣  
但係就無再深究 人工排酸只係治標唔治本o既方法
亦會為龜仔o既身體增加壓力

waiman兄有興趣就快d買隻返黎玩下啦
隻隻盾臂都好似有過度活躍咁架!!!
期待你o既report

作者: SnappingTurtle    時間: 2011-12-7 13:30
Norrishill 發表於 2011-12-7 08:33
買隻白化盾, 美國果邊平, US$2000.

我都係比佢地自然排酸, 溫差, 水份, 低蛋白食物同低草酸. ...

美國果邊宜家系唔系好多白化盾?
作者: windleaves    時間: 2011-12-7 13:49
我家的都是幼龜 所以浸水是必須的 但浸水主要作用只是補充水分
排酸或排便與否 從來無人為介入過

每隻龜都有自己的排酸排便週期,飼主要做的是提供適合的環境和觀察其週期。
作者: 木箱    時間: 2011-12-7 13:58
我隻盾會自己排酸,冇幫佢做咩野~
作者: 黑椒仔    時間: 2011-12-7 13:58
回復 windleaves 的帖子

有人會用"高溫煮龜法" 刺激龜b排酸=口=
作者: Johannchan    時間: 2011-12-7 16:52
我隻盾細細隻返黎, 跟住用38-39度水高溫幫佢排酸石,
排左幾日石礫, 可能店內太熱太乾燥!!!!

跟住就日日浸32~35暖水, 或2日浸一次, 好快就好少酸.
佢大約2-3日排一次, 大部份都係浸水時自己排,
有時同大便一齊排, 有在箱內排(很少).

保持濕度高、有冷點及熱點、微氣候、勤浸水, 就自己排酸液體酸, 我一次都未推過甲!!!!!!!!!!!!!

我隻盾已經8cm 150g, 好健康,活躍,大食,冇病過,高身但冇隆背...
作者: Johannchan    時間: 2011-12-7 17:09

waiman師兄, 我知盾龜會自己定時定後排尿酸或尿酸結晶石, 呢D係盾龜既特性, 佢地祖先在非洲沙漠時與生俱內program左,驚唔知幾時才有雨水, 所以就好似澳洲袋鼠或沙漠駱駝咁, 盡量留尿水在膀胱內(回覆想串我既人:其實駱駝背峰只儲脂肪), 在有需要時可以循環再用水份, 所以就會累積尿酸晶體!!

我們擔心既唔係容易排除的尿酸結晶石, 而係尿中的 草酸鈣石!!!  由於草酸鈣在自然界好少存在, 動物園的龜都好罕見, 所以盾龜的DNA沒有去提防佢, 在箱中養的寵物龜,特別係盾龜及歐陸龜,常有草酸鈣結石的現象!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (因為乾燥、沒有微氣候及俾太多菜/草/葉)

在特殊的情況下, 我們就應該改變盾龜的生理習慣, 加濕、常浸水, 等佢知道自己身處於多水源的地方, 可以隨時補水, 無須幾日甚至幾週才排一次尿!!!
作者: Nick    時間: 2011-12-7 21:35
我隻盾剛買返來時就十日排一次... 最近成個月都見唔到佢排....
但成日見佢自己去水盆浸水...
噚日同佢推甲 (成個月無推)....都唔見有酸排....
但佢成日有車前食.....希望佢無事啦....
作者: Johannchan    時間: 2011-12-7 22:05
Nick 發表於 2011-12-7 21:35
我隻盾剛買返來時就十日排一次... 最近成個月都見唔到佢排....
但成日見佢自己去水盆浸水...
噚日同佢推甲  ...

小師妹要小心D好wor, 你都唔想佢成為第三隻RIP龜...
作者: 阿花    時間: 2011-12-7 23:14
每日都有得屙55,newnew....hehe
http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles/151812
作者: windleaves    時間: 2011-12-8 01:44
williams_ng 發表於 2011-12-7 09:12
自己排得出當然係好事,
可能一直以來咁多人都用人工方法令龜排便、尿、酸係想令個缸冇咁臭。

要另缸沒咁臭 可以養成浸水排泄的習慣 我覺得係習慣性恐慌+一知半解多d
作者: waiman    時間: 2011-12-8 03:07
黑椒仔 發表於 2011-12-6 23:38

就我所見到o既post 太多數飼主都係過份緊張

如果我買左佢返黎, 我真係永不幫佢排酸, 死就由得佢死, 唔會中途暫時幫下佢.

我暫時都唔敢買黎試做實驗, 因為歐陸我有99.99%把握, 但盾重未有足夠把握既數据, 唔想整死龜.

作者: Nick    時間: 2011-12-8 09:52
回復 Johannchan 的帖子

我見佢自己有成日浸..我就隔日同佢浸... 唔想佢浸得太多.
佢有食車前..... 都唔排既.. 我無計個喎...
箱都有keep 住一邊50度濕, 另一邊40度...

作者: jmuc    時間: 2011-12-8 09:58
回復 九鳥 的帖子

我的星星...隔1~2天就浸水...!
可以俾佢飲下水....仲排埋便便, 排埋酸酸, 衛生好多!
作者: 黑椒仔    時間: 2011-12-8 11:18

其實盾龜有足夠o既濕度,加上waiman兄自家製食材
真係可以唔洗幫佢人工排酸
只係唔知上一手飼主o既生活環境如何
頭幾日可能要幫幫佢先
作者: 黑椒仔    時間: 2011-12-8 11:39
回復 windleaves 的帖子

其實應該係香港龜壇o既人少左d獨立思考o既能力
唔識過濾人地講o既野 將所有野全盤接受
有問題先會話人地講錯野
作者: Johannchan    時間: 2011-12-8 12:09
waiman 發表於 2011-12-8 03:07
如果我買左佢返黎, 我真係永不幫佢排酸, 死就由得佢死, 唔會中途暫時幫下佢.

我暫時都唔敢買黎試做實驗, ...

其實我覺得盾仲易養過歐陸, 屎冇歐陸咁臭, 尿冇乜, (歐陸D屎尿臭到我要賣給朋友!!)

盾又唔使濕度太高, 盾又活躍,又中意散步(一行就幾百米都唔停), 盾又為食又大食, 好好玩!!

你買返黎日日浸熱水, 排曬D酸石粒之後就2日浸一次暖水, 咩問題都冇, 好易養, 仲大得好快.  加高D小小濕度就唔會隆背.  我隻盾狂食15-30%蛋白都冇隆背.
作者: waiman    時間: 2011-12-8 12:31
Johannchan 發表於 2011-12-7 23:09
其實我覺得盾仲易養過歐陸, 屎冇歐陸咁臭, 尿冇乜, (歐陸D屎尿臭到我要賣給朋友!!)

盾又唔使濕度太高,  ...

指大隻左果陣時? size到幾大會有臭味呢?

我全屋人冇人試過臭到龜箱有任何味, 伸晒個頭入龜箱, 都冇任何味wo.

作者: windleaves    時間: 2011-12-8 12:34
Nick 發表於 2011-12-8 09:52
回復 Johannchan 的帖子

我見佢自己有成日浸..我就隔日同佢浸... 唔想佢浸得太多.

你的濕度太低 仲要隔一兩日才浸一次,對幼龜來說未免太乾,呢種情況下佢地不主動排好正常。
我家的 濕度維持在70+,尚且每日浸兩次
作者: benlc    時間: 2011-12-8 13:26
什麼介定係人工先?
唔浸水?網上的推甲大法?
打從係缸內安排水兜,安排放濕已經是人工協力,只不過把浸水的改變方式且而,
運動量+濕度+飲食都跟結石排酸有密切關連
個人想法
作者: windleaves    時間: 2011-12-8 15:21
benlc 發表於 2011-12-8 13:26
什麼介定係人工先?
打從係缸內安排水兜,安排放濕已經是人工協力,只不過把浸水 ...

無辦法 人工養就必然所做一切都有人工痕跡
不過無需太極端而已。咩推甲大法 熱水煮龜尾法 都屬於走火入魔之輩
作者: Nick    時間: 2011-12-8 16:11
windleaves 發表於 2011-12-8 12:34
你的濕度太低 仲要隔一兩日才浸一次,對幼龜來說未免太乾,呢種情況下佢地不主動排好正常。
我家的 濕度維 ...

但佢平時自己有浸喎.... 我仲一日浸兩次... 會唔會太多呀????
盞陶燈令我好頭痛.........
作者: Nick    時間: 2011-12-8 16:12
windleaves 發表於 2011-12-8 15:21
無辦法 人工養就必然所做一切都有人工痕跡
不過無需太極端而已。咩推甲大法 熱水煮龜尾法 都屬於走火 ...

師兄..
咁係咪室温水就可以??
作者: waiman    時間: 2011-12-8 16:28
benlc 發表於 2011-12-8 00:26
什麼介定係人工先?
打從係缸內安排水兜,安排放濕已經是人工協力,只不過把浸水 ...

不需人手抓龟去做任何浸水, 推甲......等等.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2