香港龜友論壇

標題: 暖管問題 [打印本頁]

作者: gabby6    時間: 2011-12-12 12:20
標題: 暖管問題
想請問set 幾多才是正常請問?正常是多少?我養是龜仔set 24度可以嗎?謝謝解答
作者: small_fat    時間: 2011-12-12 12:26
我keep 28度,最好用溫度計監察住,唔好信暖管setting因為水量大小通風都有影響
作者: gabby6    時間: 2011-12-12 12:58
回復 small_fat 的帖子

set了24去到26了!會正常嗎?我較了28水有點熱
作者: 烏龜的    時間: 2011-12-12 13:28
gabby6 發表於 2011-12-12 12:58

同我一樣~差唔多架啦~!放心
作者: 小黑    時間: 2011-12-12 16:29
gabby6 發表於 2011-12-12 12:58

正常呀~ 我set 30度, d水只有28度~ 我set33度, d水只得30度~ 所以我都係信支溫度計多d~

龜苗26度ok啦~ 有病就28-30度~

作者: chim    時間: 2011-12-12 17:55
set 24度OK的, 最好有溫度計check清楚......
作者: gabby6    時間: 2011-12-12 18:38
Set24會好點會去到26但我set28水太暖了…我見溫度計都有26到…會不會影響龜仔?
作者: ashbone    時間: 2011-12-12 19:50
gabby6 發表於 2011-12-12 18:38
Set24會好點會去到26但我set28水太暖了…我見溫度計都有26到…會不會影響龜仔? ...

睇水溫計有24至26度,對龟仔就適當
作者: 豬仙人    時間: 2011-12-13 10:29
水溫最合適溫度係要配合陸溫架!
如果陸地得10度, 水溫有26度,
咁龜仔上陸地乾身就好容易因為溫差而冷親.
個人經驗覺得理想溫差係3-5度.
作者: happyghost666    時間: 2011-12-13 10:42
豬仙人 發表於 2011-12-13 10:29
水溫最合適溫度係要配合陸溫架!
如果陸地得10度, 水溫有26度,
咁龜仔上陸地乾身就好容易因為溫差而冷親.

如果水溫有26度,
陸地受了影響, 就不可能係10度了,
如果龜缸不被風吹到,
或者龜缸有通氣蓋, 溫差就更少了。
作者: 豬仙人    時間: 2011-12-13 10:56
回復 happyghost666 的帖子

只係舉例!
確實有見過部份飼主麻木追求提升水溫,
勉強用不合用o既高效能暖管去催谷水溫!
當天氣再凍D, 又要再較大D支暖管.
但其實適當地俾龜仔感受天氣變化都係好事.
而且亦有飼主同我一樣,
未必將陸地設響缸內,
而係架高響缸外,
除非水溫極高,
否則對陸溫基乎完全冇影響.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2