香港龜友論壇

標題: 捽頭, r頭頂, 叫,...捽頭, r頭頂, 叫, [打印本頁]

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 05:45
標題: 捽頭, r頭頂, 叫,...捽頭, r頭頂, 叫,

剛剛夜晚訓訓下覺, 聽倒幾下慘叫即刻彈起身, 真係隻龜龜出聲
見佢典來典去, 不停做同一動作
捽頭, r頭頂, 叫,...捽頭, r頭頂, 叫,

我用牙刷幫佢慢慢刷頭仔, 又用手輕輕咁捽, 之後佢無叫到

但我一放返佢落地, 又做返同一動作

我想問發生乜事, 你地有無試過?

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 05:47
呢排栗子係食車前, 蘿蔔葉, M糧
每日都食晒d野, 每日都有好既便, 屙尿
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 05:51
濕度35%-40%,
早: 熱點33,冷31
晚:  熱點29,冷25
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 05:53
http://www.youtube.com/watch?v=4 ... Gjtw628rdu0q_G5Y-7k

有片睇
作者: ar釘    時間: 2011-12-22 06:00
我隻龜有時都會縮一縮頭
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 06:05
分但係佢不停做同一動作..到而家都係咁

好感動, 呢個時間有師兄回我...
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 06:18
http://www.youtube.com/watch?v=n ... Gjtw628rdu0q_G5Y-7k

見佢好似咁痕咁, 睇下浸水得唔得, 情況都係咁
作者: ar釘    時間: 2011-12-22 06:24
奇門 發表於 2011-12-22 06:18
http://www.youtube.com/watch?v=nxJGUqllRaI&context=C3f5a9dfADOEgsToPDskJOpGjtw628rdu0q_G5Y-7k

見佢 ...

我都唔知咩事,幫你唔到

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 06:26
浸浸下佢屙左三條長便出黎
落地之後繼續R 頭...
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 06:27
ar釘 發表於 2011-12-22 06:24
我都唔知咩事,幫你唔到

唔緊要, 我會留意實佢發生乜事...最多唔鬼訓...
謝謝你ar釘~

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 06:36
條友仔落地之後周圍R, 又周圍屙, 不過有少少濕, 蟲同臭就唔多覺,
去左4次, Total 6次....

而家好似無再R頭仔......
睇怕....之前係想去便便.....所以叫....
但係未知原因點解咁辛苦咁

我諗暫時無事.......4點到而家....要訓訓先得...

作者: kenbb    時間: 2011-12-22 08:17
我隻黃頭琴晚都試過..不過得幾下..
作者: MarCo    時間: 2011-12-22 09:20
一係佢覺得乾得濟... 用水點佢頭同頸幾下
初初我望落去..好似有虫爬佢頭/頸搞到好痕咁樣... CHECK下好BO
作者: no4wai    時間: 2011-12-22 09:39
奇門 發表於 2011-12-22 05:51
濕度35%-40%,
早: 熱點33,冷31
晚:  熱點29,冷25

這只是我經驗!
通常溫濕度令他不適會有此舉動!
你的豹應很小!早睌溫差不要太大!晚間冷點可高溫一點!
雖然是豹!濕度35%亦太乾了!
我家的大紅腿夏天一開冷氣!濕度一變也有此情況!
作者: 波子    時間: 2011-12-22 10:00
睇條片似有蟲咬, 換過底材 , 用暖水沖洗 (不要太大力) .

不要再用這種底材.
作者: SiuKwan    時間: 2011-12-22 10:43
你既濕度低左少少。可能唔太舒服,
我見意可以的話,可以再高多少少!
40%~50%之間左右。
俾佢慢慢試下,睇下會唔會舒服多d。

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 11:04
Sunflower 發表於 2011-12-22 10:11
回復 奇門 的帖子

1 ) 可能太乾亦可能有虱or肉眼難見的小虫.

張蓆我一星期會換一張新的, 我仲會消毒
所以未必關事
同埋比較易打理, 你當係報紙既用法吧
蓆呢個方法用左三個月, 無太大問題, 所以我會堅持用

我諗懷疑係濕度問題...

不過濕度呢單野真係有d難做, 我已經有加濕機
濕毛巾, 噴水

謝謝你意見~

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 11:07
MarCo 發表於 2011-12-22 09:20
一係佢覺得乾得濟... 用水點佢頭同頸幾下
初初我望落去..好似有虫爬佢頭/頸搞到好痕咁樣... CHECK下好BO ...

蟲就唔多覺
d便今朝仲好靚...我驗屎係徒手撥開的

我尋晚用水同佢輕按個頭, 無發現有野郁
牙刷都出埋

謝謝你意見~
作者: MarCo    時間: 2011-12-22 11:11
回復 奇門 的帖子

可能有寄生虫都唔定..
萬事小心D好..
噴少少除虫落去預防下好..
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 11:13
SiuKwan 發表於 2011-12-22 10:43
你既濕度低左少少。可能唔太舒服,
我見意可以的話,可以再高多少少!
40%~50%之間左右。

我會再加多d濕...
不過呢, 尋晚佢去左幾轉大便之後就無再叫無再R...
所以我可以訓覺...
直到今日都係無事,

會唔會只係肚仔有d痛想去便~
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 11:15
MarCo 發表於 2011-12-22 11:11
回復 奇門 的帖子

可能有寄生虫都唔定..

噴邊類型既除蟲?

作者: 奇門    時間: 2011-12-22 11:33
奇門 發表於 2011-12-22 11:13
我會再加多d濕...
所以我可以訓覺...

今朝仲誇張, 再次去三條長既靚靚便

而家好努力咁食緊野
作者: SiuKwan    時間: 2011-12-22 11:48
我會再加多d濕...
所以我可以訓覺...

哈哈,,,龜龜會唔會係發惡夢
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 12:37
Sunflower 發表於 2011-12-22 12:04
回復 奇門 的帖子

如果係濕度問題試吓用厚樹皮窩, 爬地有得買,

唔玩樹皮泥果d喇, 果d真真正正野晒d昆蟲過黎, 好恐怖
我夜晚成身都痕
就係換左兔仔糧之後先通爽晒..
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 12:39
而家栗子又正常返晒

個結論就係....奇門 " 捽頭, r頭頂, 叫 " ....." 捽頭, r頭頂, 叫 "

作者: jimmyjackie    時間: 2011-12-22 12:59
這樣看來好大機會係他feel dry左D~~~ 你隻寶寶好好好可愛阿 你要小小小小小心D對可愛的他阿
作者: jimmyjackie    時間: 2011-12-22 13:02
ar釘 發表於 2011-12-22 06:00
我隻龜有時都會縮一縮頭

你寶寶有時都會縮一縮頭,但你看他縮頭果時有沒哈次次的聲音同running nose? 如果有他就係cold親><
作者: Johannchan    時間: 2011-12-22 13:10
- 有D寄生會上面同頭既皮內寄生
- 有可能係癬?
- 亦有可能係蚤?
- 亦有可能乾燥敏感?

搽cream 試下
作者: jimmyjackie    時間: 2011-12-22 13:14
奇門 發表於 2011-12-22 11:04
張蓆我一星期會換一張新的, 我仲會消毒
所以未必關事
同埋比較易打理, 你當係報紙既用法吧

我都認同你可以用張蓆 因為問題不大 其實我都幾中意呢個idea =]
但師"light"哥哥你買蓆果時要小心喔 因為怎說也好 蓆沒有經過包裝同消毒(有D可能有我不知道),賣果個商店也不知道在賣果時有了污穢物都不知道 這樣也有小小機會對寶寶不太好吧 這個係我自己想出來既 小女學識少>< 說錯不要見怪 不過買東西都係買有包裝的好D既!!!
作者: toast    時間: 2011-12-22 18:44
奇門 發表於 2011-12-22 11:33
今朝仲誇張, 再次去三條長既靚靚便

聰倒栗子無事就好.. 睇完今朝條片我都好擔心.. 都唔知咩事.. 都比唔倒建議..

上次我'多士'有一晚突然隻右後腳係甘chok chok chok 不停, 嚇親我以為有野咬佢,
檢查又無野, 佢又不停甘chok chok chok, 我都唔知點好.. 浸暖水都chok..
只好試下加暖DD35-38度的水.. 浸完後佢又好似無事甘..
我男友話佢可能膷痺...

希望你今晚有覺好訓啦...

作者: toast    時間: 2011-12-22 18:52
我會再加多d濕...
所以我可以訓覺...

你果度太open.. 試下用d紙皮箱.. 可能會trap倒D 水氣....
作者: Johannchan    時間: 2011-12-22 21:06
是旦乜cream都OK la. ^^
作者: 奇門    時間: 2011-12-22 21:12
toast 發表於 2011-12-22 18:52
你果度太open.. 試下用d紙皮箱.. 可能會trap倒D 水氣....

我都唔明, 我間房入面有濕度計, 都有60%

係佢間房就得40%, 甚至於係35%
燈都唔係開太多, keep倒26,7度, 佢自己又活躍

我今晚返到黎, 佢都未訓, 仲想去食兜搵野食,
不過我見佢都係皮膚太乾, 浸左陣水, 好少少~
真係好少見佢夜晚係唔訓..頭先仲見佢有幾下R pat pat, 好好笑 (汗)
我諗佢成身皮膚都乾得好緊要...

佢而家都未訓..
佢咁活躍我反而有d擔心, 真係矛盾

今朝見客我都諗實隻龜, 無乜心機, 掛住諗點樣加濕
作者: toast    時間: 2011-12-22 22:26
奇門 發表於 2011-12-22 21:12
我都唔明, 我間房入面有濕度計, 都有60%

係佢間房就得40%, 甚至於係35%

奇門.. 請問你熱燈係咪放缸頂..? 幾多W?
你去我相冊睇下, 我而家的陶燈是夾在缸邊從外面射入缸內..
龜缸一尺附近的位置, 放了暖霧器和暖爐, 可以做倒濕度 - 45-55%, (沒有直噴入)..
溫度 - 白天: 27-33度, 晚上: 25.5-30.5度 (暖爐仲可以做埋溫控 tim)..
我試過陶燈放缸頂就太乾了.. 所以只好夾翻係外面..
黎緊呢幾日會仲乾D..
如果太乾就要同佢多D浸水(每次20-30分鐘).. 水位可以高一點, 而家都浸唔晒佢隻手..
水位可以去到他的下巴下 -
"但你一定要在旁邊睇實"..
我多士有時會把一半頭連眼都浸落水中.. 我一陣upload d 相比你睇..
如果唔係想佢poo poo, 水唔好太熱, 29-33度, 最多換多幾次水.. 水越熱, 皮膚會越乾越痕ga...
我多士有時夜晚浸完水都唔肯訓, 一直行黎行去, 可能浸完暖水太精神, 要息晒燈黑晒先肯訓..

龜龜點R Pat Pat ga?? 栗子真係好得意, 我睇佢youtube - cam行得好活潑..
aiya.. 我都係成日都諗住多士, 我仲未set 倒個cam可以睇倒佢.. 好慘..

作者: 奇門    時間: 2011-12-23 00:48
toast 發表於 2011-12-22 22:26
奇門.. 請問你熱燈係咪放缸頂..? 幾多W?
你去我相冊睇下, 我而家的陶燈是夾在缸邊從外面射入缸內..
龜缸 ...

熱膽大概放一呎高多d d , 用75W藍膽, 佢會去訓冷點位, 唔訓藍膽果邊
我無用陶膽, 陶膽真係15%都試過, 唔敢用

我而家響佢屋企中間放一大盤水, 一大條濕毛巾圍邊, 希望盡量做倒幾多就幾多,
放濕機開到最大, 哈哈哈....濕度提高左!!!.........4%

唯有勤浸水吧, 呢條友浸10分鐘係極限, 10分鐘後就要走老...
但係佢浸既時候又好識潑d水落自己個頭同身度, 之後就發呆, 嘆下
無乜水又重複做, 夠十分鐘之後, 就..."好喇! 我得喇~ 接我上水"

R Pat Pat 真係好好笑, 自己向後行....向牆既方向....後腳呈反V字, 坐低, 之後向住牆扭Pat Pat, 之後伸個懶腰, 好爽咁既樣, 笑到我肚攣~不過扭左三下就算, 影都影唔切

我發覺黑豹仔係得意好多, 我諗如果添多一隻我都會搵返黑豹~ 個樣傻好多~

作者: benlc    時間: 2011-12-23 00:51
回復 奇門 的帖子

隻豹柯bb週期?
作者: toast    時間: 2011-12-23 12:23
奇門 發表於 2011-12-23 00:48
熱膽大概放一呎高多d d , 用75W藍膽, 佢會去訓冷點位, 唔訓藍膽果邊
我無用陶膽, 陶膽真係15%都試過, 唔 ...

浸水10分鐘其間你有無幫佢加暖水/換另一暖水盤? 通常佢想走係因為水溫涼了..
可試下多換幾次水 or 加暖水保持水30-32度佢就會stay耐d..
我多士可以換了水盤還保持住同一動作, 好似無變過甘...

條毛巾最好吊起/夾起, 毛巾尾浸在水中, 就好會再好d...
原來龜龜可以甘樣R頭, R PatPat, 真攪笑...

這兩天開始冷, stay warm!!! ^_^

作者: 奇門    時間: 2011-12-23 13:00
toast 發表於 2011-12-23 12:23
浸水10分鐘其間你有無幫佢加暖水/換另一暖水盤? 通常佢想走係因為水溫涼了..
可試下多換幾次水 or 加暖水 ...

有呀, 我平時浸水會包埋曬太陽, 水溫係keep住30-33度
開頭佢好疏乎, 次次都係正正十分鐘就想走人
如果夜晚浸既話, 都係十分鐘, 呢隻野時間計算仲叻過隻錶

毛巾吊起呀? 係播, 等我試下一塊吊起睇下有無用先!
因為我平時都係捲埋一舊就咁放..

我響花地買左張暖氈$90, 係香港買要件260, 同一牌子
尋晚試過栗子會自己屢埋去訓, 都唔錯~
理論係話無用, 但實際上係真係用得著~

作者: 奇門    時間: 2011-12-23 13:02

呀....如果.....我間房放晾衫竹, 將屋企所有衫響我間放晾乾...
會唔會加濕作用呢?
作者: toast    時間: 2011-12-23 13:18
奇門 發表於 2011-12-23 13:00
有呀, 我平時浸水會包埋曬太陽, 水溫係keep住30-33度
開頭佢好疏乎, 次次都係正正十分鐘就想走人
如果夜 ...

捲埋一舊放唔倒濕氣, 要攤開d..
成條毛巾先浸濕, 吊起, 攤開.. 毛巾尾放到水盤底比佢不斷吸水..

請問暖墊幾大?? 你係點樣放? 就放係缸底嗎..? 會唔會太熱 / 太乾??

作者: 奇門    時間: 2011-12-23 13:23
toast 發表於 2011-12-23 13:18
捲埋一舊放唔倒濕氣, 要攤開d..
成條毛巾先浸濕, 吊起, 攤開.. 毛巾尾放到水盤底比佢不斷吸水..

"毛巾尾放到水盤底比佢不斷吸水.."
好好既建議呀~~~簡直係"叮" 一聲
不過我出左去, 未返得屋企住
今晚做呢個動作~

張顫放左響個爬箱缸底, 隔左玻璃再隔埋d兔仔糧..
其實只係提升左兩度~
濕度減左 1%

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2